Létrehozva: 2024.02.09.

Ilyen farsangi programokkal búcsúztathatjuk a telet – Mutatjuk a legígéretesebbeket!

Maszkos "alakoskodásokon" lehet részt venni, köszöntőket és előadásokat lehet hallgatni, vagy épp fánkot lehet kóstolni az ország több pontján. Ilyen farsangi programokkal várják az érdeklődőket idén!

A farsang egy téltemető, tavaszváró ünnepségsorozat, ami karácsony és húsvét között zajlik itthon és más országokban. Más országokban egyébként ezt az időszakot karneválnak (carneval) hívják, ami olaszul annyit tesz: húst elhagyni, eltávolítani. Itthon a farsang vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig, a húshagyókeddet követő hamvazószerdáig tart, vagyis idén február 14-ig. Mutatjuk, milyen programokon lehet idén részt venni ebből az apropóból!

farsang
Ilyen farsangi programokkal várják az érdeklődőket idén! / Fotó: Shutterstock (Illusztráció)

Az egyik legnagyobb és legismertebb farsangi program: a busójárás

Idén a Mohácsi Busójárást február 8. és 13. között tartják. A látogatókat folklórműsorokkal, néptánccsoportok fellépésével, táncházakkal, busócsoportok bemutatóival, családi és gyermekprogramokkal várják a mohácsiak. A tervek szerint minden eddiginél több, 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt a mohácsi, téltemető, tavaszköszöntő népszokáson, az idén február 8. és 13. között zajló busójáráson. A 15 helyszínen több mint 160 hagyományőrző programot kínáló, két hét múlva csütörtökön kezdődő esemény hat napjára mintegy 110 ezer látogatót várnak. Szombaton és vasárnap 40-45 ezer érdeklődő fogadására készülnek a Duna-parti városban. A részletes programok itt olvashatók.

Csepelen disznótor lesz szombaton

2024. február 10-én tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Csepeli Disznótort. Az esemény helyszíne a Csepeli Napközis Tábor. Busókkal, játékkal, zenével és tánccal, kolbásztöltő versennyel, hagyományos disznótoros ételekkel várnak mindenkit már reggel 8 órától.

Aki pedig bírja a disznóságokat, az látogasson el február 18-án a Fény utcai piacra az Első budai disznótorra, ahol a hurka és kolbász mellett egyéb disznóságok is terítékre kerülnek! A szervezők szerint ez egy kivételes gasztronómiai élmény a disznóvágás iránt érdeklődőknek, ahol nem csupán az evés, hanem a folyamatokban való aktív részvétel is feledhetetlen élményt nyújt.

Maszkabál a múzeumban

A Szépművészeti Múzeum február 11-én reggel 10:00-13:00 óra között családi farsangot tart. Színes forgataggal várjuk azokat a gyerekeket, akik szívesen részt vesznek a télűző maszkabálon. Légy kreatív és idézd meg jelmezeddel a gyűjtemény festményeinek egy-egy szereplőjét! Öltözz hercegnőnek, hajóskapitánynak, kalóznak vagy nevezz a legjobb családi portré kategóriában! Ha te magad nem akarsz beöltözni, öltöztesd fel a kedvenc plüssfigurád. Nem kell, hogy tökéletesen leutánozd a festményeken szereplő alakok öltözetét, elég, ha megidézed azokat. Engedd szabadjára a fantáziád-olvasható az esemény leírásában. A zsűri a legszebben kivitelezett és legötletesebb jelmezeket díjazza, méghozzá egy 30.000 Ft értékű ajándékcsomaggal.

Fánkfesztivál lesz Nagykanizsán

A kanizsai fánkfesztivál február 9-10 között kerül megrendezésre. A programokat évről évre hatalmas érdeklődés kíséri, hiszen akár versenyzőként, akár látogatóként vesz valaki részt ezen a fergeteges és finomságokkal teli rendezvényen, már mindenképp nyer-állítják a szervezők. Lesz karneváli felvonulás, gasztronómiai verseny, fánkkóstolás és vásár, kézműves termékek, szépség- és egészségpont, gyereksziget, Brazil Samba Show, kulturális programok, koncertek, farsangi buli Sztárvendég: Super Troupers, Desperado feat TimiA részletes program ide kattintva olvasható el.

Téli fesztivál lesz Baján

2024. február 9-10-én rendezik meg az úgynevezett MASKARE – Winter Carnivalt Baján. A kétnapos, ingyenes, téli nagyfesztiválnak a Szentháromság tér ad otthont. A fesztiválon fellép többek között a Bon Bon, Curtis és a Unique.

Itt is lesz egy kolbásztöltő fesztivál

2024. február 10-én tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivált. A verseny és a rendezvény helyszíne a Városi Sportközpont. A környék legnagyobb gasztronómiai rendezvényeként számon tartott fesztivált minden évben fergeteges hangulat jellemzi: egész nap szól a talpalávaló a sportközpontban. Jellemzően komlói cégek, baráti társaságok neveznek a versenyre, de érkeznek Baranya több településéről is versenyzők. A program egy látvány-disznóvágással kezdődik, ami után a csapatok elfoglalhatják a helyüket a sportcsarnok küzdőterén kialakított asztaloknál.

Vácon is lesznek farsangi programok

2024. február 10-én harmadik alkalommal rendezik meg a Főtéri Farsangi Forgatagot Vácon. Kezdés 14 órakor. Lesz jelmezes felvonulás, gólyalábasok, téltemetés, fánksütés, táncos mulatság, jelmezverseny, arcfestés, kézműves foglalkozások és táncház a Váczi Néptáncegyüttessel. A részletes program itt olvasható.

Farsangi forgatag lesz Zircen

2024. február 10-én izgalmas forgataggá változtatják a múzeum udvarát és Zirc városát. Kézművesség, fánkozás, zajos felvonulás, kiszebáb égetés, népzene és tánc várja az érdeklődőket 15 órától. Aki kedvet érez, maskarát is húzhat, a programok pedig itt olvashatók.

Farsangi családi nap lesz Simonpusztán

Érden, pontosabban a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesületnél február 10-én fergeteges farsangi családi napot tartanak. A színes programok között szerepel mini póni bemutató, farsangi álarc készítése, sétalovagoltatás, nem maradhat el a Karneváli Lovas felvonulás, valamint pecsétgyűjtő kihívás ajándékokért. A rendezvény ingyenesen látogatható, további részletek pedig itt olvashatók.

További télűző programok

  • Farsangi felvonulás Bükön: február 13.
  • Kőszegi Farsangfarka: február 13.
  • Télbúcsúztató farsangi felvonulás, Ágfalván: február 14.
  • Dunakeszi Mindmegeszi Toroskáposzta- és Böllérverseny: február 17.
  • Marcali Borforraló Fesztivál: február 17.
  • RockFarsang, Kiskunhalas: február 17.
  • Remélés, Novaj: február 17.
  • Kevi Böllértalálkozó, Túrkeve: február 17.
  • Nemesgörzsönyi Böllérverseny és -Fesztivál: február 17.
  • Disznótoros Hétvége Fertőrákoson: február 23-25.
  • Egerszalóki Boros-Toros: február 24.
  • Tüske-Kiskunlacházi Párlatfesztivál: február 24.
  • Csörögi Csörögefánk Fesztivál: február 24.
  • Vésztői Disznótoros- és Fánkfesztivál: február 24.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

borsonline.hu

Így néznek ki ma a Dallas sztárjai – van, akire garantáltan nem fogsz ráismerni – galéria

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

magyarnemzet.hu

Itt a teljes jegyzőkönyv, így fenyegette Magyar Péter a feleségét

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!