Létrehozva: 2023.09.01.

Oroszország hadrendbe állította a "Sátán" atomrakétát

Valóra vált Vlagyimir Putyin régóta dédelgetett álma.

Oroszország hadrendbe állította a NATO által csak „Sátán II” néven emlegetett RSz-28 Szarmat interkontinentális rakétarendszerét - jelentette be pénteken Jurij Boriszov, az Orosz Állami Űrügynökség (Roszkozmosz) vezetője. A tisztségviselő elmondása szerint a rakéta a legnagyobb hatóerejű és a leghosszabb hatótávolságú orosz atomfegyver, mellyel lényegében a világ bármely pontjára képesek nukleáris csapást mérni.

Oroszország hadrendbe állította a "Sátán" atomrakétát (A képen egy RSz-24 Jarsz-rendszer látható, amit a "Sátánnal" kívánnak leváltani)

A nyugati sajtó először 2018-ban számolt be az RSz-28 létezéséről, az oroszok viszont vélhetően már a 2010-es évek eleje óta dolgoznak rajta titokban. Az orosz állami média korábbi tájékoztatása szerint a fegyverrendszer néhány perc alatt képes lesz elérni bármely nyugati fővárost: Berlint 46, Londont 122 másodperc alatt, de az Egyesült Államok keleti partját is célba tudják venni vele. Vlagyimir Putyin orosz elnök és más Kreml-közeli tisztségviselők azzal is dicsekedtek, hogy a Szarmat-rendszer kivédhetetlen hagyományos rakétavédelmi rendszerekkel.

A folyékony hajtóanyagú rakéta 35 méteres, a hatótávolsága 18 ezer kilométer, és egyes típusai akár 10-15 nukleáris robbanófej hordozására is képesek, melyek mindegyike más-más célpontra irányítható. Egyes becslések szerint a rakéta egy Franciaország méretű területet is képes megsemmisíteni.

A fegyver kivédhetetlenségét az adja, hogy Mach 27 sebességre (a hangsebesség huszonhétszerese, mintegy 33 ezer kilométer óránként) is képes, sőt, hiperszonikus siklórepülővel is felszerelhető, melynek segítségével képes a röppálya módosítására. A hagyományos rakétavédelmi rendszer azonban úgy működik, hogy ha rakétatámadást észlelnek, bemérik a fegyver röppályáját és ellenrakétákkal semlegesítik a fenyegetést. Az iránymódosításra képes, illetve a nagyon nagy sebességű rakéták ellen viszont teljességgel hatástalanok az ilyen rendszerek.

A Szarmatot kifejlesztő Makejev Rakétaközpont vezérigazgatója és főkonstruktőre, Vlagyimir Gyegtyar azt mondta, hogy az új rakéta - amelyet "a rakétatechnika csúcsának" nevezett - az egész Föld körüli röppályán képes haladni és bármelyik irányból csapást mérni. A szakértő hozzátette, hogy a rakéta kizárólag orosz gyártmányú egységekből és alkatrészekből építették meg, ami leegyszerűsíti a belföldi sorozatgyártást.

 

Vlagyimir Putyin korábban úgy beszélt a RSz-28 rakétarendszerről, mint ami képes legyőzni a ballisztikus rakétarendszereket, többek között azért, mert olyan pályára is kilőhető, ahol az Egyesült Államoknak képtelen azt elfogni. Az orosz elnök hozzátette, hogy „ez az egyedülálló fegyver megerősíti fegyveres erőink harci potenciálját, megbízhatóan garantálja Oroszország biztonságát a külső fenyegetésekkel szemben, és elgondolkodtatja azokat, akik a féktelen agresszív retorika hevében megpróbálják fenyegetni országunkat”.

Oroszország legutóbb februárban tesztelte a RSz-28 rakétarendszert, éppen akkor, amikor Joe Biden amerikai elnök Kijevbe látogatott. A kísérletről Moszkva állítólag előre figyelmeztette Washingtont, de az amerikai tisztviselők úgy nyilatkoztak, a kilövést nem tekintik az eszkaláció irányába tett lépésnek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Furcsa ételek, amelyek megbotránkoztatják az embereket

origo.hu

Így hazudott öngyilkosságot Magyar Péter

borsonline.hu

Megdöbbentő vallomást tett a Bestiák egykori sztárja

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

ripost.hu

Hitéről vallott Peller Mariann: „Soha senkire nem szeretnék ráerőszakolni semmit”

vg.hu

Putyin életébe kerülhet, ha Ukrajna visszaszerzi a Krím félszigetet

origo.hu

Azonnal meghal az, aki erre a szigetre lép

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

mandiner.hu

Becéző szavak: Így hízeleg egymásnak évek óta Karácsony és a Gyurcsány-házaspár

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Önkezével vetett véget az életének a szentesi nő feltételezett gyilkosa

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

KÜLFÖLD

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

KÜLFÖLD

Pocakjában a kislányával örökre elaludt a fiatal édesanya

KÜLFÖLD

A legkisebb koporsók a legnehezebbek: zokogva húzta ki a medencéből 3 éves ikerlányai testét az édesapa