Létrehozva: 2023.08.07.

Hatalmas migránstábor nyílhat a New York-i Central Parkban

Tavaly tavasz óta több mint 95 ezer illegális bevándorló érkezett a városba.

Hatalmas migránstábor nyílhat a New York szimbólumának számító Central Parkban, miután az ikonikus közparkot az egyik lehetséges helyszínnek jelölte meg a város önkormányzata, ahol sátorvárost állíthatnak fel illegális bevándorlóknak - írja a Bloomberg amerikai hírügynökség. A portál beszámolója szerint a további potenciális táborhelyszínek közé tartozik még a brooklyni Prospect Park és a Randall’s Island, ahol hamarosan bezárhatják a gyermekfocipályákat, hogy a város több ezer határsértőt és illegális bevándorlót tudjon elhelyezni a területen.

Hatalmas migránstábor nyílhat a New York-i Central Parkban

New York városába tavaly tavasz óta több mint 95 ezer illegális bevándorló érkezett, akiknek az elhelyezése naponta legalább nyolcmillió dollárjába kerül a városvezetésnek és az adófizetőknek. A tömeges migráció következtében a város már tavaly október elején szükségállapotot hirdetett, és fenntarthatatlannak nevezte a helyzetet. Az azóta eltelt időben pedig a bérleti díjak az egekbe szöktek, és migránsok tömegei kényszerültek az utcán élni, ugyanis a város polgármestere, Eric Adams szerint New Yorkban egyszerűen nincs több szabad hely, amit felajánlhatnának az illegális bevándorlók elszállásolására.

„90 000 ember érkezett városunkba. Szállást és élelmet kaptak tőlünk, illetve biztosítottuk a gyermekeik oktatását. De az állam és a szövetségi kormány segítsége nélkül nem tudunk még több embert befogadni"

- fogalmazott korábban Adams polgármester, akinek az előrejelzése szerint a migránsokra fordított közpénz jövő év közepére a 4,2 milliárd dollárt is meghaladhatja. Hogy ezt megengedhesse magának, a város olyan közszolgáltatásokon spórol, mint például az időseknek járó étkezés, illetve a könyvtárak nyitvatartási ideje.

Eközben a városvezetés elkezdett angol és spanyol nyelven elérhető szórólapokat osztogatni a még nem New Yorkban tartózkodó migránsoknak, arra kérve őket, hogy a magas megélhetési költségekre, a lakáshiányra és a feszített állami forrásokra való tekintettel ne utazzanak a menedékjog hatálya alá tartozó területre, inkább válasszanak egy másik úti célt maguknak.

Az illegális migránsok már New York utcáin alszanak, mivel az elszállásolásukra fenntartott hotelek megteltek

A válsághelyzet miatt New York város fontolóra vette korábban, hogy az állam más területeire telepítse a migránsokat. A lehetséges célpontként megjelölt megyék azonban számos eszközzel harcoltak a betelepítés ellen, és akadályokat gördítettek a migránsok áthelyezése elé, többek között szükségállapotot hirdettek, vagy pedig megtiltották a szállodáknak, hogy ideiglenes szállást nyújtsanak a migránsok számára. Sőt, legalább kilenc megye be is perelte New York városát a migránsok áthelyezésének megakadályozása érdekében.

Az afroamerikai városvezetők Washingtonban megrendezett panelbeszélgetésén Eric Adams New York-i polgármester korábban kijelentette, hogy a migrációs válság teljesen tönkre tette a városát, mivel az önkormányzatnak lassan semmire sem marad pénze az illegális bevándorlók ellátása mellett - írja a Fox News. A demokrata párti politikus elmondása szerint New York erőforrásai teljesen kimerültek, és hiába kértek már többször segítséget a szövetségi kormánytól, a Biden-adminisztráció eddig lényegében meg sem hallgatta őket. "A Fehér Ház hátat fordított és elhagyta a várost a valaha tapasztalt egyik legnagyobb humanitárius válság kellős közepén" - fogalmazott Adams, akinek a szavai hatalmas médiavisszhangot váltottak ki.

Eric Adams New York-i polgármester (Twitter)

Belső városi feljegyzések szerint New Yorkba csak az elmúlt 8 hónapban 56 ezer illegális bevándorló érkezett, akinek az ellátására összesen 4,3 milliárd dollárt költött a város. A migránsokat 104 sürgősségi menhelyen és 8 humanitárius vészhelyzeti segélyközpontban helyezték el teljes ellátás mellett. A költségek enyhítése céljából az önkormányzat hónapokkal ezelőtt 654 millió dolláros FEMA-támogatásra pályázott, de ennek elbírálását még csak meg sem kezdték az illetékes szövetségi ügynökségeket. Eric Adams szerint a Joe Biden vezette amerikai kormány szándékosan aláássa New York város működését azzal, hogy teljesen elzárkózik a migrációs vészhelyzet kapcsán felmerülő kiadások finanszírozásától. Egyes hírek szerint New York állam demokrata kormányzója, Kathy Hochul egymilliárd dollár gyorssegélyt kíván folyósítani a városnak, de ez az összeg várhatóan csak menedékköltségek 29 százalékát fedezné.

New York városába elsősorban a republikánus vezetésű déli államokból, szervezetten érkeznek az illegális bevándorlók. A tavalyi év második felében Texas, Arizona és Florida kormányzói úgy döntöttek, hogy szembesítik a baloldali kollégáikat az illegális bevándorlás okozta vészhelyzettel, és tovább küldik a hozzájuk érkezett migránsokat a demokrata vezetésű nagyvárosokba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Mexikó felől érkező embertömeget buszokra – egyes esetekben repülőre – ültetik, majd Washingtonba, New Yorkba és Chicagoba szállítják őket.

Ahogy arra számítani lehetett, a bevándorláspárti demokrata politikusok nem fogadták kitörő lelkesedéssel a városaikba érkező illegális migránsokat. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője korábban például szégyenteljesnek és emberrablásnak nevezte a migránsbuszoztatást, mondván, hogy aki ilyen eszközhöz nyúl, az adófizetők pénzét pazarolja. 

Eric Adams közlése szerint New York elérte a kapacitásának határát, és az önkormányzat nem tud több bevándorlót elhelyezni, mert a hajléktalanszállók, és azok a hotelek, amelyeket a város bérelt, hogy azokban elhelyezzen migránsokat, megteltek. 

„A segítőkészségünk határtalan, de a forrásaink nem azok. Teljes kihasználtsággal működnek a befogadóállomásaink, ha ez így folytatódik, jövőre már százezer migránsról kell gondoskodnunk, ez a szám sokkal több, mint amire a mi ellátórendszerünk létre lett hozva, egyszóval, fenntarthatatlan a helyzet”

– fogalmazott még korábban a demokrata polgármester, aki már akkor megkongatta a vészharangot, mondván, New Yorknak segítségre van szüksége a központi kormány és New York állam részéről is, mert egyedül nem tud már megbirkózni ennyi illegális bevándorlókkal. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Elképesztő örömhírre érkezett haza Tilla: babákkal bővül a család

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

hirtv.hu

Varga Mihály: a nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára + videó

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán