Létrehozva: 2021.03.01.

Egy 50 éve elhagyott nukleáris kémeszköz okozhatta az indiai gleccserszakadást

A hirosimai atombomba felével azonos mennyiségű plutóniumot hagyott el a CIA India második legnagyobb hegyén 1965-ben. Egyes feltételezések szerint ez okozhatta a 200 halálos áldozattal járó gleccserszakadást három héttel ezelőtt.

Az észak-indiai Uttarakhand államban február 8-án, vasárnap egy gleccserszakadás következtében úgy megrongálódott a Risi Ganga folyón működő vízerőmű, hogy a víz átszakította a gátat és elárasztotta a környező falvakat.

A természeti katasztrófa következtében összesen 200 embernek veszett nyoma. Om Prakash kormányzó szerint az eltűntek mostanra vélhetően meghaltak. A többségüknek még mindig keresik a holttestét.

A Reuters hírügynökségnek a szemtanúk arról számoltak be, hogy a gleccserlavina olyan gyorsan jött, hogy lehetetlen volt bárkit is figyelmeztetni a veszélyre. Az új-delhi kormány 2000 katonát, alpinistát és helikoptereket vezényelt a térségbe. A tragédiáról több amatőr felvételt is megosztottak a közösségi médiában:

Ez idáig mindenki természeti katasztrófaként kezelte a történteket. Fel sem sem merült annak a lehetősége, hogy emberi tevékenység áll a tragédia hátterében. A környékbeli településeken azonban a napokban szárnyra kapott egy pletyka, mely szerint az özönvizet egy amerikai katonák által 1965-ben elhagyott, hidegháborús, atommeghajtású kémeszköz okozta. A helyiek egy jelentős része meg van róla győződve, hogy a titokzatos nukleáris eszköz üzemanyagtartályából kiszökött a hasadó anyag, ami akkora hőt termelt, hogy a gleccser megolvadásához, tehát a katasztrófához vezetett - írja a BBC.

Sangram Singh Rawat, Raini polgármestere a brit közmédiának elmondta: „Úgy gondoljuk, hogy az nukleáris eszközök szerepet játszhattak a tragédiában. Hogyan tud egy gleccser egyszerűen letörni télen? Úgy gondoljuk, hogy a delhi kormánynak meg kell vizsgálnia ennek a lehetőségét, és meg kell találnia az eszközt.„

Az 1960-as évek elején az Egyesült Államok együttműködött Indiával, hogy kémeszközöket helyezhessen el a Himalája hegyein a kínai rakétakísérletek megfigyelése érdekében. Amerika később fokozta a katonai kémkedéssel összefüggésbe hozható akcióinak számát a térségben, miután a kínaiak 1964 október 16-án felrobbantották az első atombombájukat.

1965 októberében az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) az indiai titkosszolgálattal együttműködve megpróbált elhelyezni egy plutóniumelemes energiaellátású automata telemetria-lehallgató állomást India második legmagasabb hegyének, a 7816 méter magas Nanda Dévinek a tetején, amely a kínaiak rakétakísérleteit követte volna nyomon.

A titkos akció során a 18 tapasztalt amerikai és indiai hegymászóból álló csoport 7 darab 5 kilogrammos plutónium kapszulát vitt fel a hegyre, de a rossz időjárási viszonyok miatt félúton visszafordultak, a nukleáris meghajtású eszközt pedig maguk mögött hagyták a könnyebb mozgás érdekében. A következő év tavaszán visszatértek, de nem sikerült megtalálniuk a lehallgatókészüléket. Az akció miatt az 1960-as évek nagy részében megtiltották a külföldi mászóexpedíciók belépését a térségbe. A hegyet végül 1974-ben nyitották meg ismét a látogatók előtt.

India második legmagasabb hegye,, a 7816 méter magas Nanda Dévi.

A Nanda Devin hagyott berendezés egy 180 centi hosszú antennából, két rádiós kommunikációs egységből, egy tápegységből és a hét plutónium kapszulából állt. A készülék mindennel együtt körülbelül 57 kilogramm.

A bukott expedíciót vezető hegymászó, Manmohan Singh Kohli korábban azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a hegyen elvesztett plutóniummennyiség „körülbelül fele akkora, mint a Hirosimára ledobott atombomba.” Hivatalos forrásokból úgy tudni, hogy az üzemanyagcellák plutónium 238-as és 239-es izotópot tartalmaztak. Az utóbbi a nukleáris fegyverek egyik fő összetevője.

Az 1965-ös CIA akció a Nanda Devi tövében.

Az elmúlt években a tudósok többször is mintákat vettek a talajból és gleccservízből radioaktív szennyeződés nyomai után kutatva. Egyesek azt állítják, hogy a szakemberek találtak bizonyítékokat a plutónium jelenlétére, de a kormány szándékosan elhallgatja ezeket információkat a pánik elkerülése érdekében.

A helyiek úgy vélik, hogy az 1965-ben elhagyott üzemanyagcellák mára léket kaptak, a plutónium kiszökött beülök, a radioaktív bomlás következtében felszabaduló hő pedig folyamatosan kiolvasztja a gleccsereket, és február 8-ai tragédia is ennek a folyamatnak az eredménye.

Manmohan Singh Kohli szerint nem zárható ki teljes bizonyossággal a „nukleáris elmélet”, de nagyon valószínűtlen, hogy az elvesztett kémeszköz hőt bocsásson ki vagy felrobbantsa magát.

Ezzel szemben Sangram Singh Rawat, Raini polgármestere azt állítja, hogy ha a készülék a hó alá került, és hőt sugároz, akkor idővel sokkal nagyobb mértékű olvadást, és még több természeti katasztrófát fog eredményezni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, nem várt fordulat jön az időjárásban

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nincs többé "12345", Nagy Britanniában betiltották a gyenge jelszavakat

KÜLFÖLD

Szemében felejtette a kontaktlencséit egy nő: majdnem megvakult

KÜLFÖLD

Szívszaggató: sportolás közben esett össze a 17 éves Lilla, örökre elaludt

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi