Létrehozva: 2020.10.13.

Oszáma bin Láden legszorosabb szövetségesét napokon belül szabadlábra helyezhetik!

A terrorista, akinek a nevéhez egy több, mint 200 halálos áldozattal járó merényletsorozat köthető, jó eséllyel Európában fog új életet kezdeni.

Feltételesen szabadlábra helyezhetik az al-Káida nevű dzsihadista terrorszervezet egyik alapítójának, Oszáma bin Ládennek az egykori szóvivőjét. A 60 éves Adel Abdel Bary (ismertebb nevén: Bari) jelenleg egy szigorúan őrzött szövetségi börtönben raboskodik az Egyesült Államokban, de a koronavírus-járvány, illetve a jó magaviselete miatt a büntetésének tényleges letöltése előtt 4 évvel(!), akár már jövő héten szabadulhat – írja a The Times internetes kiadása.

Adel Abdel Bary azzal vált hírhedté, hogy oroszlánrészt vállalat az 1998-as kenyai és tanzániai bombatámadások kitervelésében és végrehajtásában. Az előbbi merénylet során egy terroristák vezette autóba szerelt nagy erejű bomba robbant a kenyai Nairobi városában, az amerikai nagykövetség hátsó udvarán. A robbanás 213 ember halálát okozta, és több mint 4000-en megsérültek. A robbanást tűzharc előzte meg a terroristák és az őrök között, aminek hallatán többen is az ablakokhoz siettek az épületen belül. Ha nem teszik, sokan közülük túlélhették volna a támadást, ugyanis a detonáció erejétől berobbant ablaküveg bizonyult halálosnak a legtöbb esetben.

A kenyai támadással szinte egy időben a tanzániai Dar es-Salaam városában is támadás érte az amerikai nagykövetség épületét. Itt tíz ember vesztette életét, 54-en pedig megsebesültek.

A terrortámadások után egy évvel Barit az Egyesült Királyságban tartóztatták le, miután menedékjogot kért és kapott a szigetországban. Ennek a megszerzésében aktívan segített neki a Soros György nevéhez köthető, magát civilnek valló Amnesty International nevű jogvédő szervezet.

Az őrizetbevétele után egy majdnem egy évig húzódó jogi csatározás következett, mely végén a britek kiadták Barit az Egyesült Államoknak. A tengeren túl végül csak 2015-ben született jogerős bírósági ítélet ellene egy vádmegállapodás keretein belül. Bari kitálalt a terrorista barátairól, illetve elismerte, hogy részt vett az afrikai terrortámadások kitervelésében, cserében pedig 25 év börtönnel megúszta a dolgot. A büntetése ráadásul 9 évre csökkent, ugyanis a bíró figyelembe vette azt a 16 évet, amit előzetes letartóztatásban töltött.

Egy gyors fejszámolás után tehát kiderülhet: Bari büntetéséből még 4 év van hátra. Az amerikai hatóságok mégis a szabadlábra helyezését fontolgatják, ugyanis a túlzsúfolt börtönök különösen veszélyesek járványügyi szempontból. Ráadásul Bari már veszélyeztetett korcsoportba tartozik a maga 60 éves korával.

Sajtóértesülések szerint az ex-terrorista feltett szándéka, hogy a szabadulása után visszatér Európába. Egészen pontosabban Londonban szeretne letelepedni és új életet kezdeni, ugyanis több családtagja is a brit fővárosban él.

Meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a Times arról ír, hogy a brit külügyminisztérium már megkezdte a tárgyalásokat Washingtonnal Bari ügyével kapcsolatban. „Ez a férfi nem olyan, aki egyszerűen csak újra Nagy-Britannia utcáin járhat majd. Potenciális kockázattal járna a jelenléte, ezért nem engedhetjük be gondolkodás nélkül” – fogalmazott a konzervatív hírportálnak egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő.

Az biztosnak látszik, hogy a dzsihadista férfit nem tudják a terrorizmus megelőzésére és nyomozására vonatkozó, úgynevezett TPIM törvény alapján kitiltani az országból, mivel a bűnei miatt kiszabott ítéletet már letöltötte. Arról nem is beszélve, hogy a származási országába, azaz Egyiptomba sem toloncolható vissza, ott ugyanis a távollétében halálra ítélték.

A terrorista szakma egyébként Bari családjában igen nagy népszerűségnek örvend. Fia, Abdel-Majed Abdel Bary például a londoni „rap karrierjét” adta fel pér évvel ezelőtt, hogy a magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista terrorszervezet oldalán harcolhasson Szíriában. A húszas évei elején járó srácról több fotó is megjelent a közösségi médiában, ahogy lenyakazott keresztények fejével pózol a kamerának. Abdelt végül idén év elején tartóztatták le Spanyolországban, miután menekültnek álcázva magát megpróbált visszatért az Európai Unióba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok