Létrehozva: 2023.06.12.

Újabb brüsszeli korrupciós botrány: Balin vett luxusszállodát az Európai Bizottság főigazgatója!

Gert Jan Koopman, az Európai Bizottság egyik vezető tisztségviselője vett egy hotelt az indonéz szigeten, de az EU-t ez nem érdekli...

Gyanús körülmények között vásárolt meg egy Bali szigetén található luxusszállodát az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős főigazgatója - írja a Politico online kiadása. A hírportál beszámolója szerint a holland származású Gert Jan Koopman esete kiválóan példázza, hogy az uniós intézmények hatályos átláthatósági szabályai fabatkát sem érnek, és a legbefolyásosabb bürokraták is szállodatulajdonosokká válhatnak anélkül, hogy erről értesíteniük kellene a munkáltatójukat - potenciálisan elkerülve ezzel a közvélemény kritikáját.

Gert Jan Koopman, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős főigazgatója 

Bárki számára hozzáférhető, nyilvános forrásokra hivatkozva a Politico azt írja, hogy  Gert Jan Koopman először 2009-ben vásárolt részesedést a Munduk Moding Plantation Nature Resort & Spa ötcsillagos luxusszállodában, majd a családtagjai közvetítésével fokozatosan felvásárolta a vállalkozást. Kezdetben a hotel középszerű, mindössze öt szobás volt, de hatalmas tőkebefektetéssel mára egy „öko-luxus üdülőhellyé" fejlesztették, melynek a legfőbb vonzereje a feszített víztükrű "infinity pool", vagyis a "végtelen medence".

Az alkalmazottak elmondása szerint a biztosság főigazgatója és családtagjai átlagosan évente kétszer látogatnak el a szállodába, de telefonon "minden héten, gyakran minden nap” tartják a kapcsolatot a személyzettel. Koopman állítólag 2022 áprilisában utazott legutóbb Balira, hogy felügyelje a koronavírus-járvány miatti kiutalt állami segélyek felhasználását.

"A Munduk Moding Plantation egy 5 csillagos öko-luxus üdülőhely, ahol összeolvad Bali ege a végtelenített medencénk vizével, valamint a Bali-tengerrel és a jávai vulkánokkal. Itt a természet művészetet teremt. Páratlan kilátás nyílik a madarak és a tücskök kórusára. Egy búvóhely egy működő kávéültetvény mellett, a dzsungel közepén. Itt él az igazi Bali!"

- olvasható a hotel honlapján, ahol rövid böngészés után kiderül, hogy a legolcsóbb szoba, az "egyszobás villa" éjszakánként 250 dollárba (85 ezer forint), míg az "elnöki villa" 820 dollárba (280 ezer forint) került.

A Munduk Moding Plantation ötcsillagos hotel főépülete
A hotel fő vonzereje a feszített víztükrű "infinity pool", vagyis végtelen medence

A Politico megkeresésére az Európai Bizottság elismerte, hogy Koopman és családja „kapcsolatban áll a hotel vezetőségével olyan kérdésekben, amelyek megkövetelik a tulajdonosok aláírását és felülvizsgálatát”. Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy tényleg a brüsszeli főigazgató a hotel tulajdonosa. Ugyanakkor közleményében a Bizottság külön kiemelte, hogy "a luxusszálloda körüli teendők a főigazgató korlátozott idejét veszik csak igénybe, és nem zavarják a Bizottságnál végzett munkájában”. 

Tényfeltáró cikkében a Politico kihangsúlyozta, hogy a Európai Bizottság összeférhetetlenségi szabályai szerint minden alkalmazottnak kötelezően be kell jelentenie, ha külső tevékenységből származik jövdelme, ami nem lehet több 10 ezer eurónál. Az intézmény pénzügyi nyilvánosságra hozatali szabályai azonban ennél jóval homályosabbak, és az alkalmazottaknak – köztük a nagyon magas beosztású bürokratáknak – nem kell felfedniük a személyes pénzügyi érdekeltségeiket. Így fordulhatott elő, hogy Koopmannak sosem kellett nyilatkoznia a luxusszálloda tulajdonjogáról, holott ez potenciálisan összeférhetetlen a viselt brüsszeli tisztségével.

A Politico beszámolója szerint Koopman korrupciógyanús ügye megszólalásig hasonlít Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának korábbi főigazgatójának botrányához. Mint ismert, Hololei kilenc alkalommal repült ingyen a Quatar Airways légitársaság business osztályán 2015 és 2021 között, miközben a hivatalnokai a Katar és az EU között tervezett légi közlekedési megállapodáson dolgoztak. Az észt származású tisztségviselő március végén mondott le az összeférhetetlenségi botrány hatására. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok