INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.
Módosítva: 2024.02.03.

Egyre szélesebb körűek, egy elszántabbak az európai gazdatüntetések

Olajat öntött a tűzre a német kormány.

Csütörtökön a Párizs-Brüsszel autópályán dühös gazdák messziről látható hatalmas sárga betűkkel azt írták a tábláikra: „Ursula, itt vagyunk!”tudósított a demonstrációról az Euronews. Arra figyelmeztették az Európai Bizottságot, Ursula von der Leyent, hogy vegye komolyan a gazdák követeléseit. 

Újabb gazdatüntetésekre készülhetnek a németek. Fotó: AFP

A gazdáknak elegük van abból, hogy letörik az áraikat az unión kívülről, Ukrajnából és a dél-amerikai országokból vámmentesen érkező termékek, elegük van a túlzott bürokrációból, az értelmetlen szabványok követéséből, az egekbe szökő üzemanyagköltségekből.


A jelek szerint Európa több vezető politikusa nem hallotta meg a tüntetők hangját. Olaf Scholz német kancellár biztosan nem találkozott a tüntető gazdákkal Brüsszelben, ugyanis pénteken a Bundestag a gazdálkodók heteken át tartó tiltakozása ellenére a termelők adókedvezményeinek csökkentéséről döntött - írta meg a Berliner Zeitung.
A Bajor Gazdaszövetség elnöke, Günther Felßner már előzetesen közölte, újabb demonstrációkra kerülhet sor. A tiltakozások közvetlen oka a berlini kormány azon terve, hogy három éven belül fokozatosan eltörlik a mezőgazdasági gázolaj támogatását. Sok gazda haragja azonban évekre nyúlik vissza.
Német Gazdák Szövetségének elnöke, Joachim Rukwied a „verseny torzulásáról” beszélt a német gazdálkodók rovására, ami, mint mondta, „egyszerűen elfogadhatatlan”.


Orbán Viktor Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek. Erről Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt péntek reggel. A kormányfő kijelentette: nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni.    

Közölte, Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Az Európai Unió agrárpolitikája ellen demonstráltak traktorokkal és teherautókkal pénteken földművesek Máltán, ahol utoljára több mint negyven éve volt gazdatüntetés.

A máltai gazdák egyebek között „Az EU megöli a farmereit” és „Ha nincsenek gazdák, nincs élelem, nincsen jövő” feliratú traktorokkal vonultak a főváros, Valletta melletti városkába, Florianába, ahol Robert Abela miniszterelnök találkozott velük, hogy meghallgassa panaszaikat.

„Azért vagyunk itt, mert elegünk van abból, hogy a semmiért dolgozunk. A költségeink nőttek, de minket elfelejtettek. Nélkülünk nem lesz étel az asztalon”

– jelentette ki az egyik gazdálkodó.

A máltai gazdák szerint az olcsóbb külföldi importáru kiszorítja, illetve versenyképtelenné teszi terményeiket, és tiltakoznak túlzónak tartott uniós környezetvédelmi előírások ellen is, amelyek szerintük megemelik a költségeiket és csökkentik a termelékenységet.

Emellett csalódottak azon uniós szabályok miatt is, amelyek meglátásuk szerint a földjeiket parlagon hagyó földtulajdonosokat jutalmazzák, miközben – az Eurostat adatai szerint – a máltai mezőgazdasági földterületek az uniós átlag húszszorosába kerülnek. A tüntetők felhívták továbbá a figyelmet az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira is.

Zavargássá fajult az európai gazdák tüntetése Brüsszelben, a dühös tiltakozók az uniós csúcstalálkozó idején az Európai Parlament épülete előtt csaptak össze a rendőrökkel. Közben több tagállamban is folytatódtak a hetek óta tartó gazdatüntetések. Franciaországban a tiltakozások szervezői közölték: feloldják az országos blokádot, miután a kormányfő újabb intézkedéseket jelentett be a gazdák terheinek enyhítésére.

Hangos dudálással vonultak végig a tiltakozó gazdák Brüsszel utcáin szerda éjszaka. A traktoros menet résztvevői közül sokan Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból érkeztek.

„Ez egy sajátos lehetőség: közelednek az európai választások, a politikusok egyre idegesebbek. Szerintünk ez a megfelelő pillanat arra, hogy a tagállamok termelői összefogjanak, és az utcán adjanak hangot követeléseiknek” – vélte egy spanyol gazda.

A rendőrség hermetikusan lezárta az Európai Parlament épületét, ahol csütörtök délelőtt a tagállamok vezetői tanácskoztak. A tiltakozók az unió parlamentje előtt vertek tábort.

A csúcstalálkozó még el sem kezdődött, amikor a Luxemburg téren elszabadultak az indulatok.

A tiltakozók egy csoportja tojással dobálta meg az Európai Parlament bejártának épületét.

A téren autógumikból, szalmabálákból, kartondobozokból gyújtott máglyák lobogtak. A tüntetők egy szoborcsoportot is megrongáltak.

Az EU mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák tüntetnek az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A kivezényelt rohamrendőrök vízsugárral oltották a tüzeket, miközben a tömegből kövek és füstgránátok repültek feléjük. A feldühödött tüntetők délelőtt

megpróbálták ledönteni az Európai Parlament előtt felállított kordonokat.

A belga belügyminiszter közölte: a brüsszeli kormány a szabad véleménynyilvánítás és a párbeszéd híve, de a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket. Délutánra sikerült némileg lecsillapítani az indulatokat, a rendőrök négy embert őrizetbe vettek.

A gazdák elsősorban a túlzott bürokrácia és az EU-n kívüli országokból származó agrártermékek beáramlása ellen tiltakoznak.

Jóllehet a csütörtöki csúcstalálkozó napirendjén nem szerepelt az agrárpolitika, az ügyben nyilatkozó európai vezetők jogosnak vélik a gazdák aggodalmait.

A gazdák számíthatnak az európai támogatásra, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, aki délután találkozott a tüntetők képviselőivel. Ursula von der Leyen közölte: a bizottság az egyes tagállamokkal közösen dolgozik azon, hogy megoldást találjon az ágazatot sújtó problémákra.

Közben Európa-szerte folytatódtak a tiltakozó megmozdulások: a görög termelők traktorokkal vonultak be az ország második legnagyobb városába, Szalonikibe.

Görögországban az elmúlt évek szélsőséges időjárása súlyos veszteségeket okozott az ágazatnak. A termelők szerint a kormány által nyújtott támogatás nem elég a talpra álláshoz.

Franciaországban viszont a két legnagyobb mezőgazdasági érdekképviselet közölte: felfüggesztik az országos blokádot. A francia kormányfő ugyanis napközben újabb intézkedéseket jelentett be, például nagyarányú járulékcsökkentést ígért a gazdáknak. Franciaországban már két hete tartanak a tiltakozások.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tüntetők mikor oldják fel az autópályákon felállított útzárakat.

Gabriel Attal francia miniszterelnök péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és „tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést” is bevezet a nyolcadik napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. A legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA néhány órával később jelezte, hogy folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

„A ma este elhangzottak nem csillapították a dühöt, tovább kell mennünk” – mondta Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke a TF1 kereskedelmi televízió esti híradójának stúdióvendégeként. A szakszervezeti vezető szerint a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és „nem elégítették ki az elvárásokat”.

„Felajánljuk, hogy holnap reggel találkozunk a kormányfővel” – tette hozzá a szervezet vezetője. Néhány ponton, például a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolajat illetően a bejelentések „jó irányba mutatnak”, de összességében „nem adnak választ minden kérdésünkre” – mondta Arnaud Rousseau, megemlítve az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket, az európai környezetvédelmi normák átültetését a francia szabályozásba, valamint a gazdák nyugdíjával kapcsolatos követeléseket.

A mozgósítás folytatása „nehéz, de szükséges döntés”

– jelentette ki Arnaud Rousseau. „Nem hagyunk cserben titeket. Nem hagylak cserben titeket” – mondta korábban Gabriel Attal miniszterelnök a délnyugat-franciaországi Montastruc-de-Salies egyik szarvasmarhatelepén, tiltakozó gazdáknál tett látogatásán.

A kormányfő azt közölte: a kormány teljesíti a tüntetők egyik legfőbb követelését, és visszavonja a mezőgazdasági célokra használt nem közúti gázolaj adójának a 2024-es költségvetésben szereplő emelését. Az összeg fokozatosan emelkedett volna 2030-ig. A miniszterelnök „egyszerűsítési sokkot” ígért a gazdák adminisztratív terheinek enyhítésére „tíz azonnali egyszerűsítési intézkedéssel”.

Példaként említette a mezőgazdasági vizek megtisztítását, illetve a mezőgazdasági projektek elleni fellebbezések határidejét. Franciaország emellett „ellenzi” az Európai Unió és az úgynevezett Mercosur latin-amerikai államok közötti vitatott kereskedelmi megállapodás aláírását is.

A Mercosur és az EU évek óta tárgyalásokat folytat erről a megállapodásról, amely környezetvédelmi kérdéseket érint, és a francia mezőgazdasági termelők különösen kifogásolják a dél-amerikai termékkel való tisztességtelen verseny veszélye miatt.

Gabriel Attal az ipari gyártókkal és az áruházláncokkal folytatott tárgyalások során a mezőgazdasági termelők jövedelmének védelmét szolgáló francia törvények megfelelő alkalmazása mellett is kiállt. A következő napokban” a kormány „nagyon súlyos büntetéseket fog kiszabni” három olyan vállalatra, amelyek „nem tartják be” ezeket a törvényeket – hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy igyekeznek felgyorsítani a gyorssegélyek folyósítását, különösen az epizootiás hemorrhagiás betegség (EHD), a fertőző vírusos állatbetegség esetében, s a francia kormány az állatorvosi kezelésre nyújtott költségtérítést 80-ról 90 százalékra emeli.

A törpeszúnyogok által terjesztett betegség elsősorban a szarvasmarhákat érinti, túlnyomó többségében a délnyugati Pyrénées-Atlantiques és Hautes-Pyrénées megyékben, ahol a tiltakozó megmozdulások elkezdődtek.

A francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései ugyanakkor nagyon különbözőek attól függően, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van szó.

A bejelentéseket megelőzően a gazdatüntetések egyre jobban kiszélesedtek, helyenként radikalizálódtak is, s a forgalomlassító akciók már a főváros közelébe értek, nehezítették a bejutást Párizsba, míg a déli autópályákon teljes szakaszokat lezártak tiltakozók. A szakszervezetek szerint pénteken a félmillió francia gazdából 72 ezer vett részt valamilyen akcióban országszerte.
 

 

origo.hu

Elküldte a magyar válogatott focistáját a Bundesliga-csapat

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

borsonline.hu

Óráink vannak hátra: brutális erővel csap le ránk az időjárás

vg.hu

Ezt nem várta senki: újabb rendkívüli üzemanyagár-változást jelentettek be Magyarországon – véget ért az általános árcsökkentés

metropol.hu

Mínusz 10 fok, maradhat? Felhőszakadással, viharos széllel esik vissza a hőmérséklet

mandiner.hu

Búcsú a lipcsei szurkolóktól: nagy bejelentést tett a jövőjéről Gulácsi Péter!

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Lesz reptéri gyorsvasút, mehet a magyar cseresznye Kínába - történelmi megállapodások

INSIDER

Kenyeret és sót csipegetett a kínai elnök Budapesten, de miért?

INSIDER

Itt szedhetsz magadnak epret: kinyitottak a szedd magad szamócaföldek!

INSIDER

Ragyogó idővel indul a hét, de aztán jön a hidegzuhany!

INSIDER

"Van, ami rögtön sikerül, van, ami csak később" - Ritka sikereket értek el a súlyos betegségekkel küzdő Karolánál

INSIDER

Döbbenet! Ennyi sört ivott meg egyetlen magyar 2023-ban, idén pedig itt az Eb!