KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2023.11.24.

Jobboldali előretörés Európában - a brüsszeli bürokraták napjai meg vannak számlálva

Ami pár éve még elképzelhetetlen volt, az a jövő évi uniós választásokon valósággá válhat. Európában jobboldali előretörés tapasztalható.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában korábban úgy fogalmazott, hogy Magyarország egy dolgot kér: ne erőszakoljanak rá olyan politikát, amely a nyugati tagállamokat tönkre tette; 

"nem akarunk mini Gázákat Budapest kerületeiben, meg terrortámadásokat, meg bandaháborúkat".

 

ORBÁN Viktor
Brüsszelben változásra van szükség Orbán Viktor miniszterelnök szerint. Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök a Századvég konferenciáján is hangsúlyozta, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Akkor úgy fogalmazott:

Ma Magyarország az európai emberek hangja. És mi békét akarunk. Ideje lenne, hogy Brüsszel is meghallja!

 

Az elmúlt hónapok politikai eseményei tükrében kijelenthető: nem kizárt, hogy a jelenlegi brüsszeli vezetés napjai megvannak számlálva. Vegyük sorra azokat az uniós országokat, ahol az elmúlt időszakban olyan fejlemények történtek, amelyek azt mutatják, hogy a jövő júniusi európai uniós választásokon a konzervatív jobboldali erők előre törhetnek:

Hollandia

A Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) a voksok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választásokon. A bevándorlásellenes Szabadságpárt eszerint megkettőzte támogatását a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest, közel 2,5 millió ember szavazott rá.

Szlovákia

Robert Fico pártja, az Irány (Smer–SD) a megszerzett voksok 22,9 százalékával nyerte az előrehozott szlovák parlamenti választást szeptember végén. Az azóta kormányt is alakító Fico győzelmének egészen biztosan nem örültek Brüsszelben. A politikus a kampányban többször is hangsúlyozta, megválasztása esetén Szlovákia egy lőszerrel sem küld többet Ukrajnának, teljesen leállítják a fegyverszállításokat. Emellett Fico a migráció terén is keményebb fellépést szorgalmaz, ezen a két területen tehát Magyarország új szövetségest nyerhet. 

Ausztria

A legfrissebb előrejelzések szerint egy most vasárnapi választáson az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kapná a legtöbb voksot. A közvéleménykutatás azt mutatja, hogy a szavazatok 29,7 százalékát szerezhetné meg az FPÖ, ami történelmi sikernek számítana a jobboldali pártnál. 

Franciaország

A franciáknál is készültek olyan felmérések, amelyek előrejelzésként szolgálnak a júniusi EP-választások tekintetében. Ezek a jobboldali Le Pen pártjának győzelmét és Macron elnöki politikájának kudarcát jelzik. Az október közepén publikált adatok szerint Le Pen pártja, a nacionalista és euroszkeptikus Rassemblement National (RN) Jordan Bardella EP-képviselőjelölttel áll az élen, míg Emmanuel Macron elnök centrista és Európa-barát pártja kevesebb voksot kapna a felmérés alapján. Le Pen pártja egész pontosan nyolc százalékos előnyben van jelenleg. 

Németország

A Németországot vezető baloldali kormánykoalíció válságban van. A szakértők már előrehozott választásokról beszélnek, amit egy friss felmérés szerint a megkérdezettek fele támogatna is. A soron következő EP-választások várható győztese a jobboldali CDU/CSU pártszövetség (30%), majd őket követi történelmi eredménnyel a radikálisabb jobboldal képviselői, az AfD (21%). A friss számok szerint a három pártból álló baloldali kormánykoalíció jelenleg összesen 34 százalékon áll.    

Lengyelország

Az október közepén tartott lengyelországi választásokon a jobboldali PiS kapta a legtöbb szavazatot, ez azonban kevésnek bizonyult ahhoz, hogy kormányt tudjanak alakítani. Ez az eredmény azonban kedvező lehet a jövő évi uniós választáson, ahol egyszerűen az dönti el a brüsszeli mandátumok sorsát, hogy mely pártokra szavaznak a legtöbben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Bajban a Momentum? – lassan gyűlnek az aláírások

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett