INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.01.14.
Módosítva: 2024.01.14.

Németország eurómilliárdokat bukik a tömeges bevándorláson

Már eddig 5,8 milliárd eurót buktak a migránsok befogadásán a németek, ami, ha semmi nem változik, hamarosan 20 milliárd euróra nő.

Eddig azt sulykolták a politikusok, hogy a jólét fenntartásához Németországnak tömeges bevándorlásra van szüksége. Kiderült: tévedtek. Már eddig 5,8 milliárd eurót buktak a migránsok befogadásán a németek, ami, ha semmi nem változik, hamarosan 20 milliárd euróra nő.

német migrácio
illegális bevándorlás
A tömeges bevándorlás nem menti meg a német jóléti államot. Mesebeszéd, amit eddig mondtak. / Fotó: AFP

A Freiburgi Egyetem professzora, Bernd Raffelhüschen egy új tanulmányban azt mondja: „A bevándorlás, ahogyan ez eddig történt, összességében 5,8 milliárd euróba kerül gazdaságilag”idéz a tanulmányból a Bild.

Az elöregedő német társadalom miatt már most is hatalmas szakadék tátong aközött, hogy a vállalkozások és a munkavállalók mennyit fizetnek be a német adó- és szociális rendszerbe, illetve aközött, amit már most kifizetnek nyugdíjra, gondozásra, különféle támogatásokra. 
Ez a „fenntarthatósági rés” Raffelhüschen szerint 19,2 milliárd euróra nő, ha továbbra is évente 300 ezer külföldi érkezik az országba, akik csak lassan integrálódnak, majd kevesebb bevétellel rendelkeznek, és ezért kevesebbet fizetnek a szociális rendszerekbe.

Fenntarthatósági rés

A fenntarthatósági rés azt jelzi, hogy elméletileg mekkora tartalékkal kellene rendelkeznie az államnak ahhoz, hogy az összes már beígért kiadást tartósan, adó- és járulékemelés nélkül fedezze. Az implicit adósság egyik fő mozgatórugója a társadalom elöregedése. Mert ha az ellátásban részesülők köre a kifizetők köréhez képest nő, a törvények változatlansága mellett idővel egyre nagyobbak lesznek a finanszírozási hiányok. 

Raffelhüschen azt is kiszámolta, mi történne elméletileg, „ha kerítést húznának Németország köré”, azaz nem engednének semmilyen bevándorlást.
Az eredmény: Bevándorlás nélkül az adó- és szociális rendszerek pénzügyi hiánya 19,2 milliárd helyett „csak” 13,4 milliárd euró lenne, tehát 5,8 milliárd euróval kevesebb.

„Vagyis a jelenlegi szociális rendszerünkben ez a bevándorlás ára” – mondta a szociális szakértő.

A legnagyobb problémák Raffelhüschen szerint:

► A bevándorlóknak optimista feltételezés szerint átlagosan hat évre van szükségük ahhoz, hogy beilleszkedjenek és megfeleljenek a német munkaerőpiacnak, és ez idő alatt csak kis összegeket fizetnek a társadalombiztosítási rendszerbe.
► A bevándorlók még a munkába állásuk után is jóval rosszabbul keresnek, mint német kollégáik, vagyis kevesebb adót és járulékot fizetnek be a szociális rendszerbe. Ezzel szemben betegként, gondozásra szorulóként és nyugdíjasként a külföldiek ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint a németek. 

A professzor a Piacgazdasági Alapítvány számára készített tanulmányában azt is kiszámolta: ha Németország a jelenlegi évi 300 ezer bevándorló mellé további 100 ezer magasan képzett, szakmai képesítéssel rendelkező külföldit fogadna be, a „szociális fenntarthatósági rés” továbbra is 14,2 milliárd euró lenne, szemben azzal, ha egyáltalán nem lenne bevándorlás (13,4 milliárd euró).

Ez azt jelenti: Németország általános gazdasági jóléte és szociális biztonsága bevándorlás nélkül jobb lenne, mint a legokosabb migrációs politikával.

Akkor mi segíthet?

► Magasabb nyugdíjkorhatár, kevesebb nyugdíj, betegség esetén nagyobb önrész.
► Alternatíva: A szociális és nyugdíjrendszerhez csak a német lakosok férhetnek hozzá (a bevándorlókat más forrásból biztosítják).
► Vagy: a nyugdíj- és egyéb társadalombiztosítási járulékok emelése.
A tanulmány világossá teszi: Németország a jövőben még a képzettebb külföldiekkel sem engedheti meg magának a maihoz hasonló jóléti államot!

A professzor hangsúlyozta, hogy elemzésének célja nem elsősorban a migrációs politika értékelése volt. Ez azonban világossá válik: a remény, hogy a bevándorlás megoldhatja a német jóléti állam finanszírozási problémáit, téves. A jövő nemzedékek érdekében tehát korlátozni kell a kormányzati teljesítményígéreteket.

A jóléti állam jelenlegi formájában nem megfizethető hosszú távon sem a Németországban élő lakosság, sem a bevándorlók számára

 – figyelmeztetett a közgazdász.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Magyar Péter és az ő 2019-es árulása

metropol.hu

Kitálaltak kapcsolatukról a Házasság első látásra párjai

magyarnemzet.hu

„Budapesti Prókátor”: Gyurcsány polgármestere saját SZDSZ-es vejének köreit látta el több tíz milliós értékű szerződésekkel

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben