Létrehozva: 2023.05.18.

A francia kormány büntetéssel fenyegeti az LMBTQ-mezt elutasító focistákat

A sportminiszter szankcionálná az "engedetlen" játékosokat.

Szerző Gaál József

A francia kormány több magas beosztású tisztségviselője is büntetéssel fenyegette meg azokat az élvonalban játszó labdarúgókat, akik megtagadják a szivárványos LMBTQ-karszalagok és mezek viseletét tétmérkőzéseken - írja az ESPN amerikai sporttelevízió online kiadása. A tárca heves reakcióját az váltotta ki, hogy az első és másodosztályú bajnokság (Ligue 1 és 2) hétvégén megrendezett mérkőzésein mindenkinek szivárványszínű számokkal ellátott mezt kellett volna viselnie a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap alkalmából, erre azonban több játékos nem volt hajlandó. 

Az Olympique de Marseille francia labdaragúklub két játékosa szivárványos mezben a csapat hétvégi mérkőzésén (Forrás: Ligue 1 - Facebook)

Annak ellenére, hogy központi előírás nem vonatkozott az "engedetlen" játékosokra, az élvonalbeli vezetőedzők egyhangúan úgy döntöttek, hogy kihagyják őket a keretből. A Toulouse FC labdarúgócsapatban játszó marokkói Zakaria Aboukhlal a közösségi oldalán azt írta a döntéssel kapcsaolatban, hogy azért nem vett részt a csapata hétvégi mérkőzésén, mert szivárványos mezben kellett volna játszania, ami nem összeegyeztethető a vallásos meggyőződésével.

„A legnagyobb tiszteletben tartok mindenkit anélkül, hogy megítélném a személyes preferenciáit, nemét, vallását, vagy háttér. Ez egy elv. A tisztelet olyan érték, amelyet nagyra tartok. Ez vonatkozik másokra, de a saját meggyőződésemre is. Nem hiszem, hogy én vagyok a megfelelő személy, hogy részt vegyek ebben a kampányban” 

- írta a marokkói válogatott focista, akivel nagyon hasonló véleményt fogalmazott meg az FC Nantes csapatában játszó Mostafa Mohamed is. Az egyiptomi focista egy terjedelmes Twitter-bejegyzésben azt írta: "Tekintettel a gyökereimre, a kultúrámra, a meggyőződésem és hitem fontosságára, nem tudtam részt venni ebben a kampányban."

Ezekre a kijelentésekre válaszul Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter arra szólította fel a homofóbiaellenes kampányban való részvételt megtagadó játékosok klubjait, hogy szankcionálják a focistáikat. 

„Mélyen sajnálom, hogy Franciaországban a játékosok nem 100 százaléka ért egyet a diszkriminációmentesség üzenetével. Meleg vagy hetero, mindannyian ugyanazt az inget viseljük. A francia labdarúgó-bajnokságban mindenkinek az együttélés és a diszkriminációmentesség ilyen egyszerű üzenete mögé kell tömörülnie. Úgy gondolom, hogy a klubok felelőssége a szankciók alkalmazása"

– fogalmazott a tárcavezető politikus anélkül, hogy részletezte volna, pontosan milyen büntetésre gondolt.

A miniszterrel szinte azonos véleményre helyezkedett Olivier Veran kormányszóvivő is, aki "idejétmúltnak" nevezete az LMBTQ-barát mezeket elutasító játékosok döntését. „Korábban olvastam egy cikket, amelyben valaki, egy edző, azt hiszem, azt mondta, hogy a homofóbia egy vélemény: nem, ez bűncselekmény!” – mondta a France 2 televíziós csatornának nyilatkozva a kormányszóvivő. 

A francia labdarúgás kapcsán egyébként legutóbb a katari világbajnokságot megelőzőn merült fel a szivárványos sportszerek rendkívül megosztó témaköre. Tavaly decemberben a francia labdarúgó-válogatott kapusa, Hugo Lloris kijelentette, hogy nem fog szivárványos csapatkapitányi karszalagban játszani a VB-n, mert tiszteli és alkalmazkodik a rendező ország kultúrájához.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett