Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2021.12.22.

Ugrásszerűen emelkedik a Covid-19-ben megbetegedettek száma

Olaszországot is elérte az új típusú koronavírus járványának negyedik hulláma, amely a napi esetszám, valamint a kórházak leterheltségének ugrásszerű emelkedését idézte elő szerdán, miközben a kormány még mindig nem döntött az ünnepek alatti esetleges további korlátozásokról.

Megkezdődött a téli szünet, amely az idén egészen január 10-ig tart.

Több mint nyolc millió diák családja várja a Draghi-kormány csütörtökre ígért bejelentését az újabb járvány-intézkedésekről. Több mint nyolcmillió azon olaszok száma is, akik már lemondták a korábban karácsonyra és szilveszterre tervezett utazási és szállodai foglalásukat.

Az egyik római utazási iroda vezetője úgy nyilatkozott az MTI tudósítójának, hogy Mario Draghi december 23-i bejelentése előtt nem tudnak semmi biztosat mondani arról, hova lehet majd utazni, akár Olaszországon belül is.

Az ősszel végzett előrejelzések decemberre várták a napi esetszám emelkedését, és az ünnepi időszakban a járvány negyedik hulláma tetőzését. A járványhelyzet azonban másképpen alakult: a naponta azonosított új betegek száma még csak most kezdett ugrásszerűen növekedni, és az egészségügyi minisztérium adatai szerint a plafon elérésének időpontja nehezen kiszámítható.

Az utóbbi huszonnégy órában végzett több mint 779 ezer teszten több mint 36 ezer új beteget szűrtek ki, majdnem ötezerrel többet, mint egy nappal korábban. A halottak száma egy nap alatt 146 volt. A járvány terjedését mutató reprodukciós ráta megközelítette az öt százalékot, egy százalékponttal emelkedve egyetlen egynap alatt.

A legtöbb beteget egy nap alatt a tízmilliós Lombardiában regisztrálták, több mint tízezret.

Olaszország kórházaiban több mint nyolcezer beteget kezelnek, intenzív osztályon több mint ezret. Az aktív betegek száma meghaladja a 400 ezret.

Tavaly ugyanekkor – azaz december 6. és január 6. között – az ország egésze zárlat alatt volt, este hat órától kijárási korlátozás volt érvényben. Tavaly a karácsony előtti napokban a napi esetszám húszezer körüli volt, a halottak száma a mostaninál magasabbnak bizonyult, naponta majdnem hétszázan hunytak el a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben. Kórházban több mint huszonötezer beteget kezeltek, a jelenlegi kórházi páciensek majdnem háromszorosát. Tavaly október és december között több mint 32 ezer beteg halt meg, az idei év ugyanezen időszakában valamivel több mint négyezren.

A kormány csütörtökön jelenti be a járvány lassítását célzó újabb intézkedéseket. Sajtóértesülések szerint a korlátozások között szerepelhet a szabadtéri maszkviselési kötelezettség az ország egész területén, valamint a védettségi igazolás érvényességének további rövidítése a jelenlegi kilenc hónapról hat hónapra. A tervek között van az oltási kötelezettség bevezetése újabb szakmai kategóriákban, valamint a tesztelési kötelezettség bevezetése az oltottak számára is olyan helyszíneken, mint a mozik, színházak, stadionok, diszkók.

Hivatalos adatok szerint az omikron vírusvariáns az új betegek kevesebb mint egy százalékában mutatható ki. Orvosok nyilatkozatai szerint azonban e vírusváltozat terjedése valójában sokkal gyorsabb, máskülönben nem magyarázható a betegek ugrásszerű növekedése.

Amióta december 6-tól a tömegközlekedési eszközökön kizárólag védettségi igazolás birtokában lehet utazni, a római metróvonalakon szemmel láthatóan csökkent az utasok száma. A kijáratoknál a rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utasokat, akiktől az igazolás mellett a személyi igazolványukat is elkérik, mivel – mint kiderült -, több oltatlan személy mások védettségi igazolásával utazik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Válságba került Jennifer Lopez és Ben Affleck házassága

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

borsonline.hu

Sürgős figyelmeztetést kaptak az Android-felhasználók: minden pénzedet elvesztheted a Google Chrome miatt!

hirtv.hu

Áthúzott nadrágszíjas plakátok várják Magyar Pétert Debrecenben

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

mandiner.hu

Csak így tovább, Magyar Ken! Két momentumos Barbie-t már megbuktattál, magadat is sikerülni fog

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

travelo.hu

Ilyenkor a legjobb a virágos udvarokkal teli Córdobában lenni

ripost.hu

Hogy megnőttek: 30 év után újra együtt a Mrs. Doubtfire gyereksztárjai, így néznek ki most

ripost.hu

Tündéri fotót mutatott Dér Heni: így fogja a kisfiú kezét fellépés közben

ripost.hu

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"