Létrehozva: 2023.03.06.

Ürességtől konganak a boltok, brutális zöldséghiány sújtja Nagy Britanniát!

Paradicsomból három szem az egyszerre megvásárolható mennyiség.

Szerző Gaál József

A kiskereskedelmi áruházláncok gyakorlatilag összes zöldség és gyümölcs esetében vásárlási limitet vezettek be Nagy Britanniában, miután évtizedek óta nem látott áruhiány alakult ki a szigetországban - íjra a New York Times online kiadása. Az Aldi, Tesco, Lidl, Asda és a Morrisons üzleteiben fejenként maximum három darab paprikát, paradicsomot és uborkát lehet vásárolni egyszerre - már ha épp van a boltokban ezekből a termékekből. Az Asda emellett a fejes és a zacskós saláta, a brokkoli, a karfiol és a málna esetében is mennyiségi korlátozást vezetett be.

Sajtóbeszámolók szerint a korlátozottan hozzáférhető zöldségeket és gyümölcsöket már a kora reggeli órákban elkapkodják a vásárlók, akik sok esetben családostul mennek boltba, hogy kijátsszák a fejenkénti korlátozást. 

A brit üzletek többségében ilyen látvány fogadja a vásárlókat a zöldséges osztályon (Twitter)

Az Nagy Britanniát sújtó zöldség- és gyümölcshiány lényegében arra vezethető vissza, hogy a szigetország a késő téli hónapokban a paradicsom mintegy 95 százalékát, a salátáknak pedig 90 százalékát importálja - a legtöbbet Spanyolországból és Észak-Afrikából. Dél-Spanyolországot azonban szokatlanul hideg időjárás elpusztította a termény nagy részét, Marokkót pedig áradások sújtották, ami blokkolta az országon belüli szállítási útvonalakat. Az észak-afrikai ország kormánya ráadásul nemrég megtiltotta a paradicsom, a hagyma, valamint a burgonya kivitelét a természeti katasztrófára hivatkozva.

A brit termelők hétfőn arra figyelmeztettek, hogy a héten várható tovább romlik majd a zöldségek és gyümölcsök elérhetősége a boltokban, mivel Nagy Britannia fölé viharos sarki légtömeg érkezik, ami akadályozhatja az országon belüli áruszállítást.

Noha az év ezen szakában Nagy Britannia a hazai és a holland termelőktől is szokott némi terményt kapni, a villamosenergia magas ára miatt a gazdák mindkét országban visszafogták az üvegházak használatát.

A brit boltokban arról tájékoztatják a vásárlókat, hogy a rossz időjárás miatt nem kaphatóak zöldségek

A múlt héten Therese Coffey, a szigetország környezetvédelemért, élelmiszeriparért, valamint vidékfejlesztésért felelős minisztere azt mondta, hogy a nehéz helyzet még „körülbelül 2-4 hétig fog tartani". Egyes brit termelői csoportok azonban ennél pesszimistábbak, és van, aki úgy véli, hogy egyes gyümölcsök és zöldségek esetében a hiány akár májusig is fennmaradhat.

Mark Spencer brit élelmezésügyi miniszter hétfőn tárgyalt a kiskereskedelmi üzlethálózatok vezetőivel arról, hogyan reagáljanak az áruhiányra. A tárcavezető állítólag arra kérte őket, hogy készüljenek fel a jövőbeni incidensekre.

Az Oroszország elleni nyugati szankciók sújtják az őket bevezető országok gazdaságát és egyben globális válságot idéznek elő – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egy gazdasági online tanácskozáson.

Sok tekintetben ezek a szankciók globális válságot provokálnak. Szerzőik, akiket rövidlátó, felfuvalkodott politikai ambíciók vezérelnek a ruszofóbia mellett, leginkább saját nemzeti érdekeiket, saját gazdaságukat, saját polgáraik jólétét sújtják” – mondta Putyin.

Rámutatott, hogy egyes országokban az infláció már nagyon közel van az évi 20 százalékhoz, az euróövezet egészében pedig az árak több, mint 11 százalékkal emelkedtek.

Emlékeztetett arra, hogy

az elmúlt két hónapban – az ukrajnai háború kirobbantása óta – az orosz kormány egy sor megbeszélést tartott a régiók vezetőivel,

a központi bank vezetésével és az üzleti élet képviselőivel együtt az orosz gazdaság fenntartható fejlődésének biztosítása érdekében.

Megjegyezte, hogy ezt a munkát a nehéz globális helyzet és a nyugati országok szankciós nyomásásának figyelembevételével kell elvégezni. Putyin a „dominanciájukat” védő nyugati országokat okolta az Oroszország elleni szankciók globális következményeiért, köztük a számos államban esetlegesen bekövetkező éhínségért.

Álláspontja szerint az Oroszország elleni szankciók folytatódása az Európai Unió számára is visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Úgy vélekedett, hogy Oroszország megbirkózik majd a külső kihívásokkal, köszönhetően az elmúlt évek felelős makrogazdasági politikájának és a gazdasági szuverenitás, a technológiai- és élelmiszerbiztonság megerősítésére irányuló rendszerszintű döntéseknek.

Rámutatott, hogy az orosz gyártóvállalatok fokozatosan elfoglalják a hazai piacon a nem jóhiszemű partnerek távozása miatt megüresedett réseket.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak - fotó

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét