INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.25.

Rendet tesz a kormány a gyermekvédelmi ügyekben, íme a törvénycsomag részletei

A kormánypártok elkötelezettek amellett, hogy tovább szigorítsák az alkotmányt és a büntető törvénykönyvet a gyermekek védelme érdekében.

A magyar kormány 2010 óta hozott döntései hozzájárultak ahhoz, hogy jelenleg Magyarországon van a legszigorúbb gyermekvédelmi törvény hatályban egész Európában. Mindennek ellenére a miniszterelnök és a kormány úgy határozott, hogy új gyermekvédelmi törvénycsomagot nyújt be a parlamentnek, aminek a célja, hogy az eddiginél is erősebb védelmet kapjanak a gyermekek hazánkban. 

ORBÁN Viktor
A kormány már munkához is látott, új gyermekvédelmi törvénycsomagon dolgoznak. Az országgyűlésnél kezdeményezik az alkotmány módosítását és a büntető törvénykönyvön szigorítását. Fotó: Koszticsák Szilárd

Az alkotmány tiltja majd meg, hogy a pedofilok kegyelmet kapjanak

Orbán Viktor február elején a legnagyobb közösségi oldalon megosztott videóban elmondta: a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson.

Az alkotmánymódosító javaslat értelmében a jövőben nem kaphatnak elnöki kegyelmet olyan személyek, akik kiskorú személyek sérelmére követtek el szándékos bűncselekményeket – írta meg először a Magyar Nemzet. Vagyis amennyiben az Országgyűlés megszavazza az alkotmánymódosítást, a jövőben a köztársasági elnöknek nem lesz módja kegyelmet adni olyan elítélteknek, akiket pedofíliával kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el.

Szigorúbb alkalmassági vizsgálatokat vezetnek be

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány szigorítani kívánja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését és áttekinti a gyermekvédelmi jogszabályokat. Ahol lehet, ott észszerű szigorítások várhatók.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőinél a korábbinál is szigorúbb alkalmassági vizsgálatot kell lefolytatni. 

Az előírásokat egyszer már szigorították, de most újabb lépéseket tesznek, hogy a rendszer tökéletesebb legyen. Várhatóan még tavasszal az országgyűlés elé kerül az alkotmánymódosítás és a gyerekvédelmi törvénycsomag is. Ezek azt célozzák majd majd, hogy a korábbinál is erősebb védelemben részesüljenek a 18 év alattiak,  a gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetők és a pedofilok pedig többé ne részesülhessenek kegyelemben.

Tovább szigorítják a büntető törvénykönyvet is

A kormánypártok a gyermekvédelmi törvény jelentősen szigorítására készülnek, erről már a következő hetekben szavazhatnak. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője szerint a kormánypártok azt javasolják, hogy azok esetében, akik 18 év alattiak sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket:

  • soha ne évüljön el a bűncselekmény,
  • ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre,
  • soha többé ne kapjanak erkölcsi bizonyítványt,
  • és az alaptörvény zárja ki, hogy kegyelmet kapjanak.

A Fidesz frakcióvezetője a balatonalmádi frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón fontos kérdésnek nevezte a gyermekvédelem ügyét. Emlékeztetett: még 2021-ben fogadtak el egy szigorú gyermekvédelmi törvényt. Ezt – amely például a kereshető pedofil nyilvántartást is tartalmazza – a magyar baloldal akkor nem szavazta meg.

Jelezte: míg az őszi időszakot a szuverenitás védelme határozta meg, a tavaszi ülésszakban a második gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalása következik. Ezzel nagyjából húsz törvény módosítására tesznek javaslatot.

Orbán Viktor teljes körű ellenőrzést rendelt el

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja során arról is beszélt, hogy elrendelt egy teljes körű ellenőrzést. "Egy ilyen országban, mint Magyarország, nem történhet meg az, ami a bicskei gyermekotthonban történt" – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor látni szeretné, hogy megfelelő módon végezték-e el a kinevezéskor az alkalmazási vizsgálatokat a gyermekotthonok vezetőinél. Attól tart, hogy ez nem megfelelő módon történt, szerinte itt ki kellett volna tűnnie, hogy baj van. Az elindult vizsgálatnak mindenre ki kell terjednie – húzta alá.

"Olyan emberek, akik veszélyt jelentenek a gyermekekre, nem dolgozhatnak gyermekintézményekben" – szögezte le Orbán Viktor. Hozzátette: nem abból fognak kiindulni, hogy mit akarnak a brüsszeli bürokraták. Abból kell kiindulni, mit akarnak a magyarok, és ennek érvényt fognak szerezni.

 

Itt nézheted meg a teljes interjút:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így bántalmazta feleségét Magyar Péter - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Itt van Putyin váratlan bejelentése

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

„Engedj el!” - így könyörgött Varga Judit a rendőrségi jegyzőkönyv szerint + galéria

origo.hu

Nevet változtatott és külföldre költözött a Megasztár egykori énekesnője

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!

INSIDER

Dráma Tatán: minden előzmény nélkül esett össze holtan egy 50 éves nő

INSIDER

Szentesi késelés: ismerte gyilkosát az áldozat, személyes bosszú állhat a háttérben