Létrehozva: 2024.02.19.
Módosítva: 2024.02.19.

Új gyermekvédelmi törvény készül, módosítják az alkotmányt is - videó

"A kormányra vár a feladat, hogy az erkölcsi rendet helyreállítsa, a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja" - mondta évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök, és a kormány azonnal hozzá is látott ehhez.

Jó emberek is hoznak rossz döntéseket, mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjében és leszögezte: Novák Katalin köztársasági elnök távozása helyes volt, de "nagy veszteség Magyarország számára". Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Kormányinfón beszélt arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter példamutató módon vállalta a felelősséget abban a kegyelmi ügyben, amely az elmúlt két hétben meghatározta a magyar nyilvánosságot. Orbán Viktor pedig szombaton úgy fogalmazott: a távozó két asszonyban több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve. Ugyanakkor a tanulságokat le kell vonni, tette hozzá.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor évértékelője a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. Fotó: Koszticsák Szilárd /  MTI

A tanulság pedig - egyebek mellett - az, hogy a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni. Ezért a gyermekvédelmet szolgáló jogszabályokat áttekintik és kiegészítik, az alkotmánytól a miniszteri rendeleti szintig. Erre kötelezi a vezetést az áldozatok kálváriája is - tette hozzá.

A munkát pedig maga a miniszterelnök kezdte meg már február 8-án, amikor bejelentette: alkotmánymódosítási javaslatot nyújt be a parlamentnek, amely rendelkezik arról, hogy pedofil bűncselekményért elítélt ember, kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményért elítélt bűnelkövető nem kaphat kegyelmet. 

Tiszta helyzetet kell teremteni! Gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető nem kaphat kegyelmet! 

- hangsúlyozta. 

Évértékelőjén pedig bejelentette: új gyermekvédelmi törvénycsomag készül. Utalt arra is, hogy a dollárbaloldal, amelyik most megpróbálja politikai célokra felhasználni a történteket és az áldozatokat, nem szavazta meg a gyermekvédelmi törvény korábbi szigorítását.

A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, át kell fésülni, és ki kell egészíteni a gyermekeink védelmére hivatott jogszabályokat, az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig. Az áldozatok kálváriája kötelez bennünket. Arra kötelez, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek. A képmutató és kétszínű baloldal ott majd vitézkedhet. Na, ott majd lehet kapaszkodni! 

- mondta a miniszterelnök.

A kormány ebben az ügyben már munkához is látott - derül ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfón elmondott szavaiból is. Egy nappal az évértékelőt megelőzően, a kormányülés után, a péntek délutáni Kormányinfón ugyanis azt mondta: a kormány szigorítja a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezését és áttekinti a gyermekvédelmi jogszabályokat. Ahol lehet, ott észszerű szigorítások várhatók.

A gyermekvédelmi intézmények vezetőinél a korábbinál is szigorúbb alkalmassági vizsgálatot kell lefolytatni. Az előírásokat egyszer már szigorították, de most újabb lépéseket tesznek, hogy a rendszer tökéletesebb legyen. Arra az újságírói kérdésre, hogy a kegyelmi ügy kapcsán felvetődött, nincs-e szükség a Büntető Törvénykönyv szigorítására, Gulyás Gergely azt válaszolta: a Fidesz–KDNP már szigorított a Büntető Törvénykönyvön, de nyitott az ilyen irányú felvetésekre.

Várhatóan még tavasszal az országgyűlés elé kerül mind az alkotmánymódosítás, mind pedig a gyerekvédelmi törvénycsomag, ami azt célozza majd, hogy a korábbinál is erősebb védelemben részesüljenek a 18 év alattiak és pedofilok, gyermekek sérelmére bűncselekményt elkövetők többé ne részesülhessenek kegyelemben.

Íme Orbán Viktor évértékelőjéről egy rövid, 3 perces összefoglaló videó:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

metropol.hu

A 80'-as években minden asszony belé volt szerelmes - felismerhetetlen lett a filmcsillag

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Sötét pillanat" - nem titkolja tovább, rákkal küzd a népszerű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

INSIDER

Kiderült, mikortól lesz olcsóbb az üzemagyag – Érdemes még egy kicsit várni a tankolással

INSIDER

Top5: Brutális karambol Környén, hazugsággal kampányolt Magyar Péter, tizenkét ember vert félholtra az utcán egy férfit…

INSIDER

Változtak az otthonfelújítási támogatás feltételei: többen és könnyebben élhetnek a lehetőséggel!