Létrehozva: 2021.08.27.

Újabb országos zárlat jöhet novembertől a járvány miatt – mondta az országos tisztifőorvos Ukrajnában

A koronavírus-járvány még 2-5 évig eltart, mert a vírus gyorsan mutálódik, és hónapról hónapra új változatai jelennek meg – vélekedik Ihor Kuzin.

Ukrajnában a koronavírus-járvány súlyosbodása miatt várhatóan novemberben ismét szükség lesz arra, hogy zárlatot vezessenek be az országban – prognosztizálta Ihor Kuzin országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy pénteken megjelent interjújában.

A tisztségviselő kijelentette, szerinte a koronavírus-járvány még 2-5 évig eltart, mert a vírus gyorsan mutálódik, és hónapról hónapra új változatai jelennek meg. „A járvány addig tart, amíg nem születik valamilyen közös globális megelőzési stratégia egy univerzális oltóanyag vagy kezelés formájában” – vélekedett.

Fotó: Pixabay

Közölte: az egészségügyi tárca egyelőre azt tervezi, egy év múlva oltják újra azokat, akik megkapták a teljes védettséghez szükséges mindkét dózist. Szavai szerint egyelőre sem tudományos folyóiratokban nincsenek megbízható cikkek, sem nemzetközi szervezetek részéről hivatalos állásfoglalás arra vonatkozóan, hogy a harmadik, emlékeztető oltás ajánlott vagy kötelező lenne. „Valószínűleg szeptember végén kapunk új adatokat az emlékeztető oltás hatékonyságáról. Ezt a stratégiánk további alakításánál figyelembe vesszük” – tette hozzá.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 208 200-an kapták meg valamely védőoltás első, 3 427 847-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 173 435 embert oltottak be az országban, ez új rekordnak számít.

Péntekre egyébként tovább gyorsult a járvány terjedése Ukrajnában: 2032-vel nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma, az előző napinál 451-gyel több fertőzöttet azonosítottak. Az elhunytak száma 66-tal 53 632-re emelkedett. Eddig 2 204 682-en gyógyultak meg.

Csaknem háromszor annyi koronavírusos beteg halt meg Romániában az elmúlt hónapban, mint az előzőben, az új fertőzések száma pedig másfélszeresére emelkedett.

A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint az utóbbi 24 órában 208 új fertőzést diagnosztizáltak és három fertőzött vesztette életét, így 29-re emelkedett az elmúlt héten elhunyt koronavírusos betegek száma. Ez csaknem háromszorosa az előző heti 10, illetve a két héttel korábbi 12 halálesetnek. Romániában július közepén vált nyilvánvalóvá, hogy másfél hónapos stagnálás után ismét gyorsulni kezdett a fertőzés üteme. A most záruló, augusztus 2-8-i héten 1578 új esetet diagnosztizáltak, másfélszer annyit mint az előző héten (1049), illetve ötször annyit, mint egy hónappal korábban, a július 5-11-i héten, amikor még csak 285 új eset volt. A járvány gyorsulásának hatása néhány napos eltolódással mutatkozott meg a kórházi kezelésre szorulók, illetve egyhetes eltolódással az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek számának emelkedésében. Július 17-e óta a kórházban kezelt fertőzöttek száma 240-ről 579-re, az intenzív osztályon ápoltaké pedig 32-ről 79-re növekedett. Július közepétől kezdődően mostanáig a napi két haláleset számított átlagosnak. Az utóbbi két hét esetszámaiból kiszámított mozgóátlag – miután három hétig stagnált – vasárnap emelkedett ismét háromra. Az elmúlt héten kedden és pénteken 5-5, szombaton pedig már 8 áldozatot követelt a járvány. A 19,3 millió lakosú Romániában 5 millió 65 ezer ember, a beoltható 12 év feletti lakosság kevesebb mint 30 százaléka kapott legalább egy adag oltást. A kórházakban több mint kétszer annyi fertőzöttet ápolnak, mint két héttel korábban: csütörtökön számuk elérte az 1658-at. Még gyorsabb ütemben növekszik az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma: a két héttel korábbi 98-ról 228-ra emelkedett. Ezzel szemben az oltási hajlandóság továbbra is csökkenőben van Romániában: a beoltottak száma már csak átlagosan 7800-zal emelkedik naponta. A 19,3 milliós Romániában eddig 5,207 millió ember, a beoltható – tizenkét év feletti – lakosság 30,7 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

hirtv.hu

HírTV exkluzív - íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Halálra éheztette 5 éves fogyatékkal élő gyermekét a szívtelen anya, 8 kilósan hunyt el a kisgyermek

KÜLFÖLD

Véletlenül agyonlőtték a népszerű focistát egy betörés közben

KÜLFÖLD

Egy apa a halálba kínozta a 6 éves fiát a futópadon, mert szerinte túl kövér volt

KÜLFÖLD

Most érkezett: idegen életre utaló jeleket találtak a világűrben