Létrehozva: 2021.03.23.

Közpénzből épül Európa legnagyobb mecsetje Franciaországban

A strasbourgi önkormányzat jelentős összeggel támogatta meg a város új mecsetének építését, aminek a fő finanszírozója egy törökországi iszlamista szervezet.

Szerző Gaál József

Strasbourg városi tanácsa március 22-én, hétfőn elfogadta az elzászi főváros Meinau nevű kerületében épülő Mili Görüs mecset „támogatási elvét”, melynek értelmében az önkormányzat összesen 2,56 millió euróval, azaz átszámítva körülbelül 1 milliárd forinttal járulna hozzá a muszlim istentiszteleti hely építési költségeihez – írja a Le Figaro internetes kiadása.

Jeanne Barseghian, Strasbourg zöld párti (EELV) polgármestere a szavazás után azt mondta egy újságíró kérdésére, hogy az önkormányzati támogatás összege a mecset építési költségeinek csupán a 10 százalékát fedezi. Ebben pedig semmi semmi meglepő sincs, mivel a városvezetés minden közelmúltban felhúzott istentiszteleti helynek pontosan ugyanekkora arányban nyújtott pénzügyi támogatást.

Az előzetes számítások szerint az „Európa legnagyobb mecsetje” néven beharangozott épület összköltsége meghaladja a 25 millió eurót, de egyes elemzők szerint ez az összeg 32 millió euróra is rúghat majd a végelszámolásnál.

Az istentiszteleti hely fő finanszírozója egy iszlamista kötődésű szervezet, a törökországi központtal rendelkező Mili Görüs Egyesület, ami miatt helyi és kormányzati szinten is sokan szót emeltek a pénzügyi támogatás ellen.

A Mili Görüs lényegében egy oszmán-iszlám mozgalom, melyet a 2011-ben elhunyt Necmettin Erbakans (1996-tól 1997-ig Törökország miniszterelnöke) írásai inspirálnak. Az ő nézeteit támogató politikai pártokat többször betiltották már Törökországban, mivel megsértették az ország szekularista elveken alapuló törvényhozását és alkotmányát.

Napjainkban a Mili Görüs ideológiáját valló csoportok szervesen részt vesznek a hazájukból elvándorolt törökök radikalizálásában, többé kevésbé a Muszlim Testvériség törökországi ágaként funkcionálnak. Lobogójukon egész Európa zöld színben látható, kifejezve az öreg kontinens teljes iszlamizációjának szándékát.

A strasbourgi Mili Görüs mecset látványterve. (forrás: Bloomberg)

A kétes finanszírozási háttér miatt Jeanne Barseghian felvetette annak a lehetőségét, hogy az istentiszteleti hely kivitelezőivel és későbbi fenntartóival aláíratja az Iszlám Alapelvek Chartájának, amivel szerinte garantálni lehetne az építkezéshez felhasznált pénzeszközök átláthatóságát.

A strasbourgi önkormányzat egyik ellenzéki képviselője, Jean-Philippe Vetter arra hívta fel a figyelmet, hogy az illetékes kormányzati szervek már többször megpróbálták aláíratni a Mili Görüs Egyesülettel a Iszlám Alapelvek Chartáját, de a szervezet minden esetben elzárkózott ettől a lehetőségtől. A republikánus párti politikus szerint a most megszavazott támogatással három fő probléma van: a mecset finanszírozási terve homályos, a Mili Görüs egy radikális iszlámot támogató szervezet, ami szoros kapcsolatban áll a török ​​politikával, illetve a támogatásban semmiféle garancia sincs a pénzek helyes elköltésére.

„Ami Strasbourgban zajlik, tünete azoknak a lemondásoknak, amelyek apránként lerombolják a köztársaságunk alapjait”

- fogalmazott Jean-Philippe Vetter a közösségi oldalán.

Az Iszlám Alapelvek Chartáját azt követően dolgozták ki a francia kormány szakértői és a muszlim vallási vezetők, hogy 2020 októberében és novemberében több iszlamista terrortámadás is történt az országban. A charta többek között kimondja, hogy az iszlám vallás nem politikai mozgalom, és tiltja a muszlim csoportokba történő „külföldi beavatkozást”. A Macron-kabinet emellett létrehozta az Imámok Nemzeti Tanácsát, amely hivatalos akkreditációt bocsájthat ki az imámok számára, ami bizonyos esetekben visszavonható.

A francia belügyminiszter a közösségi oldalán élesen kritizálta az strasbourgi önkormányzat által odaítélt támogatást. Gérald Darmanin szerint aggasztó, hogy egy olyan mecset építésére adnak közpénzeket Franciaországban, melynek a fő finanszírozója, a Mili Görüs Egyesület nem volt hajlandó aláírni Franciaország iszlám alapelveit, és amely védi a politikai iszlámot.”

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen tomboló, mocskolódó baloldali politikusokat május elsején! - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

ripost.hu

"Csak házas pasikkal randevúzom és egyáltalán nem szégyellem magam"

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét