Létrehozva: 2023.09.24.
Módosítva: 2023.09.24.

Ursula von der Leyen minden botrányt megúszik:

Sorozatos botrányok kísérik politikai pályafutását.

 

Botrány a német hadsereg körül

Amikor Ursula von der Leyen Angela Merkel kormányának védelmi minisztere volt, a McKinsey német leányvállalatának korábbi vezetőjét, Katrin Sudert nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, aki három év alatt összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait, pályázati kiírás nélkül.

A Bundestag ekkor egy parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amely lefoglalta a miniszter két hivatali mobiltelefonját. Sajnos a rajtuk levő tartalmakat akkor „véletlenül" törölték - ez történt később a Pfizer-ügyben is. Úgy tűnik, Ursula von der Leyennek szerencséje van: véletlenül mindig a kínos üzenetek tűnnek el.

Von der Leyen védelmi miniszterként a hozzá nem értés jelképe volt. A német hadsereg siralmas állapotban volt az ukrajnai háború kezdetekor, és ebben nagy szerepe volt neki.  A német haderő mintegy 250 ezer emberből áll és korántsem tekinthető Európa jelentős erejű hadseregének. A hadsereg felszerelése hasznavehetetlen, a Tiger helikopterek csak egy kis hányada röpképes egyáltalán, és ugyanez elmondható az Eurofighter repülőgépekről is. A katonák tömegesen hagyják ott a köteléket. Azt a köteléket, ahol folyamatos a hiány. Az egyik nagy botrányt az okozta, amikor kiderült: a Heckler&Koch G36 gépkarabély, amikor felmelegedett, nem volt alkalmas pontos lövések leadására. Márpedig egy gépkarabély csöve néhány lövés után értelemszerűen felmelegszik - vagyis a Heckler&Koch G36 az első sorozat után használhatatlanná vált. 

Von der Leyen másik legnagyobb botránya a hadseregben a Gorch Fock-hoz kapcsolódik, amely a német haderő háromárbócos gyakorlóhajója. A hajót 1958-ban arra állítottak hadrendbe, 2015-ben a védelmi minisztérium pedig bejelentette, hogy felújítják.

CSAKHOGY AZ EREDETILEG TERVEZETT TÍZMILLIÓ EURÓS ÖSSZEG A TÍZSZERESÉRE NÖVEKEDETT A FELÚJÍTÁS KÖZBEN, AMI VÉGÜL 135 MILLIÓ EURÓBA KERÜLT. EZ AZT JELENTI, HOGY OLCSÓBB LETT VOLNA ÉPÍTENI EGY ÚJ HAJÓT.

A plágium

Von der Leyennek plágiumbotránya is volt, ugyanis gyanús bekezdések szerepelnek a diplomamunkájában. Németországban előfordult olyan, hogy hasonló miatt egy miniszternek le kellett mondania, de Von der Leyen megúszta ezt, mivel az egyetem végül valahogy arra a következtetésre jutott, hogy az egykori védelmi miniszter csak nem hivatkozta rendesen a forrásait. Igaz, ez a plágium általános ismérve, de úgy átszik, itt nem számított annak.

Ursula von der Leyen 2021 márciusában tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével hatalmas mennyiségű koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Fontos megemlíteni: ez nem az eredeti szerződés volt, hiszen az már előző évben megszületett, és 2020 decemberétől oltottak is vele. Ekkor, 2021 tavaszán már megfelelő mennyiségű oltóanyag volt Európában.

Pfizer vakcinát készítenek elő oltáshoz. Fotó: MTI/Vajda János

URSULA VON DER LEYEN AZONBAN GYAKORLATILAG SMS-EKBEN MEGEGYEZETT A PFIZER VEZETŐJÉVEL, BOURLÁVAL LEGALÁBB 900 MILLIÓ, LEGFELJEBB 1,8 MILLIÁRD ADAG VAKCINA BESZERZÉSÉRŐL 35 MILLIÁRD EURÓÉRT, ADAGONKÉNT NAGYJÁBÓL 19 EURÓÉRT.

Ez irreálisan magas szám, hiszen az EU teljes lakossága kevesebb mint 450 millió, vagyis minden lakosra jutott opcionálisan négy vakcina úgy, hogy más gyártókkal is voltak megállapodások, ráadásul ekkor még 18 év alattiakat nem is oltottak.

A 19,5 eurós ár önmagában elképesztően magas, az önköltségi ár ugyanis még a Pfizer szerint is csak 5,9 euró volt.

EZ VOLT AZ A BESZERZÉS, AMELYBŐL EGYEDÜLI UNIÓS ORSZÁGKÉNT MAGYARORSZÁG NEM KÉRT, BRÜSSZEL ÉS A MAGYAR DOLLÁRMÉDIA HATALMAS FELHÁBORODÁSÁRA.

A dollárbaloldal erőszakosan lobbizott azért, hogy a magyar kormány adja be a derekát: 19 millió adagot akartak Magyarországra sózni 120 milliárd forint értékben. A kormány azonban nem kért az előnytelen szerződésből.

A MINTEGY 35 MILLIÁRD EURÓS ÜZLET ÜGYÉBEN VIZSGÁLAT INDULT, DE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG NEM TALÁLTA MEG AZ URSULA VON DER LEYEN ÉS A PFIZER GYÓGYSZERIPARI ÓRIÁSCÉG FŐNÖKE KÖZÖTT VÁLTOTT SMS-EKET – ÁLLT AZ UNIÓS ÜGYVEZETŐ AZ UNIÓS OMBUDSMANNAK CÍMZETT, 2022. JÚNIUS 29-ÉN KÖZZÉTETT LEVELÉBEN.A részletekről Von der Leyen azóta sem hajlandó információt adni, az átláthatóság hiánya miatt pedig felmerülhet, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van.

Ráadásul már a korábbi megállapodást is Ursula von der Leyen kötötte meg, 2020 augusztusa és novembere között, ami után férjét, Heiko von der Leyent váratlanul kinevezték a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatójának - a cég a Pfizerhez tartozik.

Ursula von der Leyen nem zavartatta magát a botránytól: 2023. májusában újabb szerződést kötött a Pfizerrel a jövőbeni vakcinaszállításról.
Nem tudni, hogy spórolási szándékból vagy egyéb, összeférhetetlennek tűnő ügyek miatt, de Ursula von der Leyenidén nyáron  úgy döntött, hogy a vakációjából pár napot Krétán tölt a görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotakisz nyaralójában. 

A német politikus ellenfelei szerint ez teljesen összeférhetetlen az uniós szervezetben betöltött pozíciójával. Von der Leyen bírálói szerint az eset azért is különösen botrányos, mert az EB egyelőre nemigen foglalt állást az athéni vezetés körüli botrányok soránSophie in't Veld aggasztónak nevezte, hogy az Európai Bizottság az Athént érintő kérdésekre nem reagál, példaként említette a migránsok visszatoloncolását. A holland EP-képviselő megígérte, levelet ír a bizottságnak és parlamenti vitát kezdeményez.

Az Európai Bizottság szóvivője megvédte az elnöküket, mondván, egy magánkiránduláson vett részt és betartotta az EB irányelveit. A bő fél év múlva esedékes EP-választások közeledtével a szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen botrány nagyon rosszkor jön Ursula von der Leyen számára. 

Nem ez von der Leyen első botránya

Oknyomozó cikkek szerint Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A részletekről a bizottság elnöke a mai napig nem hajlandó információt adni, az átláthatóság hiánya miatt pedig felmerülhet, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van.

1,8 milliárd adag vakcina beszerzéséről van szó, állítólag 35 milliárd euró értékeben.

Az egy oltásra jutó 19,5 eurós ár rendkívül magas annak ismeretében, hogy a Pfizer 5,9 eurós áron adott el vakcinákat az Afrikai Unió országainak. Ha ez így van, akkor a Pfizer-BioNTech 25 milliárdos extranyereséget könyvelhet el. Az is érdekes lehet, hogy a Pfizer/BioNTech adagonkénti ára az előző, őszi szerződésekhez képest 15,50-ről 19,50 euróra nőtt.

A magyarok ellen fordult

2023. május 15-én az Ukrtransnafta vezérigazgatója, Volodymyr Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a MOL-nak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

Az Origo információi szerint is kiderült, hogy Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől kapott üzenetet az ukrán fél, miszerint:

Ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítás Magyarország felé.

Jelezték ugyanakkor tárgyalási szándékukat is.

A fentieket a MOL vezetői információink szerint egyértelműen zsarolásként értékelik, éppen ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, hiszen akkor további zsarolásoknak engednének teret. 
 

Ő lehet a NATO következő főtitkára?

Az elmúlt évek sorozatos botrányai miatt egyre valószínűtlenebb, hogy von der Leyen maradjon az Európai Bizottság elnöke. Sajtóhírek szerint azonban a szövetségesei már meg is találták számára az új bizalmi pozíciót. Joe Biden amerikai elnök zárt ajtók mögött azért kampányol, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke legyen a NATO következő főtitkára - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a The Telegraph brit napilap online kiadása. A portál úgy értesült, hogy Biden és von der Leyen között erős szövetség alakult ki az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos azonos álláspontjuk miatt. Sőt, a két vezető kapcsolata olyannyira elmélyült az utóbbi időben, hogy az Európai Bizottság elnöke újabban „inkább Washingtonhoz fordul, ha hírszerzési információkra van szüksége”, mivel már nem bízik a "gyakran tévedő" európai ügynökségekben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Brutális támadásra készülnek az oroszok

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

metropol.hu

Helyszíni fotók: drámai pillanatok a Szabadság hídon, próbálják "lekönyörögni" a felmászott embert

origo.hu

Dundikát sokkolta Hugh Hefner legendás villája

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Fotókon a dráma a Szabadság hídon

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Kiderült, mire készül Harry herceggel kapcsolatban III. Károly

KÜLFÖLD

„A kisbabámnak szüksége van az anyjára" - súlyos hibát vétettek az orvosok, 1 éve van hátra az anyukának

KÜLFÖLD

„Ez óriási veszteség” – Futás közben hunyt el az iskolaigazgató

KÜLFÖLD

„Felemelt másokat, hogy elérjék a lehetetlent” – tragikusan fiatalon hunyt el a nemzeti atlétikai bajnok