Létrehozva: 2023.07.18.

Az orosz titkosügynökök emberi ürülékkel zaklatják az amerikai diplomatákat

Az ügynökök kifejezetten azt szeretnék elérni, hogy a célpontjaik tudják: követik őket.

Terjedelmes tényfeltáró cikket közölt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) külföldi diplomaták megfigyelésre specializálódott alosztályáról (DKRO) a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap online kiadása. A portálnak nyilatkozó szakértők szerint a DKRO ügynökei a világ legjobbjainak számítanak, és a nyugati kollégáikkal ellentétben nem válogatnak a megfélemlítési módszerekben. Az elmúlt években például bevett gyakorlattá vált a körükben, hogy emberi ürüléket és elnyomott cigarettacsikkeket hagynak az amerikai diplomaták hotelszobáiban, jelezve az érintetteknek, hogy megfigyelés alatt állnak. 

 

"A DKRO-ügynökök rendkívül jól és könyörtelenül végzik a munkájukat, semmilyen erőforrás nem korlátozza őket. Nagyon-nagyon okosak járnak el, amikor amerikai célpontokról van szó. Rendkívül jól ismernek minket"

- fogalmazott Dan Hoffman, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori moszkvai állomásfőnöke, aki szerint az DKRO-ügynökök kifejezetten azt szeretnék, hogy a célpontjaik tudják: követik őket. 

A CIA korábbi tisztségviselője elárulta, hogy az oroszországi kiküldetése alatt számtalan olyan esettel találkozott, amikor a DKRO-tisztek bepoloskázták az amerikai diplomaták hotelszobáit, majd a mosdóban elvégezték és otthagyták a "nagydolgukat". 

"A nagykövetség alkalmazottait, illetve a követség védelmére kivezényelt tengerészgyalogosokat rendszeresen dekoratív orosz nők környékezték meg a DKRO megbízásából, hogy titkokat húzzanak ki belőlük" - tette hozzá.

Nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselők azt mondták, hogy a DKRO ügynökei által elkövetett megfélemlítési esetek megszaporodása miatt az ország diplomatáit újabban már speciális kiképzésben részesítik. 

A WSJ cikke szerint a DKRO tisztjei kitüntetett pozíciót töltenek be az orosz titkosszolgálati rendszerben. Az egység tagjai elképesztően jó fizetést és bónuszokat kapnak a sikeres műveletekért, olcsó jelzáloghitelhez juthatnak, kedvezményes hozzáférést kapnak a tengerparti üdülővárosokhoz, valamint a legjobb orosz kórházakban kapnak egészségügyi ellátást.

A Wall Street Journal úgy értesült, hogy a DKRO áll az USA több állampolgárának, köztük Evan Gershkovich újságíró letartóztatása mögött. Mint ismert, a 31 éves Gershkovich-ot március végén vették őrizetbe kémkedés vádjával egy katonai létesítmény közelében, a közép-oroszországi Jekatyerinburg városában. A hidegháború vége óta ő az első amerikai újságíró, akit Oroszországban letartóztattak kémkedésre hivatkozva.

Gerskovich tagadta az ellene felhozott vádakat, munkáltatója pedig követelte a szabadon bocsátását. Az amerikai kormány felszólította Oroszországot, hogy engedjék szabadon az újságírót, akit véleményük szerint jogtalanul tartanak fogva. 

A legfrissebb hírek szerint az amerikai kormány aktív tárgyalásokat folytat Moszkvával, hogy egy fogolycsere keretében kiszabadítsák Gerskovichot az orosz fogságból.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

ripost.hu

Válassz egy szimbólumot, és kiderül, mit tartogat számodra a jövő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi

KÜLFÖLD

Nem akartak hinni a szemüknek: több milliót nyert a lottón egy házaspár

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány