Létrehozva: 2023.05.01.

Kozma atya: szeretetre épül az új világ, vagy mindent elpusztít a háború

Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes szerint jobban meg kellett volna mutatnunk a nagyvilágnak, mit tesz Magyarország az elesettekért, a menekültekért. Ferenc pápa háromnapos látogatása azonban rámutatott a lényegre. A pápalátogatás tanulságairól kérdeztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítóját.

Ripost7: Ön nem először találkozott a Szentatyával, hogyan üdvözölték egymást Budapesten?

Kozma Imre atya: Szívélyes kézfogással. Sosem felejtem el azt, amikor 2013-ban maga mellé hívott az oltárhoz és együtt miséztünk Rómában. Utána beszélgettünk is, megható volt, hogy ismerte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepvállalását, magyarországi és európai tevékenységét. Ajándékoztam neki egy képet, amin száz gyermekarc van, máltais gyerekek. Később a szobájában a fő helyre tette ezt a képet. Külön megköszönte, hogy a Betegápoló Irgalmasrend kötelékébe léptem 1996-ban és Magyarországon már három irgalmasrendi kórház működik. Azt kérte akkor tőlünk, akik jelen voltunk, hogy „imádkozzunk egymásért és hordozzuk együtt a terheket”. Úgy gondolom, az emberiség terheire utalt. 

A képet a Szentatya fő helyre tette a szobájában. Fotó: maltai.hu

Ripost7: Milyen volt a mostani találkozásuk, a pápa látogatása az Árpádházi Szent Erzsébet templomban?

Kozma atya: Megható és emelkedett. A helyszínnek is volt egyfajta üzenete: Árpádházi Szent Erzsébetet Ferenc pápa az egész világ patrónájának, a "hatékony tékozlás szentjének" nevezte. Amikor a szegényeken, az elesetteken segítünk és nem méricskélve mindent odaadunk, bizonyos értelemben tékozlunk, de ennek a „tékozlásnak” értelme van, ez az, ami a legjobban kifizetődik. Ferenc pápa is önmagát adta: erejét megfeszítve állt fel és ment oda az emberekhez, köztük egy nagyon aranyos kisfiúhoz, akit nemrég kereszteltem meg. Most is azt kértük a Szentatyától, amit IV. Béla királyunk: ne engedje elveszni Magyarországot. Az Európai Unió mai felelősei közül sokan Isten nélküli világot képzelnek el és építenek, ebben pedig a fiatalok nem találják a helyüket, az útjukat, mert nem kapnak olyan impulzusokat, amik elirányítanák őket, amire érdemes föltenni az életüket. Céltalanná válnak.

Bármennyire fáj a pápa lába, erejét megfeszítve gyakran felállt a kerekesszékből. Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Ripost7: Aki mer, az nyer, mondta a fiataloknak magyarul a pápa, amikor a Papp László Sportarénában találkozott velük. Mit üzent ezzel?

Kozma atya: Manapság ismét bátorság kell ahhoz, hogy egy fiatal felvállalja keresztény hitét és a krisztusi úton induljon el. Ferenc pápa azt is hozzátette: válj csapatjátékossá, másokkal együtt menj ezen az úton! Lehet, hogy sok mindent, ami egy fiatal számára fontosnak tűnhet, fel kell adni ehhez, de a nyereség sokkal jelentősebb. Nagy öröm, hogy sok magyar fiatal megérti ezt, hogy ilyen sokan ott voltak ezen a találkozón, hiszen az útkereső fiatalok sokféle ajánlattal szembesülnek, sőt rájuk akarnak kényszeríteni bizonyos tévhiteket.

FERENC pápa
A pápa szeretete sokat jelentett az elesetteknek, betegeknek is. Fotó: Koszticsák Szilárd

Ripost7: Ferenc pápa megerősítette őket és a magyar hívőket hitükben és abban, hogy jó úton járnak. Hogyan értékeli a pápa magyarországi látogatását?

Kozma atya: Valóban felemelő és meghatározó élmény volt. Amit hiányoltam, ha szabad kritikát is megfogalmaznom, hogy nem eléggé jelent meg a karitatív szervezetek erőfeszítése a magyarországi szegényekért. Az Árpádházi Szent Erzsébet templomban igyekeztünk ezt felvillantani, de hiányoltam, hogy kevés szó esett a menekültek megsegítéséről. Egy ukrán család volt ott a templomban, aki köszönetet mondott a segítségnyújtásért, de az, hogy majdnem kétmillió ukrán menekültet befogadtunk és átmenetileg vagy tartósan gondoskodunk róluk, hogy igenis befogadjuk és segítjük a valóban háború elől menekülőket és a szülőföldjükön maradókat is, az nem lett eléggé kidomborítva, megjelenítve. Pontosan akkor, amikor Magyarországot bírálják a békeszeretetéért és amikor a nemzetközi sajtó figyelme a pápa látogatása során ennyire ránk irányult, jobban meg kellett volna mutatnunk a világnak, hogy mit jelent a mi értelmezésünkben ez a békeszeretet. Nem szállítunk gyilkos fegyvereket egyik harcoló félnek sem, de folyamatosan és áldozatkészen segítünk a bajbajutottaknak. 

FERENC pápa
A fiatalok úgy fogadták a sportarénában a pápát, mint egy rocksztárt. Fotó: Koszticsák Szilárd

Ripost7: Külföldön sokan azzal érvelnek, hogy Magyarországon csak átutaznak az ukrán menekültek, valójában Nyugat-Európa fogadja be őket.

Kozma atya: Éppen ezért nagy lehetőséget hagytunk ki, amikor nem mutattuk meg jobban, nem ejtettünk több szót arról, hogy százezrek elhelyezéséről gondoskodunk, munkát biztosítunk a felnőtteknek, iskoláztatást a gyermekeknek. Magyarország nemcsak kerítést épít, hanem hatalmas áldozatot hoz a bajbajutottakért, azokért, akik a háború elől menekülnek és azokért is, akik megpróbálnak a szülőföldjükön maradni. Csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 500 családot elhelyezett, gondoskodik ellátásukról, a felnőttek munkába állásáról, a gyermekek iskoláztatásáról, és ez csak egy példa. Sajnálom, hogy ezt nem mutattuk be a Szentatyának és a világsajtónak a maga teljes valójában, nem helyeztük eléggé a középpontba. Sokkal több információt kaphatott volna a Szentatya környezete és a világsajtó ezekről az erőfeszítésekről. 

Ripost7: Ferenc pápa beszélt arról is, hogy a békéhez nyitottság kell, párbeszéd, hidak Kelet és Nyugat, Észak és Dél között. Ebben mintha visszaköszönne a magyar álláspont. Ön hogyan látja ezt?

A magyarok nagy szeretettel fogadták Ferenc pápát. Fotó: Nagy Zoltán / Metropol

Kozma atya: A Szentatya apostoli úton érkezett ide és találkozott a magyarok apostolának örökségével. 2013-ban Benedek pápa azt mondta: Szent István öröksége, hogy Isten előtt vállalt felelősséget a nemzetéért. Ő isteni küldetést betöltő ember, apostol volt. Az igazi karitatív munka alapja is az a gondolat, hogy Isten egymásra bízott bennünket. A Szent istváni gondolat: a szeretetszolgálat, a hit továbbadása és tanúságtétele, a nemzetért Isten előtt való felelősségvállalás tökéletesen egybevág a Magyar Máltai Szeretetszolgálat küldetésével. A hit védelme és a rászorulók segítése, ez a feladatunk, és Szent István erre építette országát, Magyarország pedig vállalja Szent István spirituális örökségét, és ezt a 2011-es Alkotmányban le is fektette. Mi nem adunk gyilkos eszközöket mások kezébe, hanem békét akarunk és mindent megteszünk az áldozatokért. Magyarország szövetségese a Vatikánnak a béketeremtésben és vállalja Szent István azon örökségét is, ami a Kelet és a Nyugat közötti híd szerepe. Szent István édesanyja ortodox, felesége latin keresztény volt, István pedig sem a Kelet, sem a Nyugat kiszolgálója nem lett, hanem független, a hit talaján álló országot épített, betöltve a híd szerepét. A kereszténységben született Nyugat-Európa mára ateista lett, XVI. Benedek ezt a halál kultúrájának nevezte. Bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ kell, fogalmazott most Ferenc pápa. Sokan bírálják a keleti nyitás magyar politikáját, pedig ez nem jelent a Kelet iránti elköteleződést, hanem éppen a Szent istváni gondolkodást: nem lehet a világot megosztani, mi kapcsolatot akarunk a nyugati világgal és kapcsolatot akarunk a keleti világgal is, kölcsönös előnyök mentén, hogy Kelet és Nyugat ismét egymásra találjon. A hitét vesztett Nyugat visszataláljon a kereszténységhez. Nem fogadjuk el a hitet tagadó Nyugat erőszakos nyomulását, de a keleti nyitás sem jelent keleti elkötelezettséget.

Ripost7: Nyugat-Európában vannak, akik azzal vádolják Magyarországot, a magyar kormányt, hogy Putyin szövetségese.

Kozma atya: Ez szemenszedett hazugság! Ha nem vagyok ellensége az ellenségednek, akkor nem lehetek a barátod? Mi nem akarunk ellensége lenni senkinek. Istentől megtanultuk, hogy egymásért vagyunk, azért születtünk, hogy egymás életét, fejlődését segítsük. A máltai küldetés is ez: a hit védelme és a rászorulók segítése, szolgálata. Több ez, mint fizikai segítség: keressük a helyüket a társadalomban, építjük a jövőjüket, mutatjuk az előre vezető utat. Isten egymásra bízott bennünket és erről szól az élet, annak a világnak a felépítése, amit Isten gondolt el. Krisztus halála és feltámadása Isten igenje erre az új világra. Vagy ezt építjük fel, vagy a háború mindent elpusztít. A Szentatya ragyogó tanítást adott a fiataloknak Isten igenjéről: nem elég, ha tudjuk a jót, azt cselekedni is kell, egymás javára és békében kell élnünk mindenkivel. Tudatformáló három nap volt ez, amit Ferenc pápa velünk töltött. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Interjú

Kozma Imre atya: Európa az istentagadás és vallástalanság csapdájában szenved

RIPOST7

Meseváros a Belvárosban: befejeződött a Szabadság téri játszótér felújítása