Létrehozva: 2023.06.18.

Megállíthatatlanul növekszik Marine Le Pen pártjának támogatottsága

Sokan már most a 2027-es francia elnökválasztás egyértelmű esélyesének tartják Le Pent.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés - derült ki abból a felmérésből, amit az Ifop közvélemény-kutató készített a Le Journal du Dimanche és Sud Radio számára. A felmérés szerint tíz franciából több mint négyen legalább egyszer szavaztak már a Marine Le Pen nevéhez fűződő párt listájára vagy valamelyik jelöltjére. Ez az arány 2021-ben 35, 2017-ben pedig még csak 30 százalék volt, ami egyértelműen tükrözi a párt egyre növekvő támogatottságát - írja a Magyar Nemzet.

Megállíthatatlanul növekszik Marine Le Pen pártjának támogatottsága

A témáról beszámoló BFMTV riportere érdekességként kiemelte, hogy a baloldali szavazók 28 százaléka saját bevallása szerint élete során legalább egyszer voksolt már a jobboldali pártra, 27 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ezt 2022-ben, tehát a legutóbbi választások idején tette.

További jó hír Marine Le Pen számára, hogy a megkérdezettek 55 százaléka gondolja úgy, hogy a Nemzeti Tömörülés veszélyt jelent a demokráciára, ami jó tendencia, mivel 2017-ben még a lakosság 62 százaléka vélekedett így. A rasszizmussal kapcsolatban is javult a jobboldali párt eredménye, míg hat évvel ezelőtt a franciák 68 százaléka tartotta a Nemzeti Tömörülést fajgyűlölőnek, addig mostanra ez az arány 59 százalékra csökkent. A válaszadók 47 százaléka szerint a Nemzeti Tömörülés képes Franciaország kormányzására, ez az arány hat éve még lényegesen kevesebb, 39 százalék volt.

A felmérésről szintén beszámoló Le Figaro kiemeli, hogy a megkérdezettek 50 százaléka úgy gondolja, hogy a jobboldali pártnak van elképzelése Franciaország jövőjéről, szemben a 2017-ben regisztrált 40 százalékkal. 

Politikai téren a francia választópolgárokat jobban aggasztja a baloldali Engedetlen Franciaország nevű szélsőbaloldali párt, mint a jobboldali Nemzeti Tömörülés. Előbbitől a megkérdezettek 28 százaléka tart, míg a Le Pen-féle párt esetében 21 százalékuk.

Összességében a megkérdezettek 41 százaléka szeretné, ha a következő, 2027-es elnökválasztáson Marine Le Pen győzedelmeskedne, de csak 37 százalék jósol neki sikert. Megválasztása esetén a megkérdezettek 72 százaléka külvárosi zavargásokra, 69 százalék pedig tömegtüntetésekre számít. Le Pen pártjának soraiban egyébként nincs igazán alternatíva az államfői jelöltséget illetően. A legjobb helyzetben a párt jelenlegi elnöke, Jordan Bardella van, de az ő esetében csak a szavazók 30 százaléka voksolna, míg a párt egy másik képviselője, Sebastien Chenu esetében ez az arány még csekélyebb, mindössze 12 százalék.

Az Ifop egy másik felmérést is készített a közelmúltban, ennek a témája a bevándorlás volt, és az eredmények azt mutatják, hogy a francia lakosság egyre inkább egyetért a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt nézeteivel. A témával kapcsolatos feszültséget tükrözi, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 82 százalék úgy gondolja, hogy a bevándorlás egy olyan téma, amelyet mostanság nem lehet nyugodtan megvitatni Franciaországban, ez két százalékkal több, mint a 2022 novemberében mért adat. A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 61 százaléka szerint már nem bír el az ország több bevándorlót, mert túlságosan eltérők az értékrendek, és ez együttélési problémákat vet fel. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Repülő Suzuki, családjával büntetőfékező ámokfutó, betonelemek közé borított autó - videók

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Most jött: áll a kocsisor Budapesten, tömegbaleset történt

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: Aki a baloldalra szavaz, az a háborúra szavaz

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Az anya azt hitte, súlyos refluxa van: kiderült, csak 6 hónapja van hátra

KÜLFÖLD

Azt hitték, megfázott: kómába esett, majd meghalt a 2 gyermekes tanárnő

KÜLFÖLD

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

KÜLFÖLD

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”