Létrehozva: 2020.11.25.

Németország: baloldali politikusok emlékművet állítanak egy elhunyt kábítószerkereskedő migránsnak

Igazán fontos dologról hozott döntést Bréma radikálisan baloldali városvezetése a koronavírus-járvány okozta válság kellős közepén.

Szerző Gaál József

A Németország észak-nyugati részén található Bréma baloldali városvezetése 60 ezer eurót, azaz átszámítva körülbelül 22 millió forintot különített el a város jövő évi költségvetésében arra, hogy emlékművet állíthassanak egy elhunyt Sierra Leone-i kábítószerkereskedő migráns tiszteletére – írja a Die Tageszeitung német hírportál.

Bréma radikálisan baloldali, piros-zöld-piros vezetése, valamint magukat jogvédőnek valló civil szervezetek már évek óta szorgalmazzák, hogy valamilyen formában emlékművet kellene állítani Laye-Alama Condé elutasított menedékkérő tiszteletére, aki egy rendőri túlkapás következében hunyt el 16 évvel ezelőtt.

Condét 2004 december 27-én vették őrizetbe Bréma belvárosában, miután az őt igazoltatni akaró rendőrjárőrök észrevették, hogy több kábítószeres tasakot is a szájába gyömöszöl, majd lenyel. A migránst megbilincselve egy kerületi kapitányságra szállították, ahol többszöri felszólításra sem volt hajlandó hánytatótablettákat bevenni. Ekkor orvosszakértőt hívtak, aki egy szondacsövet dugott le a férfi torkán, melyen keresztül a gyomrába juttatta a pirulákat, 1,5-2 liter víz kíséretében. A beavatkozás után összesen 5 csomag kokain került elő. A mai napig nem tisztázott, hogy a hányástól, vagy a szondán keresztül, de víz került Condé tüdejébe, aki eszméletét vesztette, majd pár nappal később meghalt egy kórházban.

A beavatkozást végző orvos ellen büntetőeljárást indítottak gondatlanságból elkövetett halált okozó veszélyeztetés vádjával. Majdnem 10 évig tartó jogi procedúra után az eljárást megszüntették. A bíróság pedig azzal zárta le az ügyet, hogy a szakembert 20 ezer euró (7 millió forint) kártérítés megfizetésre kötelezte Condé édesanyjának irányába.

A halálesettel később az Európai Unió Bírósága is foglalkozott, mely kínzásnak minősítette a szondacsöves beavatkozás rendőrségi alkalmazását abban az esetben, ha azt az érintett határozottan elutasítja. (Ezt az orvosi eljárást egyébként az 1990-es évek közepétől kezdve alkalmazta a német rendőrség a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) javaslatára.)

A Condé-emlékmű felállításának lehetőségével először tavaly kezdett el komolyabban foglalkozni egy brémai civil szervezet, mely azzal próbálta igazolni a köztéri szobor felállítását, hogy a kábítószerkereskedő migráns a rendőri brutalitás és rendszerszintű rasszizmus áldozata lett. Laye Condé halála nyomot hagyott Bréma történelmében. Emlékének tehát konkrét és szimbolikus helyet kell találni a városban. A társadalmat súlyos felelősség terheli a történtek megnevezéséért és emlékezéséért”fogalmazott korábban egy rádióinterjúban Gundula Oertert, a kezdeményezés szellemi atyja.

Az emlékmű felállítását több helyi jobboldali politikus is élesen kritizálta. A 2004-ben alapított Bürger in Wut (BIW) nevű, brémai ügyekre koncentráló párt elnöke, Jan Timke például azt mondta: Ha egy ilyen személy emléke előtt megemlékezéssel tisztelegnénk, akkor az a közvélemény igazságérzetét károsítaná, és ezáltal tovább rombolná az állampolgárok politikába és a jogállamiságba vetett bizalmát. Ezt a luxust egyáltalán nem engedhetjük meg magunknak, különösen nem abban a történelmi válsághelyzetben, melyben Németország jelenleg van.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Minden kétséget eloszlató felvétel: UFO-t videózott az édesanya

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert

KÜLFÖLD

Tragédia az autópályán: 6 éves kisfiú vesztette életét anyukája mögött ülve