Létrehozva: 2023.09.11.

Három lájk miatt öt év börtönt kapott egy ukrán nyugdíjas

Gőzerővel robognak az EU-tagság felé...

Szerző Gaál József

Az ukrán fellebbviteli bíróság öt év börtönbüntetésre ítélt egy nyugdíjas nőt, aki három "oroszbarátnak" mondott bejegyzést lájkolt a Facebookhoz nagyon hasonlóan működő Odnoklassniki közösségi platformon - írja a Focus ukrán hírportál. A lap beszámolója szerint a vádlottat, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, "Oroszország Ukrajna elleni agressziójának dicsőítése" miatt ítélték el. 

Három lájk miatt kapott öt év börtönt egy ukrán nyugdíjas

A bírósági dokumentumok szerint a 2023 márciusa és májusa között lájkolt bejegyzések között volt kettő orosz hírportálokon közzétett háborús videó, valamint egy orosz erők ukrajnai akcióit bemutató „grafikai anyag”. Pechjére a vádlott egy olyan funkciót használt az Odnoklassniki-oldalán, amely automatikusan újra osztotta az összes neki tetsző bejegyzést, így a kifogásolt posztok mind a 178 közösségimédia-barátja számára láthatóvá váltak.

Utolsó tárgyalásán a nyugdíjas nő teljes körű beismerő vallomást tett, és arra kérte a bírót, hogy ne szabja ki rá a büntetési maximumot. Azzal védekezett, hogy "az orosz propaganda elvette a józan eszét", ezért meggondolatlanul járt el, és mint fogalmazott: nem tudta, hogy a lájkolással bűncselekményt követ el.

A bírói indoklás szerint a törvényszék figyelembe vette, hogy a vádlott büntetlen előéletű és idős ember, ezért "csak" öt év börtönre ítélték, a vagyonelkobzástól pedig eltekintettek. Ugyanakkor a bíróság az ügy tárgyi bizonyítékait - a vádlott mobiltelefonját és laptopját – az állam javára lefoglalta, valamint 18 ezer hrivnya (175 ezer forint) bírói költség megfizetését is elrendelte.

Az Odnoklassniki (magyarul “osztálytársak”) közösségi platformról röviden annyit érdemes tudni, hogy 2006-ban indult el Oroszországban a Facebook mintájára. Az oldal átlagosan havi 1.5 milliárd látogatót vonz, és több mint 200 millió regisztrált felhasználójának nagy része (69%) nő és többségük 22 és 32 év közötti. A platform Oroszországban a legnépszerűbb, de a volt szovjet tagköztársaságokban is jelentős felhasználói bázissal rendelkezik. 

Sok más orosz oldalhoz hasonlóan az Odnoklassnikit is Petro Porosenko korábbi elnök tiltotta be Ukrajnában 2017-ben. A tilalom előtt nagyjából 24 millió ukrán - az ország lakosságának több mint fele – használta az oldalt.

A Tűzfalcsoport számolt be arról a friss jelentésről, miszerint  a háború kirobbanását követően rohamosan romlott a szólásszabadság Ukrajnában. Ellenzéki médiumokat, békepárti televíziócsatornákat, weboldalakat tiltottak be, ezt követően pedig az ezekhez köthető ellenzéki pártokat, mozgalmakat.

A Democratic Initiatives Foundation felmérése szerint az ukrán újságírók 95%-a gondolja úgy, hogy hazája tömegmédiáját a cenzúra uralja.  E mellett a megkérdezett újságírók 47 százaléka szerint a szólásszabadságot és az újságírói tevékenységet fenyegető legnagyobb veszély a hatóságok általi beavatkozás. A mostani mutatók még a 2019-es, szintén nem túl fényes számokat is alulmúlják.

A dokumentum kitért arra is, hogy többen úgy gondolják: a háború kirobbanását követően erősödött az öncenzúra jelensége is, melyhez hozzájárult az állás elvesztésétől való félelem, valamint az a tény, hogy az országban vannak olyan témák, melyekről nem lehet beszélni vagy írni.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális kiállítás után továbbra is bajban az Újpest

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

Így gondozd a tujákat tavasszal, hogy nyárra ragyogó zöldben pompázzanak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédia az autópályán: 6 éves kisfiú vesztette életét anyukája mögött ülve

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt