Létrehozva: 2023.12.23.

Így lesz szálkamentes a karácsonyi ponty – videón a lépések!

Hazánkban a karácsonyi menü egyik elmaradhatatlan eleme a halászlé, de számos más halétellel is feldobható az ünnepi asztal. Idén szálkamentes és tökéletes lehet az ünnepi hal, ugyanis Pallag Dávid séf néhány hasznos tanáccsal rukkolt elő lapunk kérésére.

Magyarország továbbra sem élen járó nemzet a halfogyasztásban, ennek ellenére a karácsony egyik tradicionális étele máig a halászlé. Bár az év nagy részében inkább a szálkamentes, tengeri halakat részesítjük előnyben, karácsonykor bepróbálkozunk a hazai édesvízi példányokkal is. Ahhoz azonban, hogy ne okozzon kellemetlenséget a sok szálka, érdemes elsajátítani egy-két praktikát, amivel ellenállhatatlanná varázsolható még a ponty húsa is. 

Így készül a szálkamentes ponty  Fotó:  VT

Pallag Dávid a budaörsi Rutin séfje és tulajdonosa vendégül látott minket konyháján, sőt bevezetett minket a halpucolás rejtelmeibe, majd egy különleges halétel elkészítésében is a segítségére lehettünk. Dáviddal hamar megtaláltuk a közös hangot, így jó hangulatban telt a közösen eltöltött délelőtt. Dávid első éttermét a pandémia kellős közepén nyitotta, így a zárlat alatt volt ideje kikísérletezni saját szakmai identitását.

Sokan lebecsüljük azt a szót, hogy szerencse. Szerintem a szerencse egy lehetőség, amivel valaki vagy tud élni, vagy nem

– fogalmazz meg Dávid, aki a Rutin sikerének titkát a folyamatos megújulásban, és a családja támogatásában látja. Dávid nagyon szeret kísérletezni, amit mi is megtapasztalunk a Rutin látványkonyhájában. A hal felbontása után a szép halfiléket Dávid irdalni kezdte, majd elmagyarázta mire is jó ez valójában.

A Rutin étterem 2022-ben és 2023-ban Michelin csillag jelölt lett. Fotó:  VT

Minél több helyen irdaljuk be a húst, annál finomabb lesz, ráadásul, ha utána alaposan besózzuk, gyakorlatilag eltűnnek a szálkák

– magyarázza Dávid, majd aprólékos munkával bevagdossa a húst, amit én is kipróbálok. Dávid a beirdalt szeleteket forró vajjal teli serpenyőbe teszi.

Kézzel szoktam a serpenyő aljához nyomni a halszeletet, hogy egyenletesen piruljon meg a hal bőre

– folytatja Dávid, aki még több vajat adagol a serpenyőbe és a hússzelet megfordítás nélkül, csak a forró zsiradékkal locsolva süti át. A halszeletek néhány perc után már egy tányérban pihennek és csak arra várnak, hogy megkóstoljuk őket.

Én szeretek a halra úgy gondolni, mint egy jó steakre. Egyáltalán nem kell túlsütni

– fűzi tovább Dávid, majd megkóstoltatja velünk a pontyszeletet, ami olyan puha, omlós, és szálkamentes, hogy szinte elolvad a szánkban.

A végeredmény egészen elképesztő lett. Fotó:  VT

Dávid a hal sütésével párhuzamosan egy rétegzett burgonyát sütött ki forró olajban, majd megkezdte a tálalást. Miután ízlésesen elhelyezte az ételeket egy jól megválasztott tányéron, frissítőkkel egészítette ki, majd nyakon öntötte egy elképesztően gusztusos halas lecsómártással. A mennyországban éreztük magunkat ahogy az illatok különleges egyvelegét megéreztük. Természetesen a végeredmény szemet gyönyörködtető lett, így azonnal összefutott a nyál a szánkban. A jól megérdemelt ebéd után még hosszú ideig az ízek és illatok kavalkádja járta át a beszélgetést és a gondolatainkat. Hogy ezt az élményt te is átélhesd, elhoztuk Dávid különleges receptjeit.

Ezer rétegű burgonya - hozzávalók egy vekni tepsihez

Hozzávalók: 2 kiló sárga sütnivaló burgonya, 300 gramm olvasztott vaj, 1 evőkanál só, sütéshez olaj

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk és szeletelővel vagy kés segítségével 2 milliméteres szeletekre vágjuk. Egy keverőtálba átkeverjük a sóval és a vajjal. Ezután egy zsírpapírral bélelt tepsibe pikkely szerűen elkezdjük rétegezni a burgonyát, amíg el nem fogy. A tetejét zsírpapírral lefedjük, majd alufóliával lezárjuk a tepsit., majd 148 fokon 2 és fél órát sütöm. Ha elkészült, érdemes valamivel lesúlyozni a tetejét és így hagyni kihűlni egy éjszakán át. Adagolás után bő olajban 180 fokon süssük aranybarnára.

Halas lecsómártás

Hozzávalók: 150 gramm datolyaparadicsom, 100 gramm piros kápia paprika, 100 gramm sárga paprika, 200 gramm hagyma, kevés zsiradék, 500 gramm halalaplé vagy maradék halászlé, 100 gramm Kolozsvári szalonna

Elkészítés: A paradicsomot lehámozzuk, megszórjuk sóval, cukorral, olívaolajjal. Körülbelül egy órára nem túl meleg sütőbe tesszük szikkadni. A paprikák héját leégetjük, majd forrón zárható dobozba tesszük pihenni, ez után pedig leszedjük róla az égett részt. Az apróra vágott szalonnát feltesszük izzadni és ha mindent kiengedett, jöhet a finomra vágott hagyma, amit a zsiradékon párolunk meg. A paprikával, hámozott sült paprikával, hámozott paradicsommal, a párolt hagymán hagyományos lecsót készítünk. Felöntjük kevés halalaplével, besűrítjük, majd turmixoljuk és át szűrjük.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

magyarnemzet.hu

Nekiment Von der Leyennek a horvát elnök a tervezet TikTok-tilalom miatt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Magas árakkal igyekszik elriasztani a turistákat az olasz Riviéra ékszerdoboza

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe