Létrehozva: 2021.02.09.

Koronavírus: ismét meghosszabbíthatják a korlátozásokat Németországban

A korábbiaknál fertőzőképesebb mutációk megjelenése miatt a járványhelyzet javulása ellenére várhatóan ismét meghosszabbítják az új típusú koronavírus terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban.

Németországban várhatóan meghosszabbítják a koronavírus terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat.

A SARS-CoV-2 elleni védekezésről szóló szerdai tanácskozáson minden bizonnyal „egyetértés lesz a kulcskérdésben, abban, hogy nem lehet elkerülni az országos zárlat újbóli meghosszabbítását” – idézte Stephan Weil alsó-szászországi kormányfőt az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete.

Fotó: Shutterstock

„A társadalmi és a gazdasági élet legtöbb területét december közepe óta befagyasztva tartó korlátozások lazításáról csak akkor lehet szó, ha meg lehet ítélni a mutációk hatását a járvány alakulására. Ez egyelőre nem lehetséges” – emelte ki Peter Tschentscher, a tartományi rangú Hamburg polgármestere, aki korábban a hamburgi egyetemi klinika diagnosztikai központjának főorvosa volt.

Az új vírusváltozatok terjedéséről végzett első kutatásában a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) megállapította, hogy az utóbbi hetekben a világ különböző pontjain felbukkant különösen veszélyes mutációk mindegyike jelen van már Németországban.

A leginkább aggasztó az először Angliában azonosított, B.1.1.7 jelzésű változat.

Az RKI január végi adatokon alapuló számításai szerint az új fertőződések nagyjából hat százaléka tulajdonítható ennek a vírusváltozatnak.

„Időközben ez az arány tovább emelkedhetett, és valamennyi fajtát – a B.1.1.7-et, valamint a Dél-Afrikában és a Brazíliában azonosított vírusváltozatot – együttvéve már a fertőzések húsz százalékáért lehetnek felelősek a korábbiaknál jóval veszélyesebb mutációk” – fejtette ki sajtóértesülések szerint Angela Merkel kancellár pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) hétfői online elnökségi ülésén.

A politikába a természettudományok területéről érkezett kancellár több beszámoló szerint úgy véli, hogy még legalább két hétig a napi új fertőződések számának további csökkentésére kell összpontosítani, hogy minél kevesebb tere legyen az új vírusváltozatoknak a kibontakozásra, egy harmadik járványhullám beindítására.

Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormány a február 14-én lejáró korlátozások két hétre szóló meghosszabbítását sürgeti majd a szerdai tanácskozáson.

Megfertőződött az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított változatával egy németországi idősotthon 14 lakója, akik már mind megkapták a SARS-CoV-2 elleni védőoltás mindkét adagját – jelentette a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

A beszámoló szerint az Osnabrück mellett fekvő Belmben működő otthon lakói január 25-én kapták meg a második adagot a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű védőoltásából. Február 2-án az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ezért az összes lakót és a teljes személyzetet letesztelték. A minták elemzésével kimutatták, hogy 14 beoltott lakó szervezetébe bejutott a vírus B 1.1.7 jelzésű, Nagy-Britanniában azonosított változata, amelyet a korábbiaknál fertőzőképesebbként tartanak számon. Egyelőre csak tünetmentes, vagy a vírus okozta betegség (Covid-19) enyhe tüneteit mutató fertőzöttet találtak az idősotthonban. Ez a kedvező fejlemény az oltás jótékony hatásának tulajdonítható – nyilatkozott Burkhard Riepenhoff, a járási közigazgatási hivatal szóvivője. Hétfőtől a BioNTech/Pfizer és a Moderna-vakcina mellett egy harmadik szérumot, az Oxford/AstraZeneca vakcináját is használják az oltási kampányban Németországban. Az unióstól eltérő helyi rendelkezés szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 év alattiaknak szabad beadni. A december végén elkezdett kampány első heteinek tapasztalatai alapján lazítanak egy sor szabályon, hogy rugalmasabban használhassák fel a korlátozottan rendelkezésre oltóanyagmennyiséget. A legfőbb változás az lesz, hogy a BioNTech/Pfizer-, és a Moderna-vakcinából érkező szállítmányokat egyelőre mind a 80 éven felüliek beoltására fordítják, így ennek a korcsoportnak a tervezettnél hamarabb biztosíthatják a védelmet a Covid-19 ellen – emelte ki egy vasárnapi nyilatkozatában Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok