Létrehozva: 2023.07.19.

Aggódjak, ha álmában nyüszít a kutyám? Eláruljuk, mikor kell állatorvoshoz fordulni

Talán már mindannyian átélhettük azt, ahogy kedvenceink alvás közben gyakran különböző hangokat adnak ki, szűkölnek, vagy nyüszítenek. Vajon mi játszódhat le bennük ilyenkor? Talán ők is átélnek olykor rémálmokat, mint mi, emberek? Az alábbiakban erre keressük majd a választ.

Szerző HA

Barátaink jóban-rosszban 

A kutya az ember legjobb barátja: így van ez már évszázadok óta. Hűséges négylábú társaink már régóta velünk tartanak az élet számos területén, sok otthonban kimondottan családtagnak számítanak, akik a nyaralások alkalmával is elkísérik őket. Mindamellett tehát, hogy kitartó és hű barátaink, érző lények, ráadásul úgy fest, az álmainkban is osztoznak – vagy talán a rémálmainkban? 

kutya, alszik, háziállat, Pixabay
Miről álmodnak a kutyák?  Fotó: Pixabay

Mit lát a kutya álmában? 

Az már régóta bizonyított tény, hogy akárcsak az emberek, a kutyák is ugyanúgy álmodnak alvás közben. Sokszor megfigyelhető továbbá az is, amint időnként kifejezetten zaklatottá válnak, rángatóznak, morognak, vagy éppen nyüszítenek. Vajon mi játszódik le bennük ilyenkor? 

Ennek megértéséhez két külön részre kell választani a kutyák alvásának fázisait – tájékoztat a Háziállat.hu. Az egyik szakasz a REM (Rapid Eye Movement) alvás, míg a másik a NREM (Non Rapid Eye Movement) alvás. Egy egészséges, kifejlett egyed átlagosan 12 órát alszik, amelyből 35%-ot a REM szakasz teszi ki, avagy a készenléti, félig még éber állapot állapot. Ilyenkor jellemző az, hogy a kutya fészkelődik, mozgatja a lábát, szűköl, vagy nyüszít. Az állat agya még ébren van: ilyenkor dolgozza fel magában az ébrenléti állapotban átélt eseményeket, avagy álmodik. Ezek az álmok többnyire zajokból, zörejekből, vagy képi, vizuális megjelenésekből állnak. A második szakaszban, a NREM alvás időszakában már nem kimutatható, hogy álmodik-e a jószág: a test ilyenkor regenerálódik, a kutya pedig ellazul, kinyújtja a lábát, vagy éppen ásít. 

Ha tehát azt látjuk, hogy kiskedvencünk zaklatottá válik alvás közben, nem kell megijedni! Amennyiben rémálmot él át, néhány szóval, vagy simogatással könnyedén felébreszthetjük – viszont ha a reakció nem szűnik meg és már-már rohamszerűnek hat, érdemes felkeresni az állatorvost! 

INSIDER

Egyetlen barátja van csak az SMA-s Zsoltikának, Füge a tacskó

Füge karácsonyi ajándékként érkezett a családhoz.

INSIDER

Egyetlen barátja van csak az SMA-s Zsoltikának, Füge a tacskó

Füge karácsonyi ajándékként érkezett a családhoz.

 

Szerző HA

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

mandiner.hu

Baloldali gyermekvédelem: néhány héttel Varga Judit megrázó nyilatkozata után Magyar Péter már „reagálni képes rendőri egységeket” követel

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp megdöntötte negatív csúcsát a Liverpool élén, el is szaladt

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-