KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.26.

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa legfőbb szemtanúja

Viktor Szmagin saját kezűleg vetett véget az életének.

Öngyilkos lett a csernobili atomkatasztrófa egyik legfőbb szemtanúja, Viktor Szmagin, aki a moszkvai panellakásának ablakából vetette magát a mélybe hétfő reggel - jelentette az orosz sajtó. A csernobili erőmű végzetes napján, 1986 április 26-án Szmogin műszakvezetőként dolgozott a négyes blokkban, ahol a robbanás történt. A férfi szemtanúja volt annak, amint a négyes blokk központi irányítóterme  megsemmisült, a következő órákban pedig részt vett azokban a munkálatokban is, amelyekkel a katasztrófa által okozott károkat igyekeztek mérsékelni.

Meghalt a csernobili atomkatasztrófa utolsó élő szemtanúja

Viktor Szmagin 1948. január 7-én, egy könyvtáros családba született Novopavlovka faluban. Az általános tanulmányai elvégzése után a Mikolajivi Hajóépítő Főiskolára járt, amit nem fejezett be, helyette bevonult a hadseregbe, ahol atommérnöknek tanult. 1979-ben a csernobili atomerőműhöz vezényelték, ahol fokozatosan lépkedett felfele a szamárlétrán. 1986 április 26-án, a katasztrófa napján, műszak-felügyelőként dolgozott. 

"Azon az estén a központban elmondták, hogy vizet kell pumpálni a reaktorba, hogy lehűtsük a nukleáris üzemanyagot. Igyekeztem tapasztalt alkalmazottakat megbízni a feladattal, de amikor megláttam a reaktorépület közelében lévő területet, rájöttem, hogy már nincs hová vizet pumpálni"

- fogalmazott Szmagin egy 2016-os interjúban, melyben a katasztrófa során átélt élményeit elevenítette fel. Elmondása szerint a hajnali órákban körülbelül 20 percet töltött egy radioaktív vízzel elöntött szobában, hogy elzárjon egy szelepet, és mintegy 280 radnak megfelelő mennyiségű sugárdózist kapott (ez rendszerint már súlyos egészségügyi problémákat okoz).

Szmagin a katasztrófa után, a reggeli-délelőtti órákban is végig a helyszínen dolgozott a károk mérséklésén, állandóan egyeztetve az erőmű többi részében dolgozó kollégáival arról, hogy mit tapasztalnak.

A kiürítési parancs után csak Szmagin és helyettese maradt az irányítóközpontban, a helyettese szerint a műszakvezető állapota ekkor már gyors romlásnak indult a hajnali sugárzásdózis miatt. Ennek ellenére utolsóként hagyták el az irányítóközpontot, holott Szmogin már alig tudott járni, és nagyon súlyos állapotban volt. Csak ezt követően kapott elsősegély-ellátást az erőmű orvosi létesítményében. 

1986 decemberében a Szovjetunió Hőse címet akarták neki adományozni, de végül csak Lenin-renddel tüntették ki a bátorságáért és hősiességéért. A kitüntetés átadása teljesen titokban zajlott.

Szmaginnak a csernobili események miatt súlyos sugárbetegsége alakult ki, rákos daganatok miatt hét alkalommal kellet műteni. Minden évben elküldték egy különleges kezelőközpontba, de csak lassítani tudták az állapota romlását. 

„Ez a baleset mindenki sorsát tönkretette. Én például atommérnök szakon végeztem, de sugárbetegségem miatt egy életre szóló megbélyegzést kaptam"

- fogalmazott korábban Szmagin, aki a 2011-es nyugdíjazása előtt az orosz atomenergia-ügynökségnél dolgozott osztályvezetőként. 

Szmagin hétfő hajnalban lett öngyilkos: egy többemeletes lakóház ablakán vetette ki magát. Búcsúlevelében azt írta, hogy több rákos daganatot érez a testében, és se lelkileg, sem fizikailag nem lenne képes újabb gyógykezeléseknek alávetni magát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spears-t a mentő a luxusszállodából

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

mandiner.hu

Magyarországra küldené a migránsokat Macron EP-listavezetője (VIDEÓ)

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Halálra éheztette 5 éves fogyatékkal élő gyermekét a szívtelen anya, 8 kilósan hunyt el a kisgyermek

KÜLFÖLD

Véletlenül agyonlőtték a népszerű focistát egy betörés közben

KÜLFÖLD

Egy apa a halálba kínozta a 6 éves fiát a futópadon, mert szerinte túl kövér volt

KÜLFÖLD

Most érkezett: idegen életre utaló jeleket találtak a világűrben