Létrehozva: 2023.01.05.

Kozma atya felidézte, mit üzent a magyaroknak XVI. Benedek

Minden személyes találkozás alkalmával meggyőződött arról a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, Kozma Imre atya, hogy XVI. Benedek a szívén viselte a magyarok sorsát. Az elhunyt emeritus pápát csütörtök délelőtt helyezik örök nyugalomra.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, irgalmas rendi szerzetes számos alkalommal találkozott személyesen XVI. Benedek pápával, akit csütörtök délelőtt helyeznek örök nyugalomra. Mindegyik találkozásukra felemelő emlékként gondol.

Kozma atya nagy szeretettel gondol az elhunyt pápára  Fotó: Ripost

 Minden egyes személyes találkozásuk alkalmával meggyőződtem arról, hogy XVI. Benedek szívén viselte a magyarok sorsát, és ez nagy ajándék számunkra 

– kezdte visszaemlékezését a Ripostnak. "Nagyon nagy öröm, hogy vannak olyan jelentős emberek, akik a magyarokat ért történések, nehézségek közepette, ellenére vagy éppen miatta megkülönböztetett figyelemmel kísérik a mi sorsunkat, küldetésünket. Személyes találkozásaink alkalmával rádöbbentem, milyen fontos számára a mi sorsunk."

Többször találkoztak

Kozma atya 1989-ben találkozott először Joseph Ratzinger bíborossal, amikor a nyugati világ felfigyelt azokra a próbálkozásokra, amik itt, Kelet-Közép-Európában a jövő érdekében történtek. A kommunista doktrínával való hadakozás felkeltette a kíváncsiságot. A magyarok elbontották a határkerítést és részesei voltak a berlini fal ledöntésének, több ezer keletnémet menekültet fogadtak be és láttak el. Az 1989. február 10-én Kozma atya közreműködésével megalakult Magyar Máltai Szeretetszolgálat még abban az évben ötvenezer NDK-beli menekült átmeneti elszállásolását és élelmezését oldotta meg.

A Szentatya kezdeményezte a találkozást és megköszönte, amit tettünk értük

– emlékszik az első találkozásukra Kozma atya, aki a keletnémetek befogadásakor azt nyilatkozta, hogy Németország egyesülése nélkül aligha lehet komolyan beszélni Európa jövőjéről. A politikusok később a csodák évének nyilvánították 1989-et.

Emlékezetes találkozás volt, amikor 2005-ben XVI. Benedek első útja pápává választása után hazavezetett Kölnbe, ahol egyébként katolikus ifjúsági találkozót tartottak. Erre Kozma atya 300 magyar fiatallal érkezett. A fiatalok örömmel fogadták a pápát, de emlékezetes: felerősödtek a kritikus hangok is a német származású pápával kapcsolatban. 

Engem is megkérdezett erről egy német rádió. Azt mondtam: rosszul esik, hogy ezt a nagy embert nem egyértelmű elfogadással ünneplik a saját hazájában

– emlékszik Kozma atya. Ezt követően három nap alatt három kölni televíziós csatorna is meghívta, ott is elmondta a véleményét, miszerint XVI. Benedek nagy ember, aki dicsőséget szerzett a német népnek és egész életútjával példát mutat. A pápa tiszteletére adott fogadásra Kozma Imre atya is meghívást kapott, ahol ismét találkoztak. 

Persze nem beszéltem neki az interjúkról, mindössze örömömet és tiszteletemet fejeztem ki

– teszi hozzá az atya. Amikor az őt és a magyar fiatalokat vendégül látó protestáns gyülekezet vezetője elköszönt a magyar küldöttségtől, előremutató választ adott arra a kérdésre, mit gondol a pápa személye körüli vitáról:

"Mi Ratzingert vártuk és Benedek pápával találkoztunk, Benedek pápától köszöntünk el" – mondta. 

A Máltai Rend 900. születésnapján, 2013 február 9-én az ünnepi szentmisén a Szent Péter Bazilikában Kozma Imre atya köszöntötte XVI. Benedeket. 

Találkozás 2013-ban Fotó: Facebook/Palotás Eszter

Az ünnepségsorozaton 7-8 ezer résztvevő volt 102 országból. Az ebből az alkalomból tartott háromnapos konferencián rangsorolták a segélyszervezeteket és első helyre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat került, mint a világ "legsokoldalúbb, legszínesebb és leghatékonyabb szeretetszolgálata". Azóta a segélyszervezet szót sok országban szeretetszolgálatra cserélték. 

A megtiszteltetésnek nagyon örültünk és a jutalom az lett, hogy a szentmisén a Szentatyát én köszönthettem

– emlékszik Kozma atya. "Izgalmas volt, ahogy gyülekeztünk, több mint száz pap és püspök, és egymást kérdezgették: ki fogja köszönteni a Szentatyát? Nem árulhattam el, hogy én!" 

Ez volt XVI. Benedek pápa utolsó nyilvános liturgikus megjelenése.

Amikor felmentem hozzá az oltárhoz, hogy kifejezhesse köszönetét a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, átadtam neki egy levelet. Ebben szorgalmaztam Mindszenty bíboros boldoggá avatását. Tudtam, hogy szívén viseli a magyarok sorsát és szeret minket, amit alátámaszt a magyaroknak küldött üzenete is.

Vigyázzanak Szent István örökségére, mert Szent István nagysága abban áll, hogy Isten előtt felelősséget vállalt a nemzetéért. Ha van módja, hozza szóba, milyen nagy ember Magyarország megalapítója és a nemzet számára mekkora megtiszteltetés ez a felelősségvállalás

– ez volt a pápa üzenete a magyarok számára, amit most, amikor örökre eltávozott, Kozma atya ismét felidézett számunkra. 

A pápa visszavonulása után is találkoztak még néhányszor, XVI. Benedek mindig nagy empátiával és öleléssel fejezte ki a magyarok iránti szeretetét és háláját.

LÉVAI Anikó; ORBÁN Viktor; HABSBURG-LOTHARINGIAI, Eduard Karl; XVI. BENEDEK; GÄNSWEIN, Georg
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége XVI. Benedek ravatalánál Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Örülök, hogy a miniszterelnök és felesége is ott volt a ravatalánál és részt vesz a temetésen Magyarország elnöke és a kormányfő helyettese, Semjén Zsolt is. Talán az egyik olyan nemzet vagyunk a sok közül, akik személyes indíttatásból is megköszönhetjük az Ő küldetését és irányunkban megnyilvánuló szeretetét

– fogalmazott az atya. 

"Uram, én téged nagyon szeretlek" - ezek voltak XVI. Benedek utolsó szavai

Megkérdeztük Kozma atyát, mit gondol arról, hogy XVI. Benedek 2013-ban visszavonult, valóban az egészségi állapota lehetett-e ennek az oka.

"Ő nagyon nagy ember volt, a pápai szolgálatot küldetésként értelmezte. Úgy érezte, nincs elég ereje, hogy azon a szinten folytassa ezt a küldetést, ahogyan szerinte ezt tennie kellett. II. János Pál pápa más utat választott. Mindkét választás, mindkét út azt mutatja, hogy a szolgálat lehetőség és kitüntetés. Most, amikor lélekben elbúcsúzom XVI. Benedektől, sok könnyet elhullattam. Legjobban az utolsó mondata érintette meg a szívemet: "Uram, én téged nagyon szeretlek". Ezzel a mondattal indult utolsó útjára, megkoronázva a legelső vallomását. Püspöki jelmondata ugyanis egész munkásságát jellemezte: "az Igazság munkatársa". Igen, az volt. Az Igazság, hogy Isten szeret bennünket és értünk van. Aki egy ilyen vallomással búcsúzik a mi világunktól, méltó arra, hogy hálával és köszönettel gondoljunk az életútjára" – zárta szavait Kozma atya.   

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Hét éve hunyt el a Kisváros sztárja: máig nem tudni, hová temették Usztics Mátyást

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború: követelik a Taurus átadását Ukrajna számára

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány