Létrehozva: 2022.05.03.
Módosítva: 2022.05.03.

Elképesztő felfedezés: az űrből érkezhettek az élet építőkövei a Földre

A mai napig tudományos parázs vita zajlik arról, hogy pontosan miként jött létre az első élet a Földön. Az egyik elképzelés szerint az ehhez szükséges „építőkockák” meteoritok becsapódásával érkeztek a bolygónkra. Ezt a hipotézist most egy átfogó tanulmány is megerősítette.

Szerző Gaál József

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport napokban publikált tanulmánya szerint egyre biztosabb, hogy az élet meteorit becsapódások következtében alakult ki a Földön. A Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői mindezt arra alapozzák, hogy egy új, és rendkívül érzékeny elemzési technikát alkalmazva olyan szerves vegyületeket fedeztek fel meteoritmintákban, amelyek az általunk ismert élet gerincét alkotják – írja a Telegraph online kiadása. 

(Fotó: Pixabay)

Jelenlegi tudásunk szerint Földön ismert minden élőlény genetikai alapjait a DNS vagy az RNS adja, melyek öt kulcsfontosságú információs komponensből, úgynevezett nukleobázisból állnak (adenin, guanin, timin, uracil, citozin). Az öt bázisból ezidáig mindössze hármat tudtak kimutatni a tudósok Földbe csapódott meteoritmintákból, ezért sokan megalapozatlannak találták azt a hipotézist, hogy az élet építőkövei az űrből érkeztek a bolygónkra. Most azonban egy amerikai és japán tudósokból álló csapatnak a maradék két bázist is sikerült felfedeznie Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában begyűjtött meteorotokban – egy különleges eljárásnak köszönhetően.

Az újonnan felfedezett nukleobázisokat – a citozint és a timint – korábban feltehetően azért nem sikerült kimutatni a meteoritokból, mivel a szerkezetük rendkívül kényes, és könnyen szétesnek a vizsgálati eljárás során. Az eddigi kísérletek alkalmával a meteoritmintákat forró folyadékba helyezték, és az így kapott oldatot elemezték. Most azonban a kutatók egy merőben új módszert alkalmaztak, amely „inkább hasonlít egy hideg főzethez, mint a forró teához, ezért finomabb vegyületeket is kimutathatunk a segítségével” – fogalmazott Jason Dworkin, a tanulmány egyik társszerzője. 

Yasuhiro Oba, a Hokkaidói Egyetem docense és a kutatás vezető professzora a felfedezéssel kapcsolatban azt mondta, hogy végre „hitelt érdemlő bizonyítékokat találtak arra, hogy az élethez elengedhetetlen nukleobázisok teljes készlete érkezhetett űrből. Ez persze nem azt jelenti, hogy onnan is érkezett, de elméleti szinten ennek megvan a lehetősége.”

Danny Glavin, a NASA tudósa és a tanulmány társszerzője úgy fogalmazott, hogy „még sok mindent meg kell tudnunk azokról a kémiai lépésekről, amelyek az élet – az első önreprodukáló rendszer – keletkezéséhez vezettek a Földön. De ez a kutatás mindenképpen bővíti azoknak a kémiai vegyületeknek a listáját, amelyek jelen lehettek a korai Föld prebiotikus, azaz az élet kialakulása előtt létező levesében.”

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már a hétvégén véget érhet a karrierje az F1-es csapat versenyzőjének

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét