Létrehozva: 2023.05.15.

Osztrák lap: Zelenszkij tiszteletlen volt Ferenc pápával

Az ukrán elnök legalább féltucat protokolláris szabályt megsértett, amikor Ferenc pápa magánaudiencián fogadta.

Szerző Gaál József

Mérhetetlen modortantalanságáról adott tanúbizonyságot Volodomir Zelenszkij ukrán elnök, amikor május 13-án délután magánaudiencián járt Ferenc pápánál a Vatikánban - írja a Exxpress konzervatív osztrák hírportál. A lap elemző cikke szerint Zelenszkij a legegyszerűbb protokolláris szabályokat sem tartotta be, és sok tekintetben úgy viselkedett a katolikus egyházfővel, mintha az egyik hivatali beosztottja lenne.

 

Ahogy arról a hazai és nemzetközi sajtó is széles körben beszámolt, Volodimir Zelenszkij szombaton egynapos látogatásra érkezett Rómába, ahol először Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Sergio Matarella államfővel, majd Ferenc pápával is találkozott. A katolikus egyházfő mintegy negyven percen keresztül egyeztetett az ukrán elnökkel, a legfontosabb témák között szerepelt az ukrajnai háborús konfliktus és az ahhoz kapcsolódó humanitárius és politikai helyzet.

A találkozóról készült felvételeket alaposan kielemezve az Exxpress arra következtetésre jutott, hogy Zelenszkij már az érkezésekor rendkívül udvariatlanul viselkedett a Vatikánban. A pápai rezidenciába belépve ugyanis az ukrán elnök nem engedte maga elé az egyházfőt, hanem "ajtókereten átpréselődve megelőzte", mintegy szerepet cserélve, épp ki kíséri a másikat. Nem sokkal később pedig Zelenszkij anélkül leült a pápa íróasztala melletti karosszékbe, hogy az egyházfő hellyel kínálta volna. Majd felállni sem volt hajlandó, amikor Ferenc pápa bemutatta neki a legszorosabb vatikáni tanácsadóját, akivel az ukrán elnök ülve fogott kezet.

A pápai hivatal folyosóján Zelenszkij megelőzte Ferenc pápát
Az ukrán elnök a pápát megelőzve leült az egyházfő íróasztalához

Az Express szerint a találkozó legmodortalanabb pillanata egyértelműen az volt, amikor Zelenszkij félreérthetetlenül kijavította a pápát, és a szavába vágva azt mondta neki, hogy Ukrajnának nincs szüksége közvetítőkre. "Putyinnal nem lehet tárgyalni, erre a világon egyetlen ország sem képes" - fogalmazott az ukrán elnök, akinek a heves reakcióján a pápa is meglepődött.

Noha az Exxpress cikkében nem említik, más lapok és véleményformálók arról írtak, hogy az ukrán elnök a "szokásos militarista viseletével" is homlokegyenest szembement az etikettel. A CNN egy korábbi összefoglalója szerint a szentatyával való, formális találkozón az államfőknek kötelező a fekete szmoking vagy öltöny. Emellett többen kritizálták, hogy  az ukrán elnök egy golyóálló mellényből készített "műalkotást" ajándékozott a pápának, amivel akarva akaratlanul a háború mellett foglalt állást. A pápa viszont a béke mellett, ugyanis egy olajágat szimbolizáló bronzszobrot adott Zelenszkijnek.

Sokak szerint Zelenszkij "szokásos militarista viselete" is tiszteletlen volt a pápával szemben

Zelenszkij egyébként találkozó után azt nyilatkozta: "Hálás vagyok, hogy a pápa személyesen is odafigyel az ukránok millióinak tragédiájára. A deportált gyermekek tízezreire is rámutattam. Mindent meg kell tennünk, hogy hazahozzuk őket. Továbbá felszólítottam az Ukrajnában elkövetett orosz bűnök elítélésére, mert nem lehet egyenlőség az áldozat és az agresszor között. Beszéltem a mi békeformulánkról is, amely az egyetlen hatékony formula az igazságos béke eléréséhez. Felajánlottam neki, hogy csatlakozzon a végrehajtásához".

Ferenc pápa azt hangsúlyozta a találkozó után, hogy sürgősen szükség van az emberség gesztusaira a legsebezhetőbb emberek, a konfliktus ártatlan áldozatai felé.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

A magyar válogatott focista volt a hős a PSG ellen, elmaradt a bajnokavatás

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt a 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert

KÜLFÖLD

Tragédia az autópályán: 6 éves kisfiú vesztette életét anyukája mögött ülve