Létrehozva: 2023.07.29.

Betilthatják a készpénzt Ukrajnában

A kormány szerint erre leginkább a korrupció megfékezése miatt lenne szükség, ám a főbb indokok között a lakosság alacsony adózási kultúrája is szerepel.

Szerző Gaál József

Nemrég olyan információ söpört végig az ukrán sajtóban, miszerint teljesen elhagynák a készpénz használatát az országban. A kormány szerint erre leginkább a korrupció megfékezése miatt lenne szükség, ám a főbb indokok között a lakosság alacsony adózási kultúrája is szerepel. Rosztiszlav Surma, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője bejelentette, elemzik annak a lehetőségét, hogy a teljes gazdaságot készpénzmentesre állítsák át.

Betilthatják a készpénzt Ukrajnában

Mint ismert, a világ számos országában egyre népszerűbb a készpénzmentesség. Ez alól Ukrajna sem kivétel. Egyes helyeken olyan mélyen elterjedt ez a fajta fizetési mód, hogy a bankkártya nélküli ember már szinte nem tekinthető a társadalom teljes jogú tagjának. Svédországban és Hollandiában mindennapi téma a papírpénz használatának teljes elutasítása, és az első teljesen készpénzmentes ország létrehozása.

Vjacseszlav Cserkasin ukrán adóelemző szerint a készpénzforgalom teljes elhagyására irányuló javaslat finoman szólva is korai Ukrajnában. Mint mondta, ennek egyszerre több irányban is romboló hatása lenne.  

"A politikai szereplők nyilatkozatai a készpénzhasználat azonnali eltörléséről lényegében kontraproduktívak, és nem is valósulnak meg. Bár a készpénzmentességre való átállás folyamata elkerülhetetlen, ám nem végleges és korántsem azonnali"

– fogalmazott az adóelemző.

Felmérések szerint minden ötödik ukrajnainak nincs bankszámlája, illetve legalább minden tizedik-tizenkettedik továbbra is szándékosan kerüli a használatát. Alacsony a pénzügyi ismeretek szintje a 60 évnél idősebb és a 18–24 éves korcsoportokban. Emellett az ukrán falvak készpénzmentesítési folyamatai lassabban haladnak, mint a városokban.

Vjacseszlav Cserkasin szerint azonban a készpénznek két fontos tulajdonsága van, amelyek miatt mindig van rá igény. Ez pedig a papírpénz alkalmazhatósága áramkimaradás vagy számítógépes támadás esetén. A másik elévülhetetlen előnye pedig az, hogy ez a legdemokratikusabb (állami és vállalati ellenőrzéstől mentes) fizetési mód.

 

Kockázatok és előnyök

Vitalij Sapran közgazdász szerint a készpénz elhagyása lenne a helyes eljárás Ukrajnában. Ám ezt zökkenőmentesen kell végrehajtani, hogy az ország gazdaságának hasznára váljék. Mint kifejtette, nem kell betiltani a készpénzt, inkább lassú nyomásgyakorlással érdemes kivezetni a bankközi készpénzpiac szabályozásán keresztül.

Szakértők szerint van bizonyos kapcsolat a készpénz nélküli fizetések mértéke és az ország életszínvonala között. Úgy gondolják, az árnyékgazdaság sem létezhet készpénz nélkül. Rosztiszlav Surma meg van győződve ez utóbbiról, hiszen, mint kifejtette, nagyszámú ukrán érintett a korrupciós folyamatokban.

"A kenőpénzek 99 százalékát készpénzben adják. Sajnos mindannyian azt mondjuk, hogy meg akarunk szabadulni a korrupciótól, ám mindig kiderül, hogy az illegális juttatások folyósításában nagyszámú állampolgár vesz részt"

– magyarázza az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője. Hozzátette, annak érdekében, hogy még a távoli falvakban élő idősek számára is kényelmes legyen a készpénz nélküli élet, Ukrajnában százszázalékos lefedettséget akarnak elérni a lakott területeken telepített bankterminálok beszerelésével.

 

Mit mond erről az Ukrán Nemzeti Bank?

Katerina Rozskova, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) első helyettese szerint a bankrendszer készen áll egy ekkora méretű változásra. Ugyanakkor hangsúlyozta, ennek ellenére bizonyos mennyiségű készpénznek forgalomban kell lennie.

"Úgy gondolom, hogy a bankrendszer készen áll erre. A mai technológiák azt is lehetővé teszik, hogy akár a zöldségesnél is átutaljuk a pénzt egyik kártyáról a másikra, vagy a telefonba épített alkalmazással fizessünk. A bankrendszer technológiai szempontból készen áll erre. A kérdés viszont az, hogy Ukrajna készen áll-e rá?"

– vetette fel Rozskova, aki hozzátette: a készpénz teljes elutasítására nem tud példát a világon, sőt, a legfejlettebb országok is forgalomban tartanak bizonyos mennyiségű papírpénzt.

"Tudom, hogy volt néhány negatív gyakorlat, amikor ezt a készpénzmennyiséget minimálisra csökkentették, és ez nem tetszett a lakosságnak"

– fogalmazott. Véleménye szerint azonban Ukrajnának továbbra is törekednie kell az elektronikus úton történő fizetések számának növelésére.

"Ez olcsóbb a bankok, a vállalkozások és a lakosság számára. Ám abban nem vagyok biztos, hogy teljesen ki tudjuk vonni a készpénzt a forgalomból"

– hangsúlyozta Katerina Rozskova

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

vg.hu

Csökkennek a kamatok, vissza is tértek a fix kamatú lakáshitelek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok