Létrehozva: 2021.08.16.

Hullanak lefele az emberek az emelkedő repülőkről, tömegbe lőttek az amerikaiak: Pokol a kabuli reptéren

Maga az iszonyat zajlik élő egyenesben. A Kabuli Nemzetközi Repülőtéren zajló események tökéletesen megmutatják, mennyi értelme volt az amerikai és nyugati katonai intervenciónak Afganisztában.

A tálib hatalomátvétel után több ezer, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, amit elviekben az amerikai és NATO-szövetséges csapatok tartanak az ellenőrzésük alatt, a gyakorlatban viszont teljes a káosz, ami egyre több civil halálos áldozatot követel.

A Kabuli Nemzetközi Repülőtéren több ezer civil várja, hogy kimenekítsék az országból.

Miután magyar idő szerint vasárnap délután a tálibok különösebb ellenállás nélkül betörtek az afganisztáni elnöki palotába Kabulban, és formálisan is átvették a hatalmat, a nyugati nagyhatalmak őrült tempóban kezdték kimenekíteni az országban tartózkodó állampolgáraikat. Az Egyesült Államok kabuli nagykövetségén például kicsivel éjfél előtt levonták az amerikai lobogót, az alkalmazottakat pedig katonai helikopterekkel a kabuli reptérre szállították.

Vasárnap este a nyugati diplomaták kimenekítésének hírére több ezer afgán rohamozta meg a kabuli repteret abban bízva, hogy őket is magukkal viszik majd a csapatszállító repülőgépek. A helyszínen összegyűlt civilek jelentős része azért szeretné elhagyni az országot, mert az elmúlt 20 év során valamilyen formában segítette a nyugati csapatokat, így a tálibok valószínűleg nyilvánosan kivégeznék majd őket.

„Bár ez a mi repülőterünk, csak azt látjuk, hogy a diplomatákat kimenekítik, míg mi továbbra is bizonytalanságban várunk”

– fogalmazott egy helyszínen tartózkodó afgán emberi jogi aktivista a Reuters hírügynökségnek, ami arról is hírt adott, hogy eddig legalább 5 civil vesztette életét a légi kikötőben kialakult őskáosz következtében.

A nyugati lapok arról adtak hírt, hogy a csapatszállító repülőgépeket őrző katonák több esetben is a levegőbe lőttek, hogy véget érjen a káosz, és nehogy az emberek agyontapossák egymást. A nagy közösségi oldalakon terjedő értesülések szerint viszont az amerikaiak célzottan a tömegbe lőttek, melynek következtében sokan meghaltak.

Egy másik Twitterre feltöltött videón az látható, hogy amerikai mesterlövészek védik a katonai gépeket, és vélhetően azonnal lelövik, aki közel merészkedik hozzájuk.

Amerikai mesterlövészek őrzik a felszállásra váró nyugati csapatszállítókat a kabuli reptéren.

Meg nem erősített hírforrások szerint a nyugati állampolgárokat menekítő repülők külső borítására rengeteg afgán felkapaszkodik a kabuli reptér kifutópályáján, majd a gép levegőbe emelkedése után a mélybe zuhannak.

Egy szintén Twitterre feltöltött videón elviekben az látható, ahogy kettő civil lepotyog egy amerikai C-17-es amerikai csapaszállítóról közvetlen a felszállást követően.

Egy másik közösségi médiában terjedő felvétel tanúsága szerint az amerikaiak nehézfegyverekkel felszerelt AH–64 Apache helikopterek segítségével tisztítják meg az emberektől a kabuli repülőtér kifutópályáját, hogy a csapatszállítók biztonságban felszállhassanak.

A kabuli reptéren kialakult káosz miatt az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) vasárnap további ezer fegyverest rendelt a helyszínre, ezzel már körülbelül hatezer katona dolgozik az amerikai állampolgárok, illetve a korábban nekik dolgozó afgánok evakuálásán.

A tálib győzelem hírére egyébként több nagy légitársaság – köztük a United Airlines és a British Airways – elirányította járatait az afgán légtérből.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Toborzóközpont nyílt a kárpátaljai Munkácson - erőszakos sorozástól rettegnek

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Halálra éheztette 5 éves fogyatékkal élő gyermekét a szívtelen anya, 8 kilósan hunyt el a kisgyermek

KÜLFÖLD

Véletlenül agyonlőtték a népszerű focistát egy betörés közben

KÜLFÖLD

Egy apa a halálba kínozta a 6 éves fiát a futópadon, mert szerinte túl kövér volt

KÜLFÖLD

Most érkezett: idegen életre utaló jeleket találtak a világűrben