Létrehozva: 2020.02.06.

Minden vád alól felmentette Donald Trumpot a szenátus

Véget ért a hosszú politikai hajsza az amerikai elnök ellen: a szenátusban szerda este felmentették Donald Trump elnököt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében felhozott két vádpont – a hatalommal való visszaélés és a kongresszus akadályozása – alól, így az elnök hivatalban marad. Az Egyesült Államok így ráfordulhat az idei elnökválasztási kampányra, amelynek az újraválasztásért küzdő Trump a fő esélyese.

Az elnök elmozdításához kétharmados többséget kellett volna kapnia az erről szóló két indítványnak. Ez a feltétel azonban nem teljesült.

A hatalommal való visszaélés vádpontról tartott szavazáson a Republikánus Párt soraiból egyedül Mitt Romney szenátor szavazott arra, hogy elítéljék Trumpot, és minden demokrata szenátor. A Republikánus Párt, amelynek többsége van a szenátusban, azonban 52 szavazattal elbuktatta az indítványt.

Hasonló sorsra jutott a második vádpont – a kongresszus akadályozásáról. A szavazásban 53 szavazattal 47 ellenében felmentették az alól a vád alól is Donald Trumpot.

Ezt követően a szenátus hivatalosan lezárta a Trump ellen lefolytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárást.

Mind a Demokrata Párt, mind a Republikánus Párt vezetői megköszönték John Robertsnek, a tárgyaláson elnöklő főbírónak – aki egyébként az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke – a munkáját. Roberts kijelentette, reméli találkoznak még, de már „boldogabb körülmények között”.

A szenátusban a demokratáknak nem sikerült megszerezni a kétharmados többséget az elnök felmentéséhez, amivel gyakorlatilag hivatalosan lezárult az eljárás, amely három hétig tartott és az Egyesült Államok történetében a harmadik ilyen eset volt. Ennek ellenére nincs jele annak, hogy a megszületett eredmény véget vet az elkeseredett politikai küzdelemnek. A demokraták ugyanis kétségbe vonják az impeachment eljárás törvényességét azzal, hogy azon nem voltak tanúk. Egyben azzal vádolták meg a republikánusokat, hogy összejátszottak a Fehér Házzal a tények elleplezésében.

Donald Trump a Twitter üzenőoldalon ünnepelte győzelmét. Bejelentette egyben, hogy csütörtök délben – magyar idő szerint 18 órakor – beszédet mond a Fehér Házban. Azt írta, hogy félrevezető volt az ellene folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás. Megjelentetett egyben egy 30 másodperces videót, amelyen ő látható újraválasztási kampányplakátok előtt, évtizedek és évszázadok múlva, a jövőben. Ehhez egy üzenet volt csatolva „Trump4eva” felirattal, ami azt jelenti, hogy „mindörökké Trump”.

Az elnök ellen tavaly decemberben a képviselőházban indították az alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment). Az volt az egyik vád ellene, hogy visszaélt a hatalmával, amikor lehetséges politikai vetélytársa elleni vizsgálatra kérve nyomást gyakorolt egy idegen állam vezetőjére (Ukrajna elnökére) a 2020-as elnökválasztások előtt. Egy másik vádpontot is kezdeményeztek ellene, amely szerint akadályozta a kongresszust a történtek feltárásában. Donald Trump végig azt állította, hogy ő semmi rosszat nem tett.

 

origo.hu

Meghalt a Magyar Rádió sportriportere

ripost.hu

Az egész ország citromsárgába borul, az összes megyére figyelmeztetést adtak ki

borsonline.hu

Exkluzív fotók: Berki Mazsi leendő anyósával és kislányával pózol

hirtv.hu

Horváth József: Nagyon komoly dilemma elé állíthatja Ukrajnát az oroszok harkivi offenzívája + videó

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

hirtv.hu

Kulka János így is, úgy is a nemzet színésze + videó

ripost.hu

Megőrültek a Red Bullnál, Max Verstappen miatt mondana fel a legfontosabb ember

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek élete legjobb nyara következik 2024-ben

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

ripost.hu

Így még nem láthattuk Palvin Barbit szerelmével - fotók

ripost.hu

„Sok boldogságot” - Özönlenek a gratulációk Mazsi oldalán

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Balesetezett Donald Trump magánrepülője

KÜLFÖLD

Hatalmas változást vezet be az Aldi, így segítenek most a vásárlóknak

KÜLFÖLD

Nem vették komolyan Veronika fejfájását az orvosok: életét vesztette a fiatal anyuka

KÜLFÖLD

Futkos a hideg az ember hátán attól, amit a biztonsági kamera rögzített a családi tragédia után