Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.27.

Nem ezt ígérték: tovább üzletelnek Oroszországgal a csehek

Nagyon úgy fest, hogy Csehország csak a politikai "dumában" szüntette meg minden kereskedelmi kapcsolatát Moszkvával.

Csehország továbbra is Oroszországtól fog nukleáris üzemanyagot vásárolni, holott az elmúlt hónapokban többször kijelentették: a háború miatt minden nukleáris együttműködést felmondanak Moszkvával, és inkább az Egyesült Államoktól szerzik be szükséges fűtőelemeket - írja  Magyar Nemzet. A lap külön kiemeli, hogy hír látványosan kis publicitást kapott Csehországban, a döntésről csupán egy periferiális szakportál számolt be.

Nem ezt ígérték: tovább üzletelnek Oroszországgal a csehek

Az új üzemanyagot az orosz TVEL vállalat szállítja majd, a csehek a biztonságosabb és hatékonyabb működést várják el tőle. A cseh és orosz mérnökök által közösen kifejlesztett üzemanyaggal állítólag a minden korábbinál több áramot tudjanak karbonmentesen, szabályozhatóan előállítani.

A cseh atomerőművekben (Dukovany és a Temelín) először alkalmaznak majd ilyen, új generációs üzemanyagot. Hogy üzembe helyezzék őket, először mind a 349 fűtőelemköteget eltávolítják a reaktorokból, majd a karbantartás befejeztével a használt kazetták egy részét visszateszik, valamint 78 új típusú üzemanyag-kazettát helyeznek be.

A cseh CEZ vállalat közölte, hogy az új típusú üzemanyag alkalmazásával arra törekszenek, hogy növeljék mindkét atomerőművük biztonságát, megbízhatóságát és működési hatékonyságát. A temelini atomerőmű 2. blokkja 12 hónaposról szintén hosszabb üzemanyagciklusra áll át a hatékonyság és biztonság növelése, valamint a 60 éves üzemidő megvalósulásának érdekében. Temelinben 163 kazettát helyeznek el a 2-es reaktorban, ebből 48 új. A fejlesztésnek köszönhetően az atomerőmű a leállások között hosszabb ideig képes majd üzemelni, így több áramot tud majd előállítani.  

Dukovanyban 16 hónapra, Temelínben pedig 18 hónapra emelik az üzemanyagciklust. Az ehhez szükséges nukleáris üzemanyagot Oroszországtól vásárolják, az amerikai átállás tehát még várat magára.

A két cseh atomerőmű – Dukovany és Temelín – továbbra is orosz üzemanyaggal fog működni.

Idén márciusban Cseh Energetikai Művek (ČEZ) szóvivője még arról adott hírt, hogy a jövőben a Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe. 

A múlt század nyolcvanas éveiben üzembe helyezett régebbi Dukovany atomerőmű majdnem 40 éve folyamatosan orosz fűtőanyagot használt. Az ezredfordulótól működő Temelín szintén orosz fűtőrudakat használ, de kipróbálta már a Westinghouse nukleáris fűtőanyagát is - de a most megjelent hírek szerint ez feltehetően nem vált be. 

A két cseh atomerőmű – Dukovany és a Temelín – a ČEZ tulajdonában van. A vállalat részvényeinek 70 százalékát a cseh állam birtokolja.

A svéd nagyvállalatok a szankciók ellenére is folytatják a kereskedelmet Oroszországgal más országok közvetítőin keresztül – írja a Dagens Nyheter című helyi lap.

A cikk szerint a népszerű svéd vállalatok az ukrajnai események kezdete után bejelentették, hogy kivonulnak az orosz piacról, de sokan közülük továbbra is “tömik a zsebüket”.

Ezt a lap újságírói által végzett vizsgálat bizonyítja. Eszerint a tavaly március 1. és december 31. közötti időszakban a Svédországból származó import összértéke mintegy 6 milliárd svéd korona volt.

Az anyagban az is szerepel, hogy a Dagens Nyheter munkatársai úgy döntöttek, hogy duplán ellenőrzik az ukrán “szakértőktől” kapott adatokat az Oroszország elleni szankciók szigorításáról, és kiderítették, hogy a svéd nagyvállalatok más országok közvetítőin keresztül továbbra is kereskednek az orosz féllel.

Ugyanakkor öt nagy svéd vállalat szállítmányai tartalmaznak olyan tételeket, amelyek szerepelnek az orosz hadiiparban felhasználható kritikus alkatrészek nemzetközi szankciós listáján.

Október 4-én a Le Devoir a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó szövetségi adatok elemzési eredményeire hivatkozva arról számolt be, hogy Ottawa titokban engedélyt adott kanadai vállalatoknak az Oroszországgal való kereskedelemre, megkerülve a saját maga által bevezetett szankciókat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédiába torkollt a hétvégi kiruccanás: horrorbalesetben halt meg az 5 egyetemista jó barát

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését