KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.09.

Történelmi vereséget szenvedett Olaf Scholz német kancellár pártja

Az SPD támogatottsága új mélypontra süllyedt.

Történelmi vereséget szenvedett a vasárnapi német tartományi választásokon a szövetségi kormánykoalíció vezető pártja, a Szociáldemokrata Párt (SPD). Az Olaf Scholz nevével fémjelzett SPD Hessen tartományban és Bajorországban csak a szavazatok 8 százalékát, illetve 15,5 százalékok tudta megszerezni, ami azt jelenti, hogy a negyedik és az ötödik helyre szorult vissza. Az eredmények fényében az is kijelenthető, hogy SPD már a kormánykoalíción belül sem számít a legerősebb pártnak, így sokan átrendeződésre számítanak a kormányon belül. 

Olaf Scholz
Történelmi vereséget szenvedett Olaf Scholz német kancellár pártja

Vasárnap két országos szinten is meghatározó német tartományban, Bajorországban és Hessenben tartottak választásokat. Bajorországban a CDU tartományi testvérpártja, a CSU (Keresztényszociális Unió) az abszolút győztes, amely a szavazatok 36,7 százalékát szerezte meg. A második helyen az AfD áll 15,8 százalékkal. A Zöldek csak harmadikok (15,6 százalék). A CSU kormányzópartnere, az önkormányzati ügyekre specializálódott csak tartományi pártként működő Szabad Választók (Friere Wähler) 14,0 százalékot szerzett. A szocdem SPD pedig mindössze 8,5 százalékot kapott, 1,3 százalékponttal gyengülve 2018-hoz képest.

Az eredmények fényében kijelenthető, hogy Bajorországot továbbra is a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetheti, összekapaszkodva a polgári konzervatív Szabad Választókkal (FW – Freie Wähler), akik erősíteni tudtak pozíciójukon az öt évvel ezelőtti tartományi választáshoz képest.

Bajorországban a központi téma a migráció volt és a migránsok befogadásának elutasítása. A Markus Söder vezette CSU a migránsok befogadásának csökkentését, szigorítását szorgalmazta, például azt javasolta, hogy törvényileg korlátozzák a Németország által befogadható menekültek/migránsok számát 200 ezer főben.

Hessen tartományban a CDU (Kereszténydemokrata Unió) a szavazatok 34,7 százalékát szerezte meg. A második helyezett az AfD 16,8 százalékkal. A harmadik helyen a Zöldek végeztek (15,5 százalék), a jelenlegi legnagyobb kormánypárt, a szocdem SPD viszont csak a negyedik helyen áll 15,2 százalékkal. A legkisebb kormánypárt, az FDP pedig csak 5 százalékot kapott.

A hesseni választásoknak is volt politikai tétje, és ott is a migráció volt a központi téma. Az SPD-nek azért fájhat különösen a vasárnapi eredmény , mert nagy reményeket fűztek a párt miniszterelnök-jelöltjeként induló Nancy Faeserhez, aki az Olaf Scholz vezette központi kormányzat belügyminisztere – nem mellesleg a migrációt ösztönző állami intézkedések nagy támogatója. Fraeser kudarcán keresztül feltehetően az országos politikára is ki fog hatni a tartományi választások eredménye.

Boris Rhein hesseni miniszterelnök, a CDU helyi vezetője nem kötelezte el magát az eddigi koalíciós társ, a Zöldek mellett. Az mondta, hogy az eredmény egyértelmű felhatalmazás a CDU-nak a kormányzás folytatására, és a „demokratikus spektrum” valamennyi pártjával hajlandó tárgyalni az együttműködés lehetőségéről.

Elemzők szerint a tartományi választásokat a berlini kormánnyal szembeni tiltakozásként is lehet értékelni, ugyanis a szocdem-zöld-liberális koalíció mindhárom pártja rendkívül gyenge eredményt ért el a két tartományban. Sőt, az eredmények alapján az országosan kormányzó liberális Szabad Demokratáknak (FDP) egyik tartományi parlamentbe sem sikerült bejutnia, amely koalíciós vitához is vezethet Berlinben. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 22.: az Ikrek békét köt, a Skorpió a belső hangot kövesse

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédia az autópályán: 6 éves kisfiú vesztette életét anyukája mögött ülve

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt