Létrehozva: 2019.06.06.

Példátlan magyarellenes incidens Romániában, sírgyalázás a katonai temetőben

Mars Budapestre feliratú kövekkel dobálták a magyarokat az úzvölgyi katonai temetõnél.

Egy órán át tartott ki a székelyek élőlánca

az úzvölgyi katonatemető előtt, utána feldühödött román nacionalisták a csendőri ellenállást is megtörve beözönlöttek a temetőbe. Előtte több csendőrt az árokba löktek, majd bentről köveket dobtak a kint egymás mellett, fennhangon imádkozó magyarok felé, derül ki a Székelyhon helyszíni tudósításából. A tudósító azt is hallotta, ahogy a csendőrök erősítést kérnek.

A magyarok délután négyre állták körül a temetőt, ahova Dormánfalva polgármestere több hatóság szerint is törvénytelenül emeltetett emlékművet és ötven betonkeresztet az állítólag oda temetett román katonák emlékére, de egy részüket bizonyíthatóan olyan helyre, ahol az osztrák-magyar hadsereg katonáinak még jelöletlen sírjai vannak.

A betonkereszteket Dormánfalva ma akarja felszentelni öt órától, a magyarok ezért négyre hirdettek élőláncot. Mintegy ezer ember ment ki Úzvölgyébe megakadályozni a keresztek felszentelését a székelyföldi elöljárók vezetésével, számolt be Korodi Attila RMDSZ-képviselő a Mediafaxnak. A székelyföldi politikusok korábbi felhívásukban külön hangsúlyozták az élőlánc erőszakmentes jellegét.

A láncot alkotó emberek nem folyamodtak erőszakhoz, derül ki a Hotnews tudósításából is, imádkoztak, miközben a gyülekező román nacionalisták maneleket és hazafias énekeket játszottak be hangszórókon. A Hotnews szerint 300-400-an lehetnek, és egy részük agresszíven lépett fel: betörtek a temetőbe, ahonnan tárgyakat dobáltak a magyarok felé, folyamatosan szidták őket, zászlórudakkal ütötték őket. 

A magyarok egy csoportja beszorult a temető kerítésére felmászott románok, a csendőrök és a temetőn kívül maradt románok csoportja közé. Szintén a Hotnews szerint a temetőbe bejutott románok közül páran kitörtek néhányat a honvédek sírjait jelölő fakeresztek közül, és kihajították a temetőből, közben ortodox papok is bementek a temetőbe elvégezni a vallási szertartást. Pár perccel később a magyarok

a csendőrök védelme alatt kezdtek távozni a helyszínről.

A Székelyhon tudósítója szerint a temetőbe bejutott románok egyike felmászott a dormánfalvi polgármester állíttatta emlékműre, és román zászlót lobogtatott onnan, miközben a hangszórókból szólt a román himnusz.

A legutolsó, 17:45-kor közzétett beszámolók szerint az odasereglett elfoglalták a temetőt, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket, ünnepelni kezdtek, a hangfalból ünnepi beszéd hallatszott, amit a magyarok közül néhányan autódudálással próbáltak elnyomni.

A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva menekítették át a csíkszentmártoni oldalra. Később ismét sorfalat álltak a csendőrök, mert állítólag a feldühödött románok ki akartak jönni a temetőből.

 

A magyarok távoztak a helyszínről, írja a Hotnews 18:15-kor.

A magyarok közül mintegy harmincan maradtak a helyszínen,

írja a Székelyhon, őket a politikusok arra kérik, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza.

A temetőben tart az ortodox istentisztelet. Korábban annak a 149 román katonának a nevét olvasták fel taps kíséretében, akikre hivatkozva Dormánfalva a betonkereszteket és az emlékművet állíttatta. Az is elhangzott a Székelyhon tudósítója szerint, hogy nem az számít, hogy kihez tartozik a temető, hanem az, hogy román földön van. Eközben népviseletbe öltözött románok csoportja érkezett buszokkal az úzvölgyi temetőhöz.

Gyakorlatilag futballhuligánok foglalták el a temetőt,

derül ki Korodi Attila Mediafaxnak adott nyilatkozatából. A csendőrök ellenálltak, amíg tudtak a szászával érkezett ultráknak, akik oldalról ugráltak be a temetőbe, majd betörték a temető kapuját, követ, sarat hajigáltak a magyarok felé, a keresztekre ugráltak. 

Szerencsére senki nem sérült meg, mert amikor eszkalálódott az erőszak, a magyarok úgy döntöttek, inkább visszavonulnak, hogy senkinek se essen baja, mondta Korodi, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. "A románok elfoglalták a temetőt" – tette hozzá. 

Távoztak csütörtök délután az úzvölgyi katonatemető körül élőláncot alkotó magyarok a helyszínről, miután kövekkel dobálta és gyalázta románoknak egy csoportja, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett szertartáson. Este 18.30 körül megkezdődött az ortodox szertartás a sírkertben, több száz fő jelenlétében. - a Maszol.ro portálrólTávoztak csütörtök délután az úzvölgyi katonatemető körül élőláncot alkotó magyarok a helyszínről, miután kövekkel dobálta és gyalázta románoknak egy csoportja, akik azért érkeztek a helyszínre, hogy részt vegyenek a Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett szertartáson. Este 18.30 körül megkezdődött az ortodox szertartás a sírkertben, több száz fő jelenlétében. - a Maszol.ro portálról

origo.hu

Zelenszkij hisztérikusan követeli, hogy robbantsák ki a világháborút

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

metropol.hu

Gulácsi nyerte a kapusháborút, hónapok után eldőlt a nagy kérdés

mandiner.hu

Hoppá: Somos András visszatért az ATV képernyőjére

metropol.hu

Váratlan fordulat, Dárdai Pál után újabb nagy név távozik

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

mindmegette.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Rácz Jenő, Rubint Réka is gratulált!

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

ripost.hu

Lehetetlen IQ teszt: zseni vagy, ha meg tudod oldani

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Balesetezett Donald Trump magánrepülője

KÜLFÖLD

Hatalmas változást vezet be az Aldi, így segítenek most a vásárlóknak

KÜLFÖLD

Nem vették komolyan Veronika fejfájását az orvosok: életét vesztette a fiatal anyuka

KÜLFÖLD

Futkos a hideg az ember hátán attól, amit a biztonsági kamera rögzített a családi tragédia után