Létrehozva: 2023.02.13.
Módosítva: 2023.02.13.

Brüsszeli korrupciós botrány: Szigorúbb szabályokat hoznak?

Terítéken a civilszervezeteket is érintő szigorítások.

Szerző Ripost

Háziőrizetbe helyezték vasárnap Olaszországban Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti (EP-) képviselőt az EP-t érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részként.

Egy nápolyi bíró rendelkezett arról, hogy a 60 éves politikust a rendőrségi őrizetből háziőrizetbe helyezzék át.

COZZOLINÓT PÉNTEKEN VETTÉK ŐRIZETBE A BELGA HATÓSÁGOK ÁLTAL KIADOTT EURÓPAI ELFOGATÓPARANCS ALAPJÁN.

 

Az illetékes bíró azonban úgy találta, hogy Cozzolinónál nem áll fenn szökés veszélye, míg az olasz hatóságok a belga ügyészség kiadatási kérését vizsgálják.

Belga nyomozók szerint az olasz politikus az Európai Parlament tagjaként befolyással üzérkedett, amikor kenőpénzeket fogadott el olyan harmadik országoktól, mint például Katar, vagy Marokkó.

Cozzolino, akinek mentelmi jogát egyébként nemrég felfüggesztették, tagadja az ellene felhozott vádakat, védői pedig megalázónak és alaptalannak nevezték őrizetbe vételét.

Háziőrizetbe helyezték Andrea Cozzolino olasz EP-képviselőt.FORRÁS: EURONEWS

 

Hozzátették, hogy védencük a korrupciós botrány tavaly decemberi kirobbanása óta beleegyezett a nyomozókkal való együttműködésbe.

A POLITIKUS ESETLEGES KIADÁSÁRÓL BELGIUMNAK KEDDEN REGGEL DÖNTENEK MAJD EGY NÁPOLYI FELLEBBVITELI BÍRÓSÁGON.

Az Európai Parlament múlt heti brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette Andrea Cozzolino olasz frakciótársa, Marc Tarabella mentelmi jogát is, akit a belga rendőrség pénteken vett őrizetbe.

EVA KAILIT, VALAMINT HÁROM TÁRSÁT DECEMBER 9-ÉN TARTÓZTATTÁK LE A BELGA HATÓSÁGOK EGY KORRUPCIÓS ÜGYBEN INDÍTOTT NYOMOZÁS RÉSZEKÉNT.

 

Közülük ketten, Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő börtönben vannak. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Két hónappal a Katar-gate néven elhíresült botrány kirobbanása után körvonalazódnak azok az intézkedések, melyektől azt remélik, hogy gátat vetnek az Európai Parlament hitelességét romba döntő korrupciónak.

Eva Kaili továbbra is rács mögött van. Fotó: AFP

Két hónapja tartóztatta le a belga hatóság Eva Kaili görög szociáldemokrata EP-képviselőt, az EP azóta leváltott alelnökét, valamint három társát egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben. A belga rendőrség korábbi közleménye szerint csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le a brüsszeli régióban tartott házkutatások során.

Az európai elit túl sokáig hagyta magát korrumpálni

A botrány kirobbanását követően Manon Aubry, az Európai Parlament (EP) francia baloldali képviselője az Il Fatto Quotidiano című olasz napilapnak azt mondta, az eddig őrizetbe vettek „csak a jéghegy csúcsát” képviselik. Megerősítette, hogy a korrupciós botrány legalább hatvan személyt érint, és többségük a szociáldemokraták (S&D), valamint az Európai Néppárt (EPP) politikusai.  

A francia EP-politikus, Raphael Glucksmann, aki szintén Kaili szociáldemokrata csoportjához tartozik, azt mondta a Polico hírportálnak: „Meggyőződésem, hogy léteznek más esetek is. Az európai elit túl sokáig hagyta magát korrumpálni.”

14 pont először, 14 pont másodszor 

A történtekre reagálva Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke január 12-én 14 pontos korrupcióellenes csomagot terjesztett elő az Európai Parlamentben annak reményében, hogy megakadályozzák a vesztegetési botrány megismétlődését.

Winter meeting of the CSU state group in the Bundestag
Fotó: SVEN HOPPE / AFP

Február 9-én a parlament különböző frakcióinak vezető politikusai ismét megvitatták, mi maradjon meg az eredeti tervekből, s ennek során egymásnak is estek a civil szervezeteket is érintő ügyekben.

Metsola korábban azt javasolta, hogy a politikusoknak nyilvánosságra kell hozniuk a találkozóikat; betiltanák a külső országok tisztviselőivel felálló, nem hivatalos „baráti csoportokat”; az EP-képviselők a mandátumuk lejárata után legalább két évig nem lobbizhatnának az intézményben. Ez az időtartam most 24 hónapról 6 hónapra csökkent, ami nem biztos, hogy összhangban áll a korrumpálási lehetőségek visszaszorításával.

Mi lesz a lobbistákkal?

Jelenleg 12 451 „érdekelt fél” van hivatalosan bejegyezve az EU Parlamentben, az EU Bizottságában és az Európai Unió Tanácsában. Tanácsadók, ügyvédi irodák, szakmai szövetségek és civil szervezetek adják egymásnak a kilincset Brüsszelben és Strasbourgban: ügyfeleik nevében próbálják elnyerni az uniós tisztségviselők és parlamenti képviselők tetszését. Az EU-apparátus egyik alkalmazottja így számol be erről a Bildnek: 

„A lobbisták megpróbálják ötvözni a tájékoztatást a képviselők szórakoztatásával. Valódi verseny folyik a vonzóbb ajánlatokért.”

Továbbra is szerepel a Metsola-féle tervezetben, hogy a parlamentben regisztrált érdekvédelmi szervezeteknek szerepelniük kell egy átláthatósági nyilvántartásban. Ide csak akkor kerülhetnének be, ha átmennek egy szigorú átvilágításon. Emellett pedig nyilvánosságra kellene hozniuk a pénzügyeiket, és ez az NGO-kra is vonatkozna. 

A Soros Györggyel jó kapcsolatot ápoló, a parlamenti Zöldekhez tartozó Daniel Freund azonnal szóvá is tette, hogy az NGO-k támogatásának csökkentésére irányuló javaslatok „nem állnak összhangban a jogállamiság legalapvetőbb elveivel”.

A vagyongyarapodás továbbra is tabu

Szigorúbb jelentéstételi szabályok vonatkoznának a politikusok szponzorált utazásairól, ajándékaikról és a tisztségükkel kapcsolatos összeférhetetlenségről.

Ugyanakkor a február 9-én elfogadott lépések nem tartalmazzák, hogy az európai parlamenti képviselők mutassák be a vagyonnyilatkozatukat a mandátumuk megkezdése előtt, majd annak megszűnése után.

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részeként az illetékes belga ügyészség vádat emelt és előzetes letartóztatásba helyezte Marc Tarabella belga európai parlamenti (EP-) képviselőt - írja a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap vasárnap.

A beszámoló szerint Eric van der Sijpt, a szövetségi ügyészség szóvivője közölte:

TARABELLÁT KORRUPCIÓVAL, PÉNZMOSÁSSAL ÉS BŰNSZERVEZETBEN VALÓ RÉSZVÉTELLEL VÁDOLJÁK.

 

A politikust pénteken vette őrizetbe a belga rendőrség, miután a nap folyamán egyebek mellett átkutatták az egyik liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnesben. Tarabella egyébként az utóbbi település polgármestere.

A napilap internetes oldalán Tarabella ügyvédjét idézte, aki szerint a szombaton tartott meghallgatáson védence mindvégig tagadta bűnösségét. Elmonda, az egyetlen állítólagos "bizonyíték" Tarabella ellen Panzeri terhelő megjegyzése, amit az ügyvéd rágalmazásnak nevezett. Tarabella "továbbra is fenntartja ártatlanságát, soha nem kapott pénzt vagy ajándékokat szívességért cserébe" - közölte.

Az Európai Parlament múlt heti brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogát is. Mindketten tagadják, hogy törvénysértést követettek volna el.

Őrizetve vették a belga hatóságok Marc TarabellátFORRÁS: © EUROPEAN UNION 2016 - SOURCE : EP/MATHIEU CUGNOT

 

Az őrizetbe vételre azt követen kerülhetett sor, hogy az EP múlt heti plenáris ülésén felfüggesztette a szocialista politikus mentelmi jogát.

Az Európai Parlament leváltott alelnökét, Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Kaili, valamint élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő börtönben vannak. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Tarabellának "a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért".

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már a rajt előtt baleset volt az F1-es Miami Nagydíj sprintfutamán - élő

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

hirtv.hu

Gyanús ingatlancsere miatt került korrupciógyanúba Újpest polgármestere + videó

metropol.hu

Pattanásig feszült a királyi család: azonnal hazatér Harry herceg

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

A világ egyik legszebb túrája a híres, két sziklafal közé szorult kőtömbre vezet

ripost.hu

VV Virág luxusmárkával villog, durván nekimentek a kommentelők

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Gyomorforgató felfedezést tett a férfi: ezt műveli a felesége zuhanyzás közben

KÜLFÖLD

"A világ legkísértetiesebb otthonában élek – tele van elátkozott babákkal, sírkövekkel és koporsókkal"

KÜLFÖLD

Kitálalt a bennfentes: Kim Dzsong Un évente 25 szűz lányt választ ki, hogy szolgálják őt

KÜLFÖLD

Hátborzongató: az ikerlányokba szállt halott testvéreik szelleme