Létrehozva: 2023.05.17.
Módosítva: 2023.05.17.

"Az amerikai nagykövet beleavatkozik Japán belügyeibe"

Az Egyesült Államok tokiói nagykövete a hatáskörét túllépve, aktívan kampányol az LMBTQ-jogok mellett a szigetországban.

Szerző Gaál József

Japán politikusok, tisztségviselők, befolyásos elemzők, újságírók és véleményvezérek egyhangúan az ország belügyeibe történő beavatkozással vádolják az Egyesült Államok tokiói nagykövetét, amiért a diplomata hetek óta amellett kampányol, hogy a parlament mihamarabb fogadjon el egy LMBTQ-diszkrimináció elleni törvényjavaslatot. Helyi sajtóbeszámolók szerint a Joe Biden amerikai elnök által kinevezett "Rahm Emanuel a diplomáciai protokoll szabályait felrúgva, teljes mellszélességgel kampányol egy megosztó ügy mellett, miközben tippeket ad egyes japán politikai aktoroknak." A kritikusok úgy vélik, az amerikai nagykövet a Fehér Háznak akar bizonyítani ezekkel az akciókkal, mivel a G7 országok közül Japán az egyetlen, ahol még nem legalizálták az azonos neműek házasságát - írja a Breitbart amerikai hírportál.

Rahm Emanuel, az Egyesült Államok tokiói nagykövete és Fumio Kishida japán miniszterelnök (Twitter)

A japán LMBTQ-helyzet megértéséhez fontos elmondani, hogy a legnagyobb ellenzéki párt (CDP) nemrég benyújtott egy törvényjavaslatot az azonos neműek házasságának legalizálásáról. A jelenlegi szabályok értelmében a meleg párok nem házasodhatnak össze, így nem örökölhetik egymás vagyonát, és szülői jogokat sem gyakorolhatnak egymás gyerekei felett. Ezt a szigort egyes önkormányzatok már elkezdték enyhíteni azzal, hogy „partnerségi esküt” engedélyeznek, elismerve kapcsolatuk legalitását. Egyes becslések szerint az önkormányzatok 60 százaléka követi ezt a gyakorlatot, de ez még messze nem jelenti az azonos jogok biztosítását. 

A legfrissebb felmérések szerint a japánok 64 százalékának nincs kifogása a melegházasság ellen, ugyanakkor a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) rendkívül megosztott a kérdésben, ezért egyelőre vonakodik szavazásra bocsájtani az ellenzék javaslatát a parlamentben. Itt jön képbe az amerikai nagykövet, aki az elmúlt időszakban szinte minden létező platformon sürgette a parlamentet, hogy fogadja el a törvényt. 

Helyi sajtóbeszámolók szerint Rahm Emanuel leggátlástalanabb politikai akciója egyértelműen az volt, amikor Twitteren közzétett egy videót, melyben európai LMBTQ-párti diplomaták szájbarágósan elmagyarázzák a japánoknak, miért lenne fontos a melegházasság legalizálása.

A felvétel hatalmas felháborodást váltott ki a szigetországban, és pártállástól függetlenül számtalan befolyásos közéleti szereplő is Japán belügyeibe történő beavatkozásnak minősítették az esetet. 

"Nem szabad beleavatkoznia Japán belügyeibe, különösen nem olyan jogszabályok kapcsán, amelyeket még a saját országában sem fogadtak el. Mi ad neki jogot, hogy irányítson minket? Kulturálisan próbál gyarmatosítani minket?"

- fogalmazott Yoko Ishii japán konzervatív kommentátor, aki szerint az ilyen akciók csak bizalmatlanná teszik a japánokat az Egyesült Államokkal szemben. 

Yamada Hiroshi, az LDP korábbi parlamenti képviselője távolságtartóan csak "helytelennek" nevezte a nagykövet videóját. Míg Ganaha Masako okinavai újságíró a Fox Newsnak nyilatkozva azt mondta a videóról, hogy "Japánban nagyon sokan dühösek a belügyekbe való nyilvánvaló beavatkozás miatt”.

A 62 éves Rahm Emanuelről egyébként röviden annyit érdemes tudni, hogy a nagyköveti kinevezése előtt a demokrata párt kongresszusi képviselője, Barack Obama elnök kabinetfőnöke és nyolc éven át chicagói polgármester volt. Az 2021 októberi szenátusi meghallgatásán azt ígérte, hogy minden tőle telhető módon hozzájárul majd az amerikai-japán szövetségesi kapcsolat még szorosabbra fűzéséhez. Joe Biden elnök azzal az indoklással jelölte őt tokiói nagykövetnek, hogy mint köztisztviselőnek nagy tapasztalata van.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Egyre drámaibb világháborús helyzet: hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Újabb válást jelentettek be: 11 év házasság után otthagyta feleségét a zenész

magyarnemzet.hu

Váratlan helyről kaptak éles kritikát a Pressman rezidenciáján megforduló influenszerek

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

mandiner.hu

Rendesen kitoltak a magyar kéziválogatottakkal az olimpiai program kialakításánál

origo.hu

Újabb drámai részletek a bőnyi késelésről: még az ajtó is véres volt

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Könyörögve kéri az özvegy a magyar fivéreket, árulják el, hol van a szerelme holtteste

KÜLFÖLD

Tragédia: Hibás mosógép miatt vesztette életét anya és kisfia

KÜLFÖLD

Valóra vált rémálom: saját babájára sem ismert rá a szülést követően egy anyuka

KÜLFÖLD

Rohamrendőrök botokkal, lovakkal érkeztek egy diákfesztiválra