Létrehozva: 2023.04.07.
Módosítva: 2023.04.07.

Marine Le Pen ma kényelmesen megnyerné a francia elnökválasztást

Még csak megszorongatni sem lehetne a jobboldal sztárjelöltjét.

Szerző Gaál József

Több egymástól független közvélemény-kutatás is arra az eredményre jutott, hogyha most vasárnap tartanák a francia elnökválaszt, a jobboldal sztárjelöltje, Marine Le Pen kényelmes többséggel legyőzné Emmanuel Macron regnáló államfőt. Noha a felmérések nem részletezték, mi okozta a tavaly áprilisban még 58 százalékkal győzni tudó Macron népszerűségének drasztikus bezuhanását, ennek hátterében szinte biztosan a parlament megkerülésével megvalósított nyugdíjreform áll.

Marine Le Pen beszédet mond utolsó kampányeseményén 2022 áprilisában (FORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP)

A legnézettebb francia hírtelevízió, a BFMTV felmérése szerint Marine Le Pen ma a szavazatok 31 százalékával az első helyen végezne a francia elnökválasztás első fordulójában. Két legnagyobb riválisa, Emmanuel Macront 23 százalékot, a baloldali Jean-Luc Melenchont 18,5 százalékot kapna. A második fordulóban pedig Le Pen 55-45 arányban utasítaná maga mögé Macront. (Tavaly 58-42 arányban Macron jött ki győztesen a párharcból)

Ennek oka, hogy amíg tavaly Macron még a republikánusok, a zöldek és néhány baloldali párt támogatását is élvezte a második fordulóban, addig ma ezen pártok szavazóinak egy jelentős része már nem támogatná őt. Például míg tavaly Yannick Jadot zöld elnökjelölt támogatóinak 68 százaléka szavazott Macronra a második fordulóban, addig ma már csak 52 százalékuk tenné meg ugyanezt. Ráadásul Macron tavalyi támogatóinak 22 százaléka ma már inkább Le Penre szavazna.

Le Pen ma a francia elnökválasztás mindkét fordulóját kényelmesen megnyerné (Europe Elects, Twitter)

Szakértők szerint a francia belpolitika erőviszonyainak átrendeződésének hátterében egyértelműen a parlament megkerülésével megvalósított nyugdíjreform áll. Mint ismert, Emmanuel Macron március közepén úgy döntött, hogy parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki a vitatott törvénymódosítást, miután a Nemzetgyűlésben nem lett volna meg a többsége a törvénytervezet elfogadásához.

A sokak szerint antidemokratikus döntés hatására, amely a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 62-ről 64 évre emelte, rég nem látott tiltakozó- és erőszakhullám söpört végig Franciaországon. Az utcai demonstrációk mellett a stratégiai ágazatban dolgozók gördülősztrájkot folyattattak, melynek következtében sok atomerőművet a leállás veszélye fenyegetett.

A törvény bevezetése óta először kedden tárgyaltak a szakszervezet, valamint a kormány képviselői. A találkozó Elisabeth Borne miniszterelnök és a nyolc szakszervezet között zajlott, mely kudarccal zárult, a kormányfő ugyanis nem volt hajlandó visszavonni a törvényt.

Hetek óta - túlzás nélkül - lángokban áll Franciaország. A tiltakozások alapvető oka maga a nyugdíjreform, és aztán a bevezetés módja: parlamenti szavazás nélkül, az elnöki rendszer sajátosságából adódó 49/3-as törvénycikkely szerint életbe lehetett léptetni a nyugdíjkorhatár felemelését. Azonban nyilvánvaló: nem a tisztességes munkavállalók gyújtogatnak és fosztogatnak, hanem a szélsőbaloldali bűnözők és a radikális muszlimok. Bár a francia médiumok úgy tesznek, mintha - kis túlzással - elégedetlen buszvezetők gyújtanák fel Párizst vagy Bordeaux-t, a Macron-világ lelepleződött: bejelentette az elnök, hogy a nyugalom érdekében enyhítenek a bevándorlási törvényen. Hiszen egyértelmű: a bevándorlók gyújtogatnak és őket nem meri tovább hergelni az egyébként nagyon is indokolt szigorítási törvénnyel Emmanuel Macron. Franciaország a polgárháború szélén van: lángokban állnak a nagyvárosok éjszakánként, egyre több az erőszakos bűncselekmény és fosztogatás.

Az erőszakos cselekmények száma és súlyossága még a sárgamellényes lázadás idején megszokottá vált rombolást is felülmúlta, legutóbb épp Lyonban késeltek meg pár nap alatt féltucatnyi embert, de ennek a folyamatnak van egy sokkal mélyebb oka is, mint azt első ránézésre gondolhatnánk.

Mutatjuk, hogy valójában mi áll a franciaországi erőszakhullám és válság hátterében.

A jelenlegi polgárháborút idéző helyzetben Macronnak égető szüksége van arra, hogy lecsillapítsa az elégedetlenkedőket, és hogy visszavonulásra kényszerítse az utcán levőket, akik közül a legtöbben csak ürügyként használták a nyugdíjreformot.

 

Emmanuel Macron francia elnök karikatúrája egy tüntető nő hátán

FORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP/LAURE BOYER / HANS LUCAS/LAURE BOYER

 

Mindenki tisztában van azzal is, hogy Macron a jobboldali szavazók megnyerése érdekében már 2017-ben, de még inkább 2022-es kampányában azt ígérte, hogy szigorítani fogja a bevándorlási politikát és véget vet annak, hogy Franciaország a papír nélküli, illegális migránsok paradicsoma.

Franciaországban az igazságszolgáltatás képtelen érvényt szerezni az illegális migránsok kiutasítását elrendelő bírói végzéseknek, a rendfenntartó erőknek pedig fogalmuk sincs arról, hogy valójában mennyien érkeznek illegálisan az országba, és nagyon úgy tűnik, hogy a francia kormány már régóta elvesztette a kontrollt a bevándorlás fölött.

Az Origo folyamatosan tudósít arról, hogy rettegnek a franciák az illegális bevándorlástól, a V4NA hírügynökség információi alapján pedig azt is tudjuk, hogy valójában nem is zavarja ez a tény a francia kormányzatot, hiszen például a 2024-es párizsi olimpiai játékok helyszínein folyó építkezéseken több olyan, bevándorló hátterű illegális munkást is alkalmaztak, akik semmilyen dokumentumokkal nem rendelkeztek.

Azt is tudjuk, hogy a francia baloldali politikusok lényegében bármit megtennének az illegális migráció további fenntartása érdekében, és amennyiben terveik valóra válnak és az illegális, papír nélküli migránsok szavazati jogot kapnak, a baloldali politikusok, a migránsok szavazatainak köszönhetően, hosszú időre bebetonozzák magukat a hatalomba.

 

 

Tüntetés a francia nyugdíjreform ellen

FORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP/ANNA MARGUERITAT / HANS LUCAS/ANNA MARGUERITAT

Döbbenetes fordulatot jelent, hogy Macron legutóbbi, március 22-i televíziós interjújában korábbi ígéreteivel ellentétben kijelentette, hogy aMÁR TÖRVÉNYHOZÁS ELŐTT LEVŐ, MIGRÁCIÓ VISSZASZORÍTÁSÁT CÉLZÓ TÖRVÉNYJAVASLATÁT JELENTŐS MÉRTÉKBEN „LERÖVIDÍTIK", „ÁTÍRJÁK", „MEGCSONKÍTJÁK", AZAZ A LÉNYEGI ÉS A SZIGORÍTÁST JELENTŐ PARAGRAFUSOKAT KIVESZIK A JAVASLATBÓL.

Nem marad benne semmi. Ennek a különös manővernek két oka is van.

MACRON EGYFELŐL A NYUGDÍJREFORMOT CSAK ÚGY TUDTA KERESZTÜL VERNI, HOGY MEGKERÜLTE A PARLAMENTET ÉS SZAVAZÁS NÉLKÜL FOGADTATTA EL JAVASLATÁT.

Miután Macron ezt a bejelentését az utcai zavargásokkal összefüggésben és a polgárháborút idéző külvárosi gyújtogatások, lázadások elítélése mentén tette,

NYILVÁNVALÓAN AZOKNAK A MIGRÁNS HÁTTERŰ, VAGY PAPÍROK NÉLKÜLI MIGRÁNSOKNAK AKART ÜZENNI, AKIK MOST IS AZ UTCÁN VANNAK, FOSZTOGATNAK, GYÚJTOGATNAK ÉS ÉRTELMETLEN VANDALIZMUSSAL KESERÍTIK MEG A FRANCIÁK TÖBBSÉGÉNEK ÉLETÉT. AHHOZ A BALOLDALI-ISZLÁM ÁLTAL FELTÜZELT KÖZTÁRSASÁG-ELLENES TÖMEGHEZ SZÓLT, AKIKNEK TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGE MIGRÁNS HÁTTERŰ VAGY PAPÍROK NÉLKÜLI ILLEGÁLIS MIGRÁNS.

Szeméthalmok Párizsban 2023. március 17-én, a szemétszállítók sztrájkjának idején

FORRÁS: MTI/EPA/MOHAMED BADRA

 

Azt akarta üzenni nekik, hogy megnyugodhatnak, mert nem lesz kiutasítás, papírok nélkül is maradhatnak az országban, sőt, az sem kizárt, hogy legalizálják őket, ha nyugton maradnak.

Azaz Macron felrúgva a jobboldalnak tett választási ígéretét, csak azért, hogy a kialakult állapotokért felelős migráns hátterű tömeget „visszarendelje" az utcáról, enyhíti az őket nagyon is érintő bevándorlási törvényt.

A balliberális kormányzati műhelyekben már régóta az az elgondolás, hogy valamennyi, papír nélküli migránst gyorsított eljárásban kell legalizálni, és akkor ők biztosan meghálálják majd ezt a gesztust, amikor szavazni kell. Így még egy darabig elkerülhető lesz, hogy a nemzeti jobboldal kerüljön kormányra.

 

 

Tűzoltók próbálják eloltani a tüntetők által felgyújtott barikádok egyikét Párizsban 2023. március 16-án

FORRÁS: MTI/EPA/MOHAMED BADRA

Szintén ebbe az irányba mozdult el Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki még januárban is úgy nyilatkozott, hogy „kész a törvény további szigorítására is", vagy februárban arra utalt, hogy az új törvényben „leszűkítik a családegyesítések miatti migrációs lehetőségeket". Hát erre most biztosan nem kerül sor. Ténykérdés, hogy a migrációra és annak elősegítésére specializálódott „civilszervezetek" folyamatosan tiltakoztak a korábbi törvényjavaslat ellen, követelték annak visszavonását.

 

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

magyarnemzet.hu

A Liverpool vezetése az éjjel döntött: Klopp utódja egy nagyon drága edző lesz

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

travelo.hu

Kína egyik legvonzóbb látványosságáért most csak Fejér megyéig kell menni

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán