Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.27.
Módosítva: 2023.09.27.

Lampedusán tovább durvul a helyzet

Rekordszámú migráns ért partot Lampedusán. A hatóságok szükségállapotot hirdettek.

Mintegy 6800 migráns érkezett valamivel több mint 24 óra alatt Lampedusára, vagyis a Tunéziából érkező bevándorlók száma meghaladta a szigeten élők létszámát írja az Euronews. 

Spanish NGO rescues 194 irregular migrants near Lampedusa
Fotó: VALERIA FERRARO

A sziget kikötőja zsúfolásig megtelt a migránsokat szállító csónakokkal, bárkákkal, a helyiek 112 drabot számoltak össze ezek közül. Lampedusa 190 kilométerre fekszik a tunéziai tengerparti várostól, Sfaxtól, és évek óta az Európába irányuló migráció egyik hotspotja. A lampedusai városi tanács rendkívüli állapotot hirdetett, tekintettel az újonnan érkezett több ezer migránsra, és arra, hogy mindössze 450 ágy van Lampedusa egyetlen migránsfogadó központjában.
Filippo Mannino polgármester újra  nagyobb támogatást kért a szigetnek. Lampedusa polgárai kétségbeesettek – mondta Mannino. "

Mindenki segített valamilyen módon a migránsokon, akiknek segítségre volt szükségük. De most már tényleg ideje strukturális megoldást keresni." 

Arra szólította fel a kormányt, hogy haditengerészeti hajókat használjon a migránshajók feltartóztatására, és közvetlenül Szicíliába vagy az olasz szárazföldre történő szállítására. 
 

Szerda délután kiéleződött a helyzet a sziget kikötőjében. Egybehangzó médiajelentések szerint több száz migráns próbálta elhagyni a kikötőt és áttörni a korlátokat.
Az újonnan érkezők közül sokat ezért azonnal kompokra ültettek, vagy repülővel szállították át Szicíliába vagy Calabriába. „Igyekszünk a lehető leggyorsabban elmozdítani őket” – mondta Filippo Romano, a Lampedusát is magában foglaló Agrigento régió prefektusa.
A római belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta több mint 123 800 embert hajóval érkező regisztráltak az országban. Tavaly januártól szeptember közepéig 65 500-an voltak. Az év végére a 2016-os csúcs is megdőlhet, amikor 181 ezren érkeztek.
Az illegális bevándorlók igyekeznek Németországba vagy Franciaországba jutni. Berlin és Párizs is felfüggesztette az Olaszországból érkező migránsok önkéntes befogadására vállalt programját.

Összesen 106 gyanúsítottat tartóztatott le Tunéziában a nemzeti gárda az embercsempészet és illegális migráció elleni razziák során az utóbbi 48 órában – közölte a gárda keddi Facebook-bejegyzésében.

Szigorúbb ellenőrzést rendelt el a francia kormány az Olaszországgal közös határán, miután a múlt héten mintegy 8500 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusára. A francia elnök azt mondta: nem fogadhatnak be minden rászorulót. Emmanuel Macron ugyanakkor közös európai megoldást sürgetett a migrációs válság kezelésére.

Az olasz–francia határ menti Mentonba érkező vonatokon még a leszállás előtt ellenőrzik a francia hatóságok az utasok okmányait. Az illegális határátlépések számának emelkedése miatt ugyanis

szigorították az ellenőrzést Olaszország és Franciaország közös határátkelőin.

 

Erről azt követően döntött a francia kormány, hogy a múlt héten rekordszámú, mintegy 8500 migráns érkezett Tunézia felől az olaszországi Lampedusára. A francia belügyminiszter már akkor leszögezte: országa nem fogadja be a szigetre tömegesen érkező illegális bevándorlókat. Emmanuel Macron francia elnök pedig vasárnap egy közös európai terv kidolgozását sürgette a kiinduló és a tranzitországok támogatására.

„Franciaország megteszi a maga dolgát. De szükségünk van erre a közös üzenetre. Nem vagyok közömbös, emberségesnek kell lennünk, különösen azokkal szemben, akik az üldözés elől menekülnek, őket be kell fogadnunk. Ugyanakkor szigorúnak is kell lennünk, és

nem fogadhatjuk be a világ összes rászorulóját”

– fogalmazott Emmanuel Macron, hozzátéve: Olaszországot ugyanakkor nem szabad magára hagyni a migráció problémájával.

Az Európai Bíróság múlt csütörtökön mondta ki, hogy a francia hatóságok jogellenesen toloncolják vissza a migránsokat Olaszországba.

Az uniós szabályok ugyanis arra kötelezik a tagállamokat, hogy hivatalos eljárást kezdeményezzenek az illegálisan érkezőkel szemben, ha pedig kiutasítják őket, akkor elég időt kell hagyni az érintetteknek az ország elhagyására. Ám úgy tűnik, hogy ennek a rendelkezésnek a francia hatóságok nem tesznek eleget.

A hivatalos okmányok nélküli migránsokat ugyanis azonnal visszafordítják.

„Naponta legalább 100-200 embert küldenek vissza” – mondta egy mentoni férfi.

Eközben Olaszországban megkezdték a zárt táborok építését. A kormány az egyre erősödő migrációs nyomás miatt döntött a bevándorlási szabályok szigorításáról. Eszerint

a hivatalos okmányok nélkül érkezőket immár zárt táborokban helyezik el

az ország kevésbé lakott, de jól ellenőrizhető területein.

A bevándorlók csak a menedékkérelmük pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort. Ha pedig nem kapják meg az engedélyt, akkor kitoloncolják őket.

 

Tömeges letartóztatások Tunéziában, rengeteg az embercsempész

A Földközi-tenger partján lévő országon halad át az egyik legforgalmasabb, Európába tartó migrációs útvonal

Fotó: AFP/Houssem Zouari

A tájékoztatás szerint a letartóztatásokat a délkeleti Szfaksz, valamint az ország középső részén lévő Tunisz tartományban hajtották végre.

A letartóztatottak között van 16, különböző embercsempészbandák szervezésével gyanúsított elkövető, és 90 körözött személyt is megtaláltak. Emellett nagy összegű készpénzt, valamint 19 hajót is lefoglaltak.

A Földközi-tenger partján lévő országon halad át az egyik legforgalmasabb, Európába tartó migrációs útvonal. Bár a tunéziai hatóságok igyekeznek megfékezni az illegális migrációt, ismét emelkedik az Olaszországba érkezők száma, Szfakszot ugyanis az olaszországi Lampedusa szigetétől mindössze 190 kilométer választja el. Az aprócska délolasz szigethez az utóbbi időben több ezer illegális bevándorló érkezett.

Vasárnap nyitják meg az Olaszországba illegálisan belépő migránsok elhelyezésére kialakított zárt tábort a szicíliai Pozzallóban. A menedékkérők egyszeri ötezer euró (mintegy kétmillió forint) befizetésével elkerülhetik bezárást.

A Ragusa városának közelében fekvő Pozzallóban létesített tábor

háromszáz embert tud befogadni.

Azokat helyezik el benne, akik úgynevezett biztonságos államokból érkeznek, például Tunéziából, és Olaszországba érkezésük után jelzik, hogy menedékkérelmet akarnak benyújtani. A kérelem elbírálása alatti időt a táborban kell tölteniük, amíg a hatóságok ellenőrzik, hogy adottak-e a feltételek a nemzetközi védelem engedélyezésére. Ha nem jogosultak rá, a hatóságok a kiutasításukat rendelik el – mondta Matteo Piantedosi belügyminiszter, aki szombat este jelentette be a tábor megnyitását.

Hangsúlyozta, hogy a menedékkérelmek elbírálási idejét az eddigi csaknem három év helyett egy hónapra akarják csökkenteni a költségek és az ügyintézési teher enyhítése érdekében.

A római kormány hétfőn fogadta el a rendelkezést, amely szerint az országba illegálisan belépőket zárt táborokban helyezik el. Minden tartományban egy tábort létesítenek lakott területtől távol, a helyszínek kiválasztása a prefektusok feladata lesz novemberig.

A Pozzallóban megnyíló tábor kialakítása már korábban megkezdődött, miután az Európai Unió felszólította Olaszországot, hogy az illegálisan érkezőket ne hagyja szabadon mozogni az ország területén,

amíg nem tisztázódik, hogy jogosultak-e a menekültstátuszra.

A szicíliai tábort negyven nap alatt építették meg egy kilométer távolságra Pozzallo kikötőjétől. Területén konténerek sorakoznak, melyeket betonba erősített vasrács vesz körbe, tetején szögesdróttal.

Pozzallóban mostanáig a kikötő mólóin helyezték el a migránsokat egy kétszázhúsz ember befogadására alkalmas sátorokban, ahol az utóbbi napokban egyszerre már ötszázan is tartózkodtak.

További táborépítés zajlik Lampedusa szigetén, ahol a jelenleg is működő négyszáz fős regisztrációs központ mellé egy másik tábort emelnek. A belügyminiszter tábor felállítását jelentette be az olasz-francia határváros Ventimigliában is.

Matteo Piantedosi közölte, hogy az év eleje óta több mint 132 ezer migráns érkezett, ami nem a legnagyobb más tagállamok idei adataival összevetve. Aggodalomra ad azonban okot, hogy az olasz partokra lépők teljesen kiszámíthatatlanul kötnek ki, mivel a tengeri átkelések nem is ellenőrizhetők. Elmondta, hogy az utóbbi héten négy napig alig érkezett valaki, majd az azt követő

négy nap alatt 11 ezren kötöttek ki.

A kormányrendeletet a belügyminisztérium további intézkedéssel egészítette ki: az országba illegálisan belépő, menedékkérelmet benyújtani szándékozó migránsok elkerülhetik, hogy zárt táborokba kerüljenek, ha fejenként egyszeri csaknem ötezer eurót (mintegy kétmillió forintot) fizetnek be az államkasszába. Fizetési szándékukat szinte azonnal jelezniük kell, az érkezésüket követő ujjlenyomatvétel és fényképpel azonosítás után.

A pontosan 4938 eurós összeg befizetése esetén menedékkérelmük elbírálása idejére nem kell zárt táborba menniük. A belügyi tárca közlése szerint az összeg fedezi az ügyintézés költségeit, a „megfelelő szálláshely” biztosítását és ellátásukat, valamint a menedékkérelem elutasítása esetén ebből a pénzből toloncolják ki őket.

Az összeget egy tételben és személyesen kell befizetni, harmadik személy nem állhatja a költséget, tehát a például Afrikában maradt rokonok

nem utalhatnak át pénzt az Olaszországba érkezett migránsnak.

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy a táborba zárást nem válthatják ki azok, akiket regisztrációjuk során veszélyesnek ítélnek meg, vagy akikkel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság merül fel. A belügyminiszter kijelentette: az anyagi elkötelezettség garancia arra, hogy a magukat menedékkérőknek vallók nem szöknek meg kérelmük elbírálásának ideje alatt. Gyakorlatnak számított ugyanis, hogy a nemzetközi védelmet kérelmezők a kérelem benyújtását igazoló okirattal a zsebükben azonnal elindultak más, észak-európai országok felé.

Az ellenzéki Demokrata Párt (PD) migrációs felelőse, Pierfrancesco Majorino úgy értékelte az intézkedést, hogy a jobboldali kormány az emberkereskedőkhöz hasonlít, mivel a bevándorlókkal akar bevételre szert tenni.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Nagyon kemény üzenetet küldött Harry rákbeteg apjának, III. Károly királynak

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

origo.hu

Stana Alexandra megmutatta ritkán látott édesanyját

mindmegette.hu

Betétdíjas palackokra váltott a Szentkirályi, az ásványvíz és a Pepsi is érintett

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Családi tragédia történt: három ember meghalt, egy súlyos állapotban fekszik a kórházban

KÜLFÖLD

Szívszaggató: két fiatal nő meghalt, egy kisbaba pedig eltűnt!

KÜLFÖLD

Tragédiába torkollt a hétvégi kiruccanás: horrorbalesetben halt meg az 5 egyetemista jó barát

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt