KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.03.

Korrupcióval vádolják a Magyarországot korruptnak nevező amerikai szenátort

AranyrudakAT, luxusautókat és rengeteg készpénz találtak az otthonában.

Vesztegetés miatt vádat emeltek Bob Menendez demokrata párti amerikai szenátor ellen, miután az otthonában tartott házkutatás során aranyrudakat, luxusautókat és rengeteg készpénzt foglaltak le - írja az NBC News. Az ügyészek tájékoztatása szerint a baloldali politikus, aki a szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke, Kairótól fogadhatott el vesztegetési pénzeket, hogy Egyiptom érdekében lobbizzon a Kongresszusban. Menendez neve onnan lehet ismerős, hogy szűk két évvel ezelőtt korruptak nevezte Magyarországot, és hazánk "megélhetési forrásainak elvágását" szorgalmazta. "Sok feltörekvő demokráciát - köztük Magyarországot - fertőztek meg a botrányok, a korrupció és az állampolgári elégedetlenség" - fogalmazott akkor a korrupcióba belebukó szenátor.

Korrupcióval vádolják a Magyarországot korruptnak nevező amerikai szenátort

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium azt állítja, hogy a Menendezhez köthető megvesztegetések többsége a felesége, Nadine Arslanian neve alatt történt. A nő az egyiptomi kormánnyal kapcsolatban álló üzletemberektől fogadtathatott el kenőpénzeket az elmúlt években, a férje pedig ez idő alatt lépéseket tett Egyiptom javára. Többek közt "szellem-levelet" írt szenátortársainak, arról győzködve őket, hogy oldják fel az afrikai országnak szánt egymilliárd dolláros, korábban befagyasztott juttatásokat. A szenátor emellett lobbizott Mike Pompeo korábbi külügyminiszternél azért, hogy az Egyesült Államok Egyiptom pártjára álljon a Szudánnal és Etiópiával kirobbant nílusi vízmegosztási konfliktusban.

Menendez otthonában még 2022 nyarán tartottak házkutatást a szövetségi ügynökök, de az ott talált bizonyítékokról csak most számoltak be. A razzia során előkerült több mint 480 ezer dollár készpénz, amelynek nagy részét „borítékokba gyömöszölték, valamint ruhákba, hűtőszekrényekbe és egy széfbe rejtették”. Előkerült továbbá több Mercedes-Benz luxusautó, valamint 100 ezer dollár értékű aranyrudak. 

A szenátor és felesége ellen felhozott vádak között szerepel a vesztegetés elkövetésére irányuló összeesküvés, szolgáltatási csalás elkövetésére irányuló összeesküvés és a hatósági jog hatálya alá tartozó zsarolás elkövetésére irányuló összeesküvés. Ha minden vádpontban bűnősnek találják őket, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Bob Menendez otthonában 480 ezer dollár készpénzt, valamint 100 ezer dollár értékű aranyrudakat találtak 

Menendez politikai indíttatásúnak nevezte az ellene felhozott vádakat. „A színfalak mögött álló erők ismételten megpróbálták elhallgattatni a hangomat és megásni a politikai síromat. Amióta ez a vizsgálat közel egy évvel ezelőtt kiszivárgott, aktív lejárató kampány folyik ellenem névtelen források és üres célozgatások segítségével" - fogalmazott egy hétvégén kiadott közleményében a szenátor.

A korrupicós botrány kirobbanása után több demokrata kongresszusi képviselő és szenátor is lemondásra szólította fel Menendezt, aki ezekre reagálva annyit felelt: „Nem megyek sehova”, később azonban ideiglenesen lemondott a külügyi bizottság éléről. A Fehér Ház és Egyiptom washingtoni nagykövetsége egyelőre nem nyilatkozott a korrupciós botrány kapcsán.

Érdekességképp fontos elmondani, hogy nem ez az első alkalom, hogy a most 69 éves Menendezt korrupciós bűncselekmény elkövetésével vádolják meg. A demokrata szenátornak 2015-ben szintén kenőpénzt elfogadásával kellett bíróság elé állni, de ezt a vádat végül ejtették ellene, mert az esküdtszék nem tudott konszenzusra jutni az ügyben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét