Létrehozva: 2023.04.17.

Ukrán nyomásra cenzúrázta magát a francia köztévé

A France24 francia köztelevízió néhány órán belül eleget tett Ukrajna követeléseinek.

Ukrajna nyomására cenzúrázta az orosz hadsereg felkészüléséről készült riportját a francia állami tulajdonban lévő France24 hírtelevízió. Az alig másfél perces, „Háború Ukrajnában: az orosz erők harcra készülődnek az ellentámadás előtt” című tudósítást még csütörtökön mutatták be a köztévé különböző internetes felületein, majd szombat reggelre mindenhonnan törölték, miután az ukrán tisztségviselők körében hatalmas felháborodást váltott ki - írja az European Pravda ukrán hírportál.

FRANCE-TELEVISION-FRANCE24
Ukrajna nyomására cenzúrázott a France24 francia köztévé

A kifogásolt riportot egy, a frontvonaltól mintegy 30 kilométerre lévő, ismeretlen orosz kiképzőtáborban forgatták le. A tudósításban orosz harci járművek és katonák láthatók, akik közül többen is azt mondták: büszkék arra, hogy megvédik a hazájukat, és nem tartanak a tavasszal várható ukrán ellentámadástól. Az egyik orosz katona az páncélosokat dicsérve a következőket mondta: "A mi tankjainkat könnyebb kezelni, könnyebbek és legtöbbször jobbak, mint a Leopard tankok".

Miután a felvétel széles körben terjedni kezdtek az interneten, több ukrán tisztségviselő is a riport azonnali törlését kezdte követelni. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleg Nikolenko például „az újságírás szégyenének” nevezte az orosz hadseregről szóló jelentést", majd arra figyelmeztetett, hogy a „megszállt területek” Kijev hozzájárulása nélkül történő látogatása az ukrán törvények szerint bűncselekménynek számít, és szankciókat von maga után.

"Az úgynevezett semleges újságírás rossz példája: a France24 riportja az ukránok gyilkolását tanuló (és a következő Buchára készülő) megszállók szemszögéből. Ilyen riportot aligha lehet volna elképzelni a náci állásokról Normandiában, a partszállás előestéjén. Vagy tévedek, ez normális?"

- fogalmazott a riportra reagálva Vadym Omelchenko, Ukrajna párizsi nagykövete. 

 A France24 nem adott ki közleményt a történtek után, csupán a riportot törölte az internetes oldalairól. Ennek ellenére a tudósítás természetesen továbbra is elérhető a nagy közösségi oldalakon.

Fontos elmondani, hogy nem a mostani volt az első eset, amikor az ukrán állam nyugati újságírók munkavégzését kritizálta. Ahogy arról a Ripost is beszámolt, február végén Keir Simmons baloldali brit újságíró felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec adatbázisába, amiért Moszkvából, a Kercsi hídon át, a Krím-félszigetre utazott, majd készített egy rövid riportfilmet a helyi viszonyokról. Kijev szerint az újságíró ezzel "megsértette Ukrajna szuverenitását", és "orosz propagandát terjesztett".

Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője akkor azzal kommentálta Simmons riportját, hogy "az ideiglenesen megszállt Krím Oroszországi Föderációból történő meglátogatása törvénysértésnek minősül Ukrajnában." 

"Vizsgáljuk az NBC újságírójának a krími térségben tett illegális látogatásának körülményeit. Amint meglesz a vizsgálat eredménye, döntést hozunk a további lépésekről"

- fogalmazott az ukrán tisztségviselő, aki hozzátette, hogy az ilyen cselekmények elkövetőit általában kitiltják Ukrajna területéről.

Bár komolyan soha nem merült fel Ukrajna csatlakozásának lehetősége, Volodimir Zelenszkij közösségi oldalára feltöltött rövid beszédében kijelentette, hogy országának hatékony biztonsági garanciákra van szüksége, mielőtt belépne a NATO-ba.

„A litvániai csúcstalálkozón kialakított közös álláspontunk pontosan az a fajta törekvés lehet, amelyre az európai biztonságnak szüksége van. Hatékony biztonsági garanciákra van szükség Ukrajna, vagyis valójában a szabályokon alapuló nemzetközi rend számára, még a szövetségbe való belépésünk előtt” – fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök az is kiemelte, hogy „Oroszországnak ki kell vonulnia Ukrajna területéről. És az ENSZ Alapokmány által lefektetett szabályokhoz kell visszatérni, valami

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Orbán alól kimegy a talaj, Magyarországon hanyatlik a vallás, Horthy egy bohóc volt – nagyot ment a vezető francia lap

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán

KÜLFÖLD

„Mindannyiunk szeme láttára vette az utolsó lélegzetét” - Fáradtnak érezte magát, másnap elhunyt a 6 gyermekes anya

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú