Létrehozva: 2022.07.08.
Módosítva: 2022.07.08.

Megrázta a világot Abe Sinzó meggyilkolása, Orbán Viktor így búcsúzik

Döbbenetüket és részvétüket fejezte ki számos ország vezetője azt követően, hogy egy pénteki narai kampányrendezvényen meggyilkolták Abe Sinzó korábbi japán miniszterelnököt. Orbán Viktor is búcsúzik "Magyarország fontos barátjától".

Belehalt a sérüléseibe Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, akire egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.  

A volt miniszterelnök a Japán középső részén található Nara városában mondott kampánybeszédet, amikor váratlanul több lövés találta el. Eszméletét vesztve összeesett, hamarosan pedig a rendőrök egy szürke pólós férfit a földre kényszerítettek. Szemtanúk szerint először egy hangos durranás hallatszott, majd füstfelhő keletkezett a lövések irányából. A 67 éves áldozatot kórházba szállították, de leállt a szíve és a légzése is. A narai kórház intenzív osztályának főorvosa, Fukusima Hidetada elmondta, hogy a politikust a két nyaki lövés mellett a szívén is eltalálták, halálát pedig az erős vérzés okozta.

A 41 éves gyanúsítottnál lefoglaltak egy házi készítésű fegyvert. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított egy narai japán állampolgár, aki a haditengerészetnél eltöltött hároméves szolgálat után 2005-ben szerelt le. Az NHK japán közszolgálati televízió úgy tudja, a merénylő csupán annyit mondott: "elégedetlen volt" az egykori kormányfővel, de a narai rendőrkapitányság azt közölte, hogy a támadónak nem Abe Sindzo politikai nézeteivel volt problémája.

Abe Sinzó először 2006-ban lett miniszterelnök, ezzel 52 évesen Japán legfiatalabb kormányfője lett a második világháború után. Politikai botrányok, választási csalások gyanúja és a pártját érő vádak miatt a következő évben egészségügyi okokra hivatkozva azonban lemondott. 2012-től ismét ő töltötte be a kormányfői tisztséget, egészen 2020-ig. Ekkor ismét betegség miatt mondott le, de továbbra is fontos szerepet töltött be a kormányzó Liberális Demokrata Pártban (LDP).

Kisida Fumio, Japán jelenlegi miniszterelnöke "brutális tettnek" és "teljes mértékben megbocsáthatatlannak" nevezte a választási kampány közepette végrehajtott merényletet. Elmondta, hogy a volt miniszterelnök "személyes jó barátja volt", akitől "értékes tanácsokat és támogatást kapott".

Orbán Viktor egy fekete-fehér képpel búcsúzott egykori kollégájától, amihez azt írta: 

Magyarország egy fontos barátját veszítette el. Isten nyugosztalja Abe Sinzó miniszterelnök urat!

Joe Biden amerikai elnök barátjának és az amerikai-japán szövetségesi viszony egyik legfőbb segítőjének nevezte Abét, és közleményében hozzátette, hogy a volt kormányfő nagy gondot fordított a japán nép és demokrácia támogatására. "Abban a percben is a demokrácia területén tevékenykedett, amikor meggyilkolták" - fogalmazott Biden, kifejezve mélységes szomorúságát, megrökönyödését és haragját a merénylet miatt.

 "Nagyszerű nézetekkel megáldott vezető volt" - nyilatkozott Abéról Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere, aki a G20 országcsoport külügyminisztereinek indonéziai találkozóján éppen japán és dél-koreai kollégáival készült tárgyalni, amikor tájékoztatták őket a volt kormányfő haláláról.
Anthony Albanese ausztrál kormányfő "lesújtó hírként" fogadta a volt japán miniszterelnökről kapott értesüléseket. Azt hangoztatta, hogy "Abe Ausztrália egyik legközelebbi barátja" és "egy óriás volt a világ színpadán, hátrahagyott öröksége hatással van az egész világra". 

 "Japán egy kiváló miniszterelnököt vesztett el, aki az életét áldozta az országáért, és a világban fennálló rendért dolgozott"  - fogalmazott Emmanuel Macron, Franciaország elnöke a Twitteren közzétett bejegyzésében. 

 A német kormány szóvivője az egész kormány támogatásáról biztosította Japánt. Olaf Scholz német kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter külön-külön is részvétüket fejezték ki Twitter-oldalaikon. 

 Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint "sokan emlékezni fognak" Abe Sindzó vezetésére, amellyel "példátlan időkben" is helyt állt. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság "ezekben a sötét és szomorú időkben is a család, a barátok és a japán emberek oldalán áll".
Ugyancsak a Twitteren nyilvánította ki részvétét Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, akit "mélységesen elkeserít Abe Sindzó kegyetlen halála". Stoltenberg "a demokrácia védelmezőjeként", sokéves barátjaként és kollégájaként emlékszik a volt japán kormányfőre. 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kegyetlen és gyáva cselekedetnek nevezte Abe lelövését, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pedig úgy fogalmazott, soha nem fogja megérteni, mi vezethetett "ennek a nagy politikusnak a brutális meggyilkolásához". Az európaiak együtt gyászolnak Japánnal - fűzte hozzá Michel. 

A tokiói kínai nagykövetség szóvivője Abe azon tevékenységeit méltatta, amellyel "hozzájárult a Kína és Japán közti kapcsolatok fejlesztéséhez".
Tajvan elnöke, Caj Jing-ven szerint "nem csak a nemzetközi közösség vesztett el egy fontos vezetőt, de Tajvan is elvesztett egy fontos és közeli barátot".
Jun Szok Jol dél-koreai elnök is részvétét nyilvánította ki elnöki nyilatkozatában, melyben "megbocsáthatatlan bűncselekménynek" minősítette a merényletet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

metropol.hu

Rémület Budapesten: Felmászott egy ember a Szabadság hídra, azonnal rohantak a tűzoltók

mandiner.hu

Ezek az aranyos bevándorlók németül is leírták mit szeretnének: a kalifátus a megoldás!

metropol.hu

Most érkezett: baj van, fontos szakaszon nem jár az 1-es és a 14-es villamos

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Kellemetlen: Till Attila nagyon megszívta, erre még ő sem számított

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„A kisbabámnak szüksége van az anyjára" - súlyos hibát vétettek az orvosok, 1 éve van hátra az anyukának

KÜLFÖLD

„Ez óriási veszteség” – Futás közben hunyt el az iskolaigazgató

KÜLFÖLD

„Felemelt másokat, hogy elérjék a lehetetlent” – tragikusan fiatalon hunyt el a nemzeti atlétikai bajnok

KÜLFÖLD

Az év tahója díj elkelt: ennél pofátlanabb parkolást még nem láttál - fotó