Létrehozva: 2023.04.30.
Módosítva: 2023.04.30.

Pentagon-dokumentum: Van-e terrorveszély Európában?

Templomok, üzleti központok szerepelnek a kiemelt célpontok között.

A Discord üzenetküldő platformon kiszivárgott és a The Washington Post által megszerzett amerikai hírszerzési jelentések azt mutatják, hogy az Afganisztánban védelmet élvező Iszlám Állam (IS)  növekvő fenyegetést jelent Európára, Ázsiára és az Egyesült Államokra. A dokumentumok szerint az Iszlám Állam támadási célpontjai között nagykövetségek, templomok, üzleti központok és a labdarúgó-világbajnokság is szerepeltek. A Pentagon tisztviselői decemberben kilenc ilyen tervről tudtak, amelyet az ISIS vezetői koordináltak Afganisztánban, és ez a szám februárra 15-re emelkedett.  

Az Iszlám Állam korábban súlyos terrortámadásokat hajtott végre Európában. Mára ismét megerősödött a szervezet afganisztáni ága. Fotó: KENZO TRIBOUILLARD / AFP


 

Az Iszlám Állam olyan költséghatékony modellt fejlesztett ki a támadásokhoz, amely Afganisztánon kívüli erőforrásokra, a célországok ügynökeire és kiterjedt közvetítői hálózatokra támaszkodik - áll a szigorúan titkosnak minősített értékelésben.

Nem a Pentagonból kiszivárogtatott dokumentum az egyetlen, amely az IS-szel foglalkozik. Korábbi jelentések már felfedték a terrorista csoport folyamatos erőfeszítéseit, hogy szert tegyenek a vegyi fegyverek gyártására és a dróntámadások indítására képes szakemberekre. Tavaly nyáron kísérletet tettek egy brit szimpatizáns szolgálatainak megszerzésére, aki azt állította, hogy rendelkezik „repülőgépészeti és vegyészmérnöki ismeretekkel”. Az illetőt arra ösztönözték, hogy távolról küldje el információit, ahelyett, hogy megkockáztatna egy veszélyes szíriai vagy iraki utazást.
 

Egy másik esetben a terrorista csoport információt kért egy „ukrajnai székhelyű egyéntől” egy olyan drón megépítésére, amely elég erős ahhoz, hogy jelentős rakományt szállítson – derül ki a márciusi dokumentumból.


Márciusban egy kongresszusi meghallgatáson Michael  Kurilla tábornok azt mondta, hogy az Iszlám Állam erősebb jelenléttel rendelkezik Afganisztánban, mint egy évvel ezelőtt, és képes lehet a határon kívüli támadásokra hat hónapon belül. Kurilla, aki az Egyesült Államok katonai műveleteit felügyeli a térségben, akkor hozzátette, hogy 

az Egyesült Államok csak „széles körvonalait” láthatja az Iszlám Állam ottani terveinek, de nem „a teljes képet”.


A Biden adminisztráció tisztviselői nem voltak hajlandók kommentálni a kiszivárgott dokumentumok hitelességét.
Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője  kijelentette, hogy az Egyesült Államok „fenntartja azt a képességét, hogy a terroristákat eltávolítsa a csatatérről állandó szárazföldi csapatok jelenléte nélkül”, és átszervezte az Egyesült Államok terrorellenes műveleteit, hogy „bárhol” kezeljék a jövőbeli fenyegetéseket.  Bizonyítékként említette az Egyesült Államok különleges erőinek szomáliai rajtaütését, amelyben megölték Bilal al-Szudánit , az Iszlám Állam egyik vezetőjét. Afganisztánnal ellentétben amerikai katonák kisebb erőkkel jelen vannak Szomáliában.

Korábban a Ripost is írt arról, hogy  terroristák beszivárgására figyelmeztettek Németországban. A terrorizmus-szakértő, Peter Neumann szerint terrorfenyegetést nem csak azok jelentenek, akiket szervezett csoportok, például az Iszlám Állam képezett ki, vagy akik érte harcoltak, hanem a "magányos farkasok" is",  akik az elmúlt években többször  követtek el halálos támadásokat.

Az összegzések szerint mintegy 53 titkos, illetve minősített irat került az internetre a közelmúltban, amelyek az ukrán háborúról szóló tervek és adatok mellett érintik Dél-Koreát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emirátusokat is. Olyan iratokról van szó, amelyek az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon napi jelentéseiben szerepelnek, és amelyek mintegy ezer és ötezer fő közötti, arra megfelelő felhatalmazással rendelkező személyhez jutnak el.

Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium már korábban bűnügyi nyomozást indított.

Hétfőn az AP hírügynökség arról számolt be: az iratok között szerepel, hogy az amerikai hírszerzés tudomására jutott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az Egyesült Arab Emirátusok közötti állítólagos együttműködés amerikai és brit hírszerző ügynökségek ellen.

A Washington Post arról írt szintén hétfőn, hogy a közösségi médiában is megjelent titkos iratokban szerepel az egyiptomi elnök neve, aki állítólag megállapodott fegyverek és lőszerek gyártásáról, valamint szállításáról Oroszország számára, és amivel kapcsolatban arra utasította a tisztségviselőket, hogy azt tartsák titokban a Nyugat előtt. 

Erre reagálva az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője a napilapnak küldött nyilatkozatban azt írta, hogy Egyiptom álláspontja a válságba való be nem avatkozás a konfliktus kezdetet óta, és elkötelezett az egyenlő távolság megtartása mellett mindkét féltől, miközben megerősíti országa támogatását az ENSZ alapokmánya, a nemzetközi jog és az ENSZközgyűlés határozatai iránt.

Az azonban egészen hihetetlen, hogy egy fiatal, aki az Egyesül Államok törvényei szerint egy éve még alkoholt sem ihatott, könnyűszerrel hozzáfért titkos Pentagon- és NATO-iratokhoz.

Egészen hihetetlen, ami a titkos Pentagon- és NATO-iratok kiszivárogtatása körül zajlik az Egyesült Államokban. Mint kiderült, a szivárogtató egy 21 éves fiatal, aki a Nemzeti Gárda légierejénél dolgozott, és csupán egy internetes csoportban akart eldicsekedni tettével. Sok aggályt felvet, hogyan lehetséges, hogy egy éppen csak nagykorúnak számító, képzetlen fiatal hozzáférhet titkosított iratokhoz. Egyáltalán hányan férhetnek hozzá?

Korábban olyan titkos háborús dokumentumok kerültek fel Twitterre és Telegramra, amelyek részletesen ismertetik

AZ UKRÁN HADSEREG MEGERŐSÍTÉSÉRE VONATKOZÓ TITKOS AMERIKAI ÉS NATO-TERVEZETEKET AZ OROSZORSZÁG ELLEN TERVEZETT OFFENZÍVA ELŐTT.

A kiszivárgott titkosított iratokból kiderült, hogy Ukrajna területén jelenleg is tartózkodnak NATO-katonák, méghozzá összesen 97-en a különleges haderőtől. A dokumentumok szerint ezeket az egységeket februárban és márciusban is használták Ukrajnában.

A Pentagonból is szivárogtak ki titkos dokumentumok

FORRÁS: AFP/STAFF

Ez több szempontból is rendkívül aggasztó. Ugyan a Nyugat jelenleg is aktív részese a háborúnak azzal, hogy fegyvereket és pénzt ad Ukrajnának,

A NATO-KATONÁK BEVETÉSE EGY TELJESEN ÚJ FEJEZETET NYITHAT A HÁBORÚBAN, ÉS AZZAL FENYEGETNE, HOGY KITÖR A HARMADIK VILÁGHÁBORÚ.

A szivárogtatásból olyan információ is napvilágot látott, amely szerint Szerbia megállapodott, hogy fegyvereket szállít Ukrajna számára. Ezt a szerb kormány azonnal cáfolta, beleértve a védelmi minisztert is, aki kijelentette, hogy sem Oroszország, sem pedig Ukrajna számára nem értékesítettek fegyvereket és a jövőben sem fognak.

A SZERBEK BELEKEVERÉSÉVEL KIRAJZOLÓDNI LÁTSZIK AZ AMERIKAI TERV.

Egyáltalán nem lenne egyedi eset, ha az amerikai kormány maga szivárogtatta volna ki a dokumentumokat, amelyeknek egy része igaz, viszont a többségük arra szolgál, hogy zavart keltsen többnyire Oroszországban és azokban az államokban, amelyek békepártiak. Erre utal az is, hogy Szerbiát, amelyet Magyarországhoz hasonlóan a békepárti országokhoz soroljuk, azzal vádolják, hogy fegyvereket értékesít Ukrajnának.

Sőt, az is kiderült, hogy az amerikaiak saját szövetségeseiket is megfigyelik, és még Orbán Viktor miniszterelnök neve is szerepel az iratokban.
 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Aggasztó háborús művelet van folyamatban az orosz-fehérorosz határnál

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a boltban, meg ne edd!

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

KÜLFÖLD

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

KÜLFÖLD

Pocakjában a kislányával örökre elaludt a fiatal édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: zokogva húzta ki a medencéből 3 éves ikerlányai testét az édesapa