Létrehozva: 2023.08.30.

Európának egyre jobban fáj Ukrajna finanszírozása

Heves vita alakult ki a tagállamok között a Kijevnek szánt háborús támogatásokról.

Megakadtak a tárgyalások az Ukrajna megsegítésére szánt uniós finanszírozásról, miután Brüsszel a feszített tagállami költségvetések ellenére is megemelné a Kijevbe irányuló támogatás mennyiségét – írta a Financial Times. A lap beszámolója szerint az orosz–ukrán háború elhúzódásával Kijev támogatása egyre kritikusabb kérdéssé válik a nyugati szövetségesek számára, főleg azután, hogy a nagy dobra vert nyári ellentámadás csak korlátozott eredményeket hozott, miközben Oroszország gazdasága még mindig tartja magát. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is egyre növekszik a szkepticizmus, ám az USA kormánya és az Európai Bizottság is kitart amellett, hogy még több pénzre lesz szükség – a tagállamok kárára.

Brüsszel összesen 86 milliárd euróval növelné meg Ukrajna támogatását. 

Brüsszel összesen 86 milliárd euróval növelné meg Ukrajna támogatását, az ország finanszírozási tervét pedig négy évre hosszabbítaná meg, miközben az EU tagállami költségvetéseire egyre nagyobb nyomás nehezedik. A finanszírozási tárgyalásokat eddig nehezítette, hogy az Európai Bizottság az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást az uniós költségvetést kiegészítő követelményekkel kötötte össze, ideértve az adósságkamatok fedezésére és az uniós tisztviselők fizetésemelésére vonatkozó rendelkezéseket is.

Számos tagállam alapvetően támogatná az Ukrajnának szánt kiegészítő csomagot, azonban annak több elemét is problémásnak tartják, mivel az EU költségvetése csak nehezen tudná ezt fenntartani – főleg a négyéves finanszírozási tervet, amelyet Brüsszel azzal indokolt, hogy Kijevet így meg lehetne óvni a politikai bizonytalanságtól.

A támogatás jelenlegi módjának legnagyobb ellenzői olyan tagállamok, mint Németország és Hollandia, azzal érvelve, hogy az emelkedő jegybanki kamatok és a bérkövetelések miatt a tagállami kiadások látványosan nőnek.

"Az időzítés nem megfelelő. A kormányok nehéz gazdasági helyzetben vannak, és Brüsszel most még többet követel tőlük. Ukrajna támogatása mellett a Bizottság a saját kifizetéseit az inflációval összhangban akarja emelni, de a tagállamok terhein nem hajlandó csökkenteni"

- mondta egy magas rangú uniós diplomata a Financial Timesnak nyilatkozva.

Júniusban a Bizottság a 2021–27-es költségvetés 66 milliárd eurós kiegészítését határozta meg, amelyet a tagállamok finanszíroztak, azonban Brüsszel még külön 20 milliárd eurót is javasolt az Ukrajnának szánt fegyverszállításokra.

A 66 milliárd euró közel 19 milliárd eurót tartalmaz a közös uniós hitelfelvétel váratlanul magas kamatköltségeinek fedezésére, mintegy 2 milliárdot az igazgatási költségek növelésére, beleértve a tisztviselők béremelését, 15 milliárd eurót a növekvő migrációval és a külső országok finanszírozásával kapcsolatos kiadásokra, valamint 10 milliárdot kezdeményezésekre, köztük egy új innovációs alapra.

A többéves pénzügyi keret kiegészítése 17 milliárd eurónyi támogatást is tartalmaz Kijev számára, amelyet egy 33 milliárd eurós hitelcsomag egészít ki. A négy évre szóló 50 milliárdos csomag célja, hogy az országnak hosszabb távú költségvetési stabilitást biztosítson.

Az EU 27 tagállamát ezenkívül még arra kérték, hogy együttesen járuljanak hozzá további 20 milliárd euróval egy Brüsszel által kezelt fegyveralaphoz, amelynek célja, hogy a következő négy évre katonai támogatást biztosítson Ukrajnának. S bár ezt valószínűleg meg fogják szavazni, a támogatás mögött nincs konszenzus.

"Mindannyian segíteni akarunk Ukrajnának, és megadjuk nekik azt, amit kérnek, sőt, ha szükséges, még többet is. A pénz azonban ugyanabból a kasszából származik, amivel a saját működésünket biztosítjuk. A Bizottságnak valamit adnia is kell cserébe"

– mondták a tárgyaláson részt vevő tisztviselők.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a PSG, megint bukhatja a BL-álmát

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

hirtv.hu

Újabb influenszereket látott vendégül David Pressman

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét