Létrehozva: 2023.08.11.

Újabb ország neve merült fel a brüsszeli korrupciós botrányban

Egy szegény nyugat-afrikai országtól is kenőpénzeket kaptak a brüsszeli politikusok.

Mauritánia kétszázezer eurót adott át Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista európai parlamenti (EP) képviselőnek és Francesco Giorginak, Eva Kaili volt EP-alelnök élettársának – a nyugat-afrikai ország így folyt bele a brüsszeli korrupciós botrányba. Panzeri vallomására hivatkozva a Politico brüsszeli hírportál azt írta, Mauritánia így próbálta meg helyreállítani a hírnevét, ám a 2019 és 2022 között átadott kenőpénzekért cserébe csupán egy konferenciát kapott az ország.

Újabb ország neve merült fel a brüsszeli korrupciós botrányban

A Politico beszámolója szerint az ügy hátterében az áll, hogy az Európai Unió évente eurómilliókat utal ki Mauritánia számára azért, hogy az uniós halászhajók az afrikai ország felségvizein halászhassanak. Ezt a szerződést még 2021 novemberében kötötték a felek hat éves időtartamra. 

Brüsszelben azonban évek óta bírálják az arab országot emberi jogi helyzete miatt, ebben a kérdésben éppen Panzeri volt az EP leghangosabb szószólója az emberi jogi albizottság elnökeként. 2014-ben például a testület felszólította Mauritániát, hogy engedje szabadon a rabszolgaság eltörlése érdekében felszólaló Biram Dah Abeidet, akit halálbüntetésre ítéltek. Az olasz politikus vallomásában azt mondta, 2018 végén Mauritánia elnöke, Mohamed Uld Abdelaziz kereste meg azzal a kéréssel, hogy kritikák helyett inkább pozitívan nyilatkozzanak az országról.

Az afrikai ország által átadott kenőpénzeknek pedig meg is lett az eredménye 2022 júniusára: Panzeri segítségével megszerveztek egy kétnapos nemzetközi konferenciát Mauritániában EP-képviselők, valamint az Európai Bizottság részvételével. Az eseménynek azonban nem lett túl nagy visszhangja. A résztvevők szerint egy egyszerű, hétköznapi eseményről volt szó, amely nem változtatta meg a Brüsszel és Nouakchott közötti kapcsolatokat.

A Politico egy névtelenséget kérő nyilatkozóra hivatkozva azt írta, a konferencia „furcsán szervezett” volt és kevés komoly politikai vitára került sor. Ekkoriban azonban az uniós tisztviselők igyekeztek elhessegetni annak gondolatát is, hogy korrupcióról lenne szó. Emanuela Del Re, az EU Száhel-övezetért felelős különleges képviselője azt mondta:

Leginkább azért választottuk Mauritániát, mert a régió más országaiban puccsok voltak folyamatban vagy más biztonsági problémákkal küzdöttek.

A Politico azonban kiemelte, Panzeri több alkalommal is járt az afrikai országban, többek közt 2019 januárjában Francesco Giorgi társaságában. Ekkor az elnök mellett magas rangú politikusokkal is találkoztak és Panzeri állítása szerint ekkor kapták meg az első kifizetéseket Mauritániától, fejenként 50 ezer eurót. Az év második felében pedig további százezer eurót kaptak mindketten.

A pénzes csoportok érdekei kerülnek előtérbe a kisemberekével szemben, és ezért távolodik a brüsszeli politika az európaiak érdekétől – mondta az Origónak adott interjúban Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzési igazgatója Maria Arena lehetséges korrupciós érintettsége kapcsán. Kiszelly szerint a globalista elit célja, hogy az Európai Uniót egyre inkább az Egyesült Államok gazdasági „hátsó udvarává" tegye, mert így tudnak az amerikaiak a kínaiakkal jobban versenyezni.

Eva Kaili, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino megvádolása után Maria Arena a negyedik képviselő, aki érintett lehet a brüsszeli korrupciós botrányban. Derülhet még ki másokról is, hogy érintettek a botrányban?

Ez a korrupciós ügy is jó példa arra, hogy

 

A BALOLDALI POLITIKUSOK MINDIG A PÉNZEN BUKNAK EL, ÉS EZ MÁR A SOKADIK ESET.

Egyre több részlet lát napvilágot, Maria Arena a Pier Antonio Panzeri által irányított „négyes szövetség" újabb képviselője, akiről egyre többet tudunk meg.

EZ A KORRUPCIÓS ESET AZT SZEMLÉLTETI, HOGY BRÜSSZELBEN A POLITIKUSOK NEM AZ EURÓPAI EMBEREK ÉRDEKEIT KÉPVISELIK, HANEM A MEGRENDELŐKÉT.

Kiszelly Zoltán szerint a pénzes csoportok érdekei kerülnek előtérbe a kisemberekével szemben, és ezért távolodik a brüsszeli politika az európaiak érdekétől

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

 

Ezt már láthattuk az előző ciklusban is, amikor Soros Györgynek 228 „megbízható szövetségese" volt az Európai Parlamentben, de látjuk, hogy külső országok, mint Katar vagy Marokkó is próbálkoznak, és a nagy cégek sem képeznek kivételt. Ez a fajta korrupció azért rossz, mert a pénzes csoportok érdekei kerülnek előtérbe a kisemberekével szemben, és ezért távolodik a brüsszeli politika az európaiak érdekétől. Ennek a vámszedői ezek a korrupt brüsszeli politikusok.

 

A rendőrség szerdán házkutatást tartott Maria Arena belga szocialista EP-képviselő házában. Eva Kaili sorsára juthat ő is?

Miután mentelmi jog illeti meg Arénát is, ezért más a helyzet, mint általában. Az igaz, hogy ha előzetes letartóztatásba kerül egy ilyen képviselő, akkor az a nyomásgyakorlás eszköze, mert ameddig nincs beismerő vallomás, vagy bizonyíték, addig nehéz bizonyítani a korrupciót. Emlékezzünk csak rá, hogy

MIKULÁSCSOMAGBAN ADOTT ÁT 20 MILLIÓ FORINTOT A BALOLDALI KORRUPT BRÜSSZELI POLITIKUS, ANTONIO PANZERI, EVA KAILI RAJTAÜTÉSE SORÁN PEDIG HATSZÁZEZER EURÓNYI (250 MILLIÓ FORINTNYI) KÉSZPÉNZT, TOVÁBBÁ SZÁMÍTÓGÉPEKET ÉS MOBILTELEFONOKAT FOGLALTAK LE A HATÓSÁGOK.

 

Ezek elég konkrét dolgok. A rendőrségnek lenne a dolga, hogy bizonyítson, hogy az ügyészség vádat emelhessen, de látjuk, hogy az olaszok nem igazán működnek együtt, és hiába vannak ezek a tények, mégsem talál a rendőrség annyi bizonyítékot, hogy vádat emelhessenek, vagy tartósan előzetes letartóztatásba helyezhessék őket.

EVA KAILI PÉLDÁUL LUXUSBÖRTÖNBE KERÜLT, TEHÁT LEHET LÁTNI, HOGY A BRÜSSZELI KORRUPT POLITIKUSOK EGY „ÚJRAÉRTELMEZETT DEMOKRÁCIA ELŐNYEIT" ÉLVEZIK.

Eva Kaili megúszta a börtönt, és azóta újra munkába állt

FORRÁS: MTI/EPA/DZSALAL MORSIDI

Újabb elképesztő brüsszeli döntés született, az amerikai Fiona Scott Mortont nevezték ki az Európai Bizottság vezető versenypolitikai közgazdászává, majd a hatalmas botrány miatt egyből le is mondott. Mit üzen ez az EU állapotáról?

A globalista elit célja, hogy az Európai Uniót egyre inkább az Egyesült Államok gazdasági „hátsó udvarává" tegye, mert így tudnak az amerikaiak a kínaiakkal jobban versenyezni. Az USA éves GDP-je 23 ezer, Kína 17 ezer milliárd dollár per év, és az EU esetén is kb. ugyanennyi. Ha az európai és amerikai GDP összeadódik, az már versenyképes lenne a kínaival. Az USA egyedül már nem tud Kínával versenyezni annak ellenére, hogy világ- és atomhatalom.

Az USA még bőven vezet, de Amerika lépni akar, hogy segédmotorként erősítsük az USA-t Kínával szemben. Ehhez egyre több olyan ember kerül pozícióba, akik már eleve globalisták, így az általuk irányított intézményeket is ebbe az irányba fordítják.

 

Ez látszódott 2014-ben a Majdan-puccs után is, amikor Ukrajnában az amerikai születésű Natalie Jaresko lett a pénzügyminiszter, aki sokáig az amerikai külügyben dolgozott, és csak miniszteri esküje előtt kapta meg az ukrán állampolgárságot. Ekkor lett Miheil Szaakasvili Odessza megye kormányzója, tehát sok ejtőernyős volt már akkor is. A német kormány zöld külügyminisztere tavaly az amerikai állampolgár Jennifer Morgan-t, a Greenpeace Interantional korábbi vezetőjét kérte fel klímapolitikai államtitkárnak, akinek szintén gyorsítva adták meg az állampolgárságot.

A SOK KORRUPT ÉS EJTŐERNYŐS KÜLFÖLDI MIND AZT MUTATJA, HOGY NÖVEKVŐ ARÁNYBAN MÁR NEM AZ EURÓPAIAKNAK, HANEM A HÁLÓZATHOZ HŰSÉGES EMBEREK KAPNAK FONTOS POZÍCIÓKAT, ÉS BRÜSSZEL EGYRE SZÖRNYEBB ÁLLAPOTBAN VAN.

A magyarok 68 százaléka korruptnak tartja a brüsszeli politikai elitet, továbbá a megkérdezettek a korrupciót tekintik a legnagyobb problémának az Európai Unió brüsszeli vezetésével kapcsolatban - ez derül ki a Századvég júniusi kutatásából. A felmérés a brüsszeli elit tevékenységével összefüggő lakossági attitűdöket térképezte fel.

Megvesztegethető a brüsszeli politikai vezetés

A közvélemény-kutatás rámutat, hogy a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) összességében korruptnak ítéli a brüsszeli elit tevékenységét:A VÁLASZADÓK 35 SZÁZALÉKA NAGYMÉRTÉKBEN KORRUPTNAK, 33 SZÁZALÉKA INKÁBB KORRUPTNAK TEKINTI A BRÜSSZELI VEZETŐKET, ILLETVE AZ UNIÓS BÜROKRÁCIÁT.

FORRÁS: SZÁZADVÉG

A FELMÉRÉS EREDMÉNYEI NEM VÁLASZTHATÓAK EL ATTÓL A TÉNYTŐL, HOGYA KÖZELMÚLTBAN PÉLDÁTLANNAK TEKINTHETŐ KORRUPCIÓS BOTRÁNY RÁZTA MEG BRÜSSZELT.

 

2022 decemberében a belga hatóságok egy, az Európai Parlamenthez köthető korrupciós hálózatot lepleztek le, melynek keretében 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le. A gyanú szerint Katar és Marokkó európai parlamenti képviselőket – Marc Tarabella belga, Andrea Cozzolino olasz, illetve Eva Kaili görög politikusokat – igyekezett jelentős összegekkel lefizetni, hogy ezzel befolyást gyakoroljanak az uniós döntéshozatalra. Ezen felül az Európai Parlament összesen 53 képviselője sértette meg a testület magatartási kódexét azzal, hogy elmulasztotta határidőben bejelenteni az ajándékba kapott utazásait, egyebek mellett Katartól. Többek között Cristian-Silviu Bușoi román EP-képviselő – aki 2019 és 2021 között az Európai Unió és Katar baráti társaságának elnöke volt – több mint ezer napot késett nyilatkozatával.

Hatalmas a korrupció Brüsszelben, sok a gyanús ügy

FORRÁS: SOOC VIA AFP - HANS LUCAS VIA AFP - DURSUN AYDEMIR AFP - MIKKO STIG / LEHTIKUVA / AFP

Első helyen a brüsszeli korrupció

A kutatás kitért arra a kérdésre is, hogy a magyarok szerint jelenleg mi a legnagyobb probléma az Európai Unió brüsszeli vezetésével. A korábban említettek tükrében kevésbé meglepő, hogy első helyre a korrupció került, amely egyértelműen kimagasodik a vizsgált problémák közül. Ennek megfelelően a véleményt formálók 24 százaléka a korrupciót ítéli a legégetőbb problémának Brüsszellel kapcsolatban, amelyet a gyenge érdekérvényesítés és tehetetlenség (13 százalék), továbbá a külső befolyás és az Európai Unió érdekeinek figyelmen kívül hagyása (11 százalék) követ. A véleményt megfogalmazók 10 százaléka a körülményes, lassú döntéshozatalt tartja az Európai Unió legnagyobb problémájának.

FORRÁS: SZÁZADVÉG

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: fontos változásokat hozhat ez a hét

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

magyarnemzet.hu

Félelmetes videó jelent meg az orosz pilóták kegyetlen pusztításáról

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Nincs többé "12345", Nagy Britanniában betiltották a gyenge jelszavakat

KÜLFÖLD

Szemében felejtette a kontaktlencséit egy nő: majdnem megvakult

KÜLFÖLD

Szívszaggató: sportolás közben esett össze a 17 éves Lilla, örökre elaludt

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédia: megölte barátnőjét és annak kislányát egy férfi