Létrehozva: 2023.12.21.
Módosítva: 2023.12.21.

Rendkívüli kormányinfo: Évet zárt Orbán Viktor

Orbán Viktor tartotta az év utolsó Kormányinfóját, a miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt.

Orbán Viktor értékelte a 2023-as évet, illetve a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszolt:

 

A 2023-as év a nagy küzdelmek éve volt. 2024 a nagy tervek év lesz! Kinyissuk Brüsszel szemét, ez lehet az európai parlamenti választás legfőbb tétje.

- kezdte a miniszterelnök.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Az infláció, a háború, a terrorfenyegetettség és Brüsszel tekintetében sikerrel jártak. Küszködtek a magyar családok is 2023-ban a megemelkedő árak miatt. A nyugdíjak értékét sikerült teljes egészében megvédeni, és a béreket is sikerült megvédeni."

Orbán Viktor szerint fontos lenne, ha 2024-ben ismét az előrelépés legyen a legfontosabb.

"Elindul az új lakásprogram, megvalósult a minimélbér-emelés. A nyugdíjak értékét garantáljuk. Ha a feltételek teljesülnek, akkor egy 3 éves bérfejlesztés indulhat a tanárok és ovónők esetében."

A migárciós paktum kiindulópontja hibás, de az unió minősített többsége ezt elfogadta. Egyetlen módon lehet a migrációt megállítani, ha azt a döntést meghozzuk, hogy aki be akar lépni az unió területére, annak a döntés megszületéséig az unión kívül kell tartózkodnia. Az ország határán kívül kell várakozni a döntés meghozásáig. Ennek a migrációs csomagnak biztosan kudarc lesz a vége. A magyar minta az egyetlen bizonyítottan működő szabályozás.

- hangsúlyozta a kormányfő.

Nem akarunk senkivel közösen hitelt felvenni

Orbán Viktor kérdésre elmondta, az unió 50 milliárd eurót adna négy évre Ukrajnának, de ez a pénz nem létezik. A bizottság közös hitelfelvételt szeretne, és beépítené az uniós költségvetésbe ezt az összeget. 

"Értelmes időkeretre lenne szükség a támogatás kapcsán. A magyar javaslat szerint nem szabadna a költségvetésen keresztül ezt a pénzt odaadni. Mi nem akarunk senkivel közösen hitelt felvenni. Nem észszerű dolog közösen pénzt felvenni azon országokkal, akikkel politikai vitáink vannak." - mondta Orbán Viktor.

Magyarország a hetes cikkely szerinti eljárás alatt áll. Az EB kimondta, hogy a magyar igazságszolgáltatási rendszer rendben van, és ez azt mutatja, hogy nincs ok arra, hogy felfüggesztik a szavazati jogunkat. Semmilyen magyar pénzügyi kérdéssel nem kötjük össze az Ukrajnával kapcsolatos ügyeket.  

A zsarolás egy nyilvánosan beismert tény, ezt már a zsarolók is beismerték - mondta Orbán Viktor az Origo kérdésére az uniós források kapcsán.

"Megfenyegették a bizottságot, hogy ne adják oda a forrásokat, nyomják a krahácsot. Nem sokat lehet ezzel szemben tenni. Az én világképem, hogy Magyarország próbál együttműködni, a parlament meg zsarol, míg a kormányfők meg néznek. Egy ilyen helyzetben mindent megfogok tenni, hogy érvényesítsem Magyarország érdekeit."

Ukrajnát nem lehet a magyar parlament döntése nélkül felvenni az unióba, de a mostani döntés a legjobb volt, mert Magyarország kimaradt belőle - mondta Orbán Viktor.

Nekünk nem a blokkolás a célunk

Nekünk az a célunk, hogy jó döntéseket hozzanak az unióban, de nem a blokkolás a legfőbb cél. Mi igeneket akarunk mondani Brüsszelben

 - tette hozzá.

Ukrajna esetében még hosszú évekig nem lehet tagságról beszélni, ezért javasoltuk a stratégiai partnerséget. 

"Nincs török-magyar megállapodás a svédek NATO-csatlakozásáról, a két ország egymástól függetlenül hozhat döntést ebben az ügyben - mondta egy másik kérdésre. - A magyar képviselőknek nincsen nagy gusztusa a döntéshez a svédek NATO-csatlakozása esetében a korábbi finn tapasztalatok alapján."

Orbán Viktor kérdésre elmondta, nem lehet a béketárgyalások eredményéről beszélni, mert először tűzszünet kell. 

Már holnap reggel be kellene vezetni a tűzszünetet, és Magyarország csak idáig megy el. Ha Európa nem lép be, és nem kezd tárgyalásokat, akkor az oroszok és az amerikaiak együtt fognak megegyezni az európaiak feje fölött.

"Oroszországnak ne legyen közös határa Magyarországgal - ez a legfontosabb szempont Orbán Viktor szerint. - Saját magunkkal törődünk, és rendezett viszonyok legyenek Magyarország és Oroszország között." 

Ukrajna NATO tagsága azt jelentené, hogy nekünk kötelező lenne katonákat küldeni Ukrajnába - jelentette ki a miniszterelnök.

Magyarországnak nem érdeke, hogy belesodródjon egy véres háborúba, és ugyanezt mondja a NATO is. Ukrajna NATO tagsága azt jelentené, hogy nekünk kötelező lenne katonákat küldeni Ukrajnába.

Izrael stabilitása európai és magyar biztonsági érdek

Magyarország abba a csoportba tartozik, amelynek alapvető érdeke Izrael stabilitásának a megőrzése, és nem szabad, hogy Izrael megtámadott helyzetben legyen.

"A magyar álláspont, hogy Izrael stabilitása európai és magyar biztonsági érdek, és Magyarország eszerint jár el. Egyelőre még nem osztja a magyar álláspontot minden uniós ország" - tette hozzá. 

Magyarországon a legutóbbi parlamenti választáson a baloldal jelentős több százmilliós támogatást kapott külföldről, és a magyar jog ezt nem tudja kezelni - mondta Orbán Viktor. 

Éppen ezért született meg az új szabályozás, aminek megpróbálunk érvényt szerezni. Mi antikommunista harcosok vagyunk, és amikor a Fidesz megalakult, akkor a nyilvánosság és a transzparencia erejével lehetetett harcolni. Most is ezt az utat járjuk, és aztán kiderül, hogyan működik az új szabályozás 

- hangsúlyozta a kormányfő. 

32,2 százalékkal nőhet a tanárok bére január 1-től

"32,2 százalékkal nőhet a tanárok bére január 1-től - mondta kérdésre Orbán Viktor. - 2026-ra pedig 800 ezer forint lehet a tanári átlagbér." 

Orbán Viktor szerint kulcskérdés a légiközlekedés fejlesztése, és ebbe a versenybe be se nevezett Magyarország. 

"Ha lépést akarunk tartani a többiekkel, akkor lépnie kellett a magyar államnak. A kormány nem tud repülőteret működtetni, ezért biztos partnerre van szükség a működtetéshez, és ez egy francia cég lesz. Bármelyik nap megtörténhet a tranzakció bejelentése. Csak technikai részletkérdések vannak már hátra." - tette hozzá. 

Sürgősen hagyják abba a kioktatásunkat

 - mondta Orbán Viktor az amerikai belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban. 

"Márciusig jelöl főpolgármester-jelöltet a Fidesz" - mondta Orbán Viktor kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre elmondta, a fogyasztás mellett a megtakarítás és vagyon is fontos mérőszám egy gazdaság esetében. 

Nagyon fontos eredménye az elmúlt évek gazdaságpolitikájának, hogy 4,7 millió ember dolgozik. A kormány nem akar adót emelni

 - mondta a kormányfő, aki azt is elmondta, vannak uniós előírások, amelyek kényszereket hoznak be, és emelni kell a benzin jövedéki adóját, a pénzügyminiszter pedig a január 1-től életbe lépő változtatásokat támogatta.

"A 2015 előtti törvényi állapotok visszaállítása a legfontosabb magyar érdek Kárpátalján" - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. - Ha ez megtörténik, akkor az az ott élő magyarok számára egy nagyon kedvező helyzet lesz."

Nagyon rosszul mennek a dolgok Brüsszelben

Az EP-választásokig nem változat a Fidesz a független státuszán. Nagyon rosszul mennek a dolgok Brüsszelben, nem képes békét létrehozni az EU, és jólétet sem tud biztosítani, mert a gazdasága nem növekszik. Azért vagyunk ebben a helyzetben, mert létrejött egy brüsszeli elit, amely teljesen ugyanazt gondolja mindenről. Mi azt szeretnénk, ha ki lehetne billenteni ebből a helyzetből a pártstruktúrát. Mindezek fényében döntünk majd arról, hogy melyik párcsoportba ül majd a Fidesz.  

"Fenn akarjuk tartani az egy állami biztosítós modellt, mert egy jobban szabályozott állami rendszer felé haladunk. Nem akarjuk, hogy összekeveredjen a magán és az állami rendszer - fejtette ki a kormányfő. - Mindez egy nagyon nehéz munka, és ezért is váltottak a kórházi főigazgatói poszton. Az egész folyamat még hosszú évekig eltarthat - tette hozzá. Az összekeveredés ellen a legjobb lépés a hálapénz megszüntetése volt, és ebben hatalmas segítséget adott az orvoskamara."

Ha nem történik fizetésemelkedés Magyarországon, akkor a politikusok fizetése sem nőhet

 - mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. 

"Minden magyar tőketulajdonosnak sok sikert kívánok, a magyar jogszabályok nem tesznek kivételt a személyek között. A magyar gazdaságpolitikának nincsen személyválogató célja, de azt szorgalmazom, hogy a határon túl is állják ki a magyar cégek a versenyt. Jelentősen megnőtt azon magyar szereplők száma, akik külföldön is sikeresek, és ez egy jó fejlemény." - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Orbán Viktor kérdésre elmondta, Ukrajna háborúban áll, ezért nem lehet olyan szabályok mellett élni, mint békeidőben, de az, hogy a magyar féllel tárgyalni akaró volt ukrán elnököt, miért nem engedik tárgyalni, miközben az unió tagjai szeretnének lenni, az már egy másik kérdés. 

Ukrajnát mi támogatjuk, főleg humanitárius téren, de fegyvereket nem adunk. Az nem értelmes javaslat, hogy a támogatás közös hitelfelvétellel történjen

 - tette hozzá.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Király Viktor ezzel a módszerrel fogyott 16 kilót

borsonline.hu

Krausz Gábor üzent a fanyalgóknak: Egy párként jöttünk haza Ázsiából

vg.hu

Bőnyi késelés: otthonról hozta a kést a kislány

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!