Létrehozva: 2023.04.24.

A fehér mióta fekete? Történelemhamisítás miatt beperelték a Netflixet

Hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a görög származású Kleopátra királynőt fekete színésznő alakítja az amerikai streamig-szolgáltató új dokumentumsorozatában.

Szerző Gaál József

Egy egyiptomi ügyvéd történelemhamisítás vádjával beperelte a Netflixet, amiért az amerikai streaming-szolgáltató "Kleopátra" című új dokumentumfilm-sorozatában fekete nőként mutatják be a néhai egyiptomi királynőt, aki származását tekintve görög, tehát fehér volt. Az Egypt Independent című napilap beszámolója szerint Mahmúd al-Semary ügyvéd „komoly hatósági lépéseket” követel a Netflix ellen, és a platform egyiptomi blokkolását kéri a bíróságtól.

"A Netflix platformján közzétett tartalmak többsége ellentmond az iszlám és a társadalmi értékeknek és elveknek, különösen az egyiptomi értékeknek"

- fogalmazott keresetében az al-Semary, aki továbbá azt is kijelentette, hogy hogy a Netflix az „afrocentrizmust” népszerűsíti, ami eltörli az egyiptomi identitást. Nagyon hasonló véleményt fogalmazott Zahi Hawass korábbi egyiptomi régiségügyi miniszter is, aki a „tények meghamisításának” minősítette Kleopátra fekete nőként való ábrázolását, hozzátéve, hogy a királynő bizonyíthatóan görög és perzsa felmenőkkel rendelkezett, ami azt jelenti, hogy a bőrszíne világos volt, nem fekete. A politikus szerint a Netflix megpróbál zűrzavart szítani azzal, hogy hamis információkat terjeszt az egyiptomi civilizáció fekete származásáról, ezért minden ma élő egyiptomit arra kér, emelje föl a szavát az amerikai vállalat kulturális marxizmusa ellen.

Annak ellenére, hogy a sorozat csak május 10-én kerül bemutatásra, Kleopátra bőrszíne már most hatalmas felháborodást váltottak ki világszerte. A YouTube videómegosztóra feltöltött előzetes alatti kommentszekcióban például úgy elszabadultak az indulatok, hogy inkább kikapcsolták a hozzászólás lehetőségé. A Kleopátrát alakító brit színésznő, Adele James pedig már korábban leszögezte, hogy mindenkit letilt a közösségi oldalain, aki szóvá teszi a történelmi tényeket.

Egy amerikai filmkritikus szerint semmi probléma sincs azzal, ha egy fikciós produkcióban fekete színészek alakítanak középkori uralkodókat, vagy épp ázsiaiak hadvezéreket. Egy történelmi dokumentumfilmben azonban minimum problémás feketeként bemutatni egy uralkodót, akinek a származása pontosan visszakövethető. A nagy közösségi oldalakon megfogalmazott kommentárok szerint a Netflixes sorozat logikája mentén akár egy fehér színész is alakíthatná Martin Luther Kinget, vagy épp egy fekete Hitlert.

Kleopátráról készült római freskó az időszámításunk szerinti első századból

A Nílus királynője néven ismertté vált VII. Kleopátra Philopatór az ókori Egyiptom utolsó és egyik legismertebb uralkodója volt. Alakja köré számos legenda szövődött, és az elmúlt évszázadokban számtalan művészeti alkotást inspirált. A Kleopátráról készült festmények, szobrok, filmek és sorozatok - eddig - kivétel nélkül fehérként ábrázolták a királynőt, hiszen a származását tekintve görög volt.

Az időszámításunk előtt 30-ban elhunyt uralkodó a makedón-görög Ptolemaida-dinasztia tagja volt, amelynek alapítója Nagy Sándor egyik hadvezére, I. Ptolemaiosz Szótér volt, aki a makedón király halálát követően magához ragadta az Egyiptom feletti hatalmat. A dinasztia tagjai pedig olyan szinten nem keveredtek az egyiptomiakkal, hogy a legtöbbjük még a nyelvet sem tanulta meg.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Újabb részletek derültek ki a bőnyi iskolában történt késelésről

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg