Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.06.11.

Innováció: vízen lebegő határfallal védekeznek a migránsok ellen Texasban

Történetének legnagyobb migrációs válságával néz szembe az Egyesült Államok.

Texas államban vízfelszínen lebegő "határfalat" húznak fel a Rio Grande folyó több részén, hogy megakadályozzák a Mexikóból érkező illegális migránsok átkelését a határfolyón - írja a New York Post amerikai napilap online kiadása. A portál beszámolója szerint az innovatív határfal első 300 méteres szakaszát, július 7-én, a texasi Eagle Pass város közelében állítják fel, ami a határvédelmi ügynökségek elmondása szerint az illegális bevándorlók egyik kedvelt átlépési pontja.

Texas államban vízfelszínen lebegő "határfalat" húznak fel a Rio Grande folyón (Twitter)

Greg Abbott texasi kormányzó csütörtökön írt alá egy határvédelmi törvénycsomagot, amely jogi is fizikai értelemben is gátat kíván szabni az USA déli határán beáramló illegális bevándorlóknak, fegyvereknek és halálos kábítószereknek.

"Ma aláírok hat törvényjavaslatot az idei rendes ülésszakból annak biztosítására, hogy Texas továbbra is többet tudjon tenni az illegális bevándorlás megállítása érdekében a déli határunkon. A csomag új eszközöket biztosít a déli határ menti bátor férfiaknak és nőknek a texasiak és az amerikaiak védelmében"

- fogalmazott a republikánus kormányzó, aki törvénycsomag részeként jelentette be azt is, hogy vízen lebegő határfalat húznak az Egyesült Államokat Mexikótól elválasztó Rio Grande folyó azon pontjain, ahol a legtöbb illegális migráns próbálkozik határátlépéssel.

A lebegő határfal lényegében felfújható gumigömbök láncolata, melyek képesek a tengelyük körül elforogni, így a szerkezetet lehetetlen megmászni. Steve McCraw, a Texasi Közbiztonsági Minisztérium igazgatója azt mondta, hogy a bóják könnyen mozgathatóak, ami lehetővé teszi a határőrség számára, hogy a folyamatosan változó migrációs forrópontok miatt mindig ott vessék be, ahol szükség van rá. A tisztségviselő elmondása szerint 300 méternyi bója közel 1 millió dollárba kerül, ami elsőre soknak tűnhet, de még így jelentősen olcsóbb ez a megoldás, mint az illegális migránsok elfogása, ellátása és kitoloncolása.

Maverick megye seriffje üdvözölte a lebegő határfal ötletét. Elmondása szerint a kollégái naponta több migráns holttestét emelik ki a Rio Grande-ból, mert az illegális határátlépők többsége nem tud úszni, de bóják látványa remélhetőleg elijeszti majd őket az átkeléstől.

Greg Abbott texasi kormányzó csütörtökön írt alá egy határvédelmi törvénycsomagot (Twitter)

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, Greg Abbott néhány hete különleges katonai erőket vezényelt a mexikói határra, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók többezres hullámainak akadálytalan betörését az országba. A republikánus kormányzó elmondása szerint erre azért volt szükség, mert május 11-én lejárt az úgynevezett 42-es jogcím hatálya, amely alapján eddig fennállt annak a lehetősége, hogy a migránsokat visszaküldjék Mexikóba.

A illegális migránsok ellen az úgynevezett zöldsapkásokat, a Nemzeti Gárda különleges, taktikai alakulatait vetették be Texasban. A művelet célja, hogy lelassítsák a Közép- és Dél-Amerikából érkező migránstömegek várhatóan megugró létszámú hullámait. 

A 2022-es pénzügyi évben mintegy 2,4 millió illegális határátlépést regisztráltak a hatóságok az USA déli határán, ami minden idők legmagasabb illegális migrációs adata. Jelenleg átlagosan napi hétezren próbálnak meg illegális átlépni az amerikai-mexikói határon. 

Az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlás legújabb hulláma alapvetően a Biden-kormány politikájának következménye, amely eltörölte a Trump-kabinet intézkedéseinek zömét, illetve felfüggesztette több törvényi kötelezettség végrehajtását – mint a menedékkérők fogva tartása –, s ezzel zöld lámpát mutatott az egész világnak. És a világ lakosságából sokan örömmel üdvözölték ezt a felhívást.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

magyarnemzet.hu

Xavi kimondta a csúf igazságot a Barcelona kínos kudarca után

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

travelo.hu

Itt a friss lista, hol vigyázz a leginkább a zsebtolvajokkal!

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Nem volt kegyes az idő a Baywatch bombázójával: sokkoló friss képeken az egykori szépség

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"

KÜLFÖLD

Szörnyű tragédia: egymás mellett halt meg az anya és 6 éves kislánya