Létrehozva: 2023.09.12.

Zöld utat adott a házelnök: alkotmányos vádeljárás indul Joe Biden ellen

Elegendő bizonyíték gyűlt össze az elnök felelősségre vonásához.

Szerző Gaál József

Kevin McCarthy, az amerikai Képviselőház republikánus elnöke legkésőbb vasárnapig bejelenti, hogy zöld utat ad a Joe Biden elleni alkotmányos vádeljárásnak (impeachment) - írta meg jól informált republikánus forrásokra hivatkozta az NBC News hírportál. A lap beszámolója szerint a tervezett eljárás lényegében azoknak kongresszusi vizsgálatoknak a folytatása lenne, melyek jelenleg is az elnök családjához érkezett külföldi pénzek méretét igyekeznek feltárni. Azonban az alkotmányos vádeljárás ezeknél sokkal szélesebb jogkörökkel ruházná fel a Kongresszust, hogy a Bidenék körül kirajzolódó korrupciós hálózat kapcsán megszerezzék a szükséges banki nyilvántartásokat és egyéb dokumentumokat. 

President Biden Delivers Remarks On Economic Growth, Jobs, And Deficit Reduction
Zöld utat adott a házelnök: alkotmányos vádeljárás indul Joe Biden ellen

"Minden nap újabb leleplezések érkeznek az elnökről. Legutóbb kiderült, hogy álnéven levelezett üzleti ügyekről a fiával, amikor alelnök volt. Ezek mind mind egyre több kérdést vetnek fel, és meg kell találnunk a válaszokat"

- fogalmazott egy hétfő esti sajtótájékozótan Kevin McCarthy. A Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva nemrég pedig azt mondta, hogy Biden bizonyíthatóan befolyással üzérkedett - belföldön és külföldön egyaránt-, a szövetségi ügynökségeket pedig arra használta, hogy eltussolja a családja korrupciós ügyeit, és ezeket a botrányokat a lehető legalaposabban ki kell vizsgálni, amihez az impeachment eljárás a legalkalmasabb eszköz.

A Joe Bidenhez köthető korrupciós ügyek miatt több kongresszusi házbizottság is nyomozást folytat. A felügyeleti és elszámoltathatósági bizottság például azt vizsgálja, hogy Biden hozott-e politikai döntéseket pénzért cserébe. Míg a "szövetségi kormány felfegyverzése" nevű albizottság azt próbálja kideríteni, hogy Biden felhasználta-e a szövetségi ügynökségeket a családja korrupciós ügyeinek eltussolására. A vizsgálatok kapcsán az egyik legmegdöbbentőbb hír a közelmúltból, hogy egy nyilvánosságra hozott FBI-jelentés szerint Joe Biden és fia, Hunter Biden 5-5 millió dollár kenőpénzt fogadott el az ukrán Burisma gázipari vállalat tulajdonosától, Mikola Zlocsevszkij oligarchától 2015-ben.

Lényegét tekintve az impeachment eljárás nagyon hasonlít egy bírósági tárgyalásra, mely során a Képviselőház vádat emel, a felsőház, azaz a Szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, tehát felelősségre kell-e vonni az elnököt. Az elnök elmozdításához a Szenátus kétharmadának, azaz legalább 67 szenátornak kell támogatnia az impeachment eljárásban megfogalmazott vádakat. Az ítélet ellen nincs fellebbezési lehetőség.

Az impeachmentről az amerikai alkotmány rendelkezik. Az Egyesült Államok alapító atyái azért foglalták ezt törvénybe, hogy a mindenkori elnököt is felelősségre lehessen vonni, ha hazaárulást, vesztegetést, vagy “magasabb szintű bűncselekményt” követ el.

Ilyen eljárást eddig három elnökkel szemben kezdeményeztek a törvényhozók az amerikai történelem során: 1868-ban Andrew Johnsont, 1999-ben Bill Clintont, 2019-ben és 2021-ben pedig Donald Trumpot próbálták ilyen módon elmozdítani a hatalomból, minden esetben sikertelenül. Trump az egyetlen elnök, akivel szemben két alkalommal indult impeachment. (1974-ben Richard Nixon még a procedúra megindítása előtt lemondott.)

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

metropol.hu

Akkor és most: úgy megváltoztak mára a Barátok közt szereplői, rájuk sem ismerni – galéria

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett