KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.02.

Elismerte az ukrán hadsereg főparancsnoka: az ellentámadás megbukott

Valerij Zaluzsnij kendőzetlen őszinteséggel beszélt az ukrán hadsereg kilátástalan helyzetéről.

Az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az ukrán ellentámadás nem képes áttörni az orosz frontvonalat. A The Economist hírportálnak nyilatkozva Valerij Zaluzsnij azt mondta, hogy a konfliktus egy felőrlő állóháború felé halad, ami Oroszországnak kedvez, Ukrajnára nézve pedig végzetes lehet, és ezen egyedül az lenne kéne képes változtatni, ha a nyugati szövetségesek ütőképes légierőt és fejlettebb technológiákat adnának Kijevnek.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka elismerte: az ellentámadás megbukott

"A legnagyobb valószínűség szerint nem lesz mély és szép áttörés. Ahogy az első világháborúban, most is elértük azt a technológiai szintet, amely patthelyzetet okozott a fronton"

- fogalmazott Zaluzsnij, aki a felőrlő háború kapcsán hangsúlyozta: „ez Oroszországnak fog kedvezni, lehetőséget teremtve, hogy újjáépítse katonai erejét, fenyegetést jelentve az ukrán fegyveres erőkre és magára az ukrán államra”.

A főparancsnok szerint a légtér ellenőrzésére lenne szükség ahhoz, hogy az ukrán hadsereg nagyszabású szárazföldi offenzívát tudjon végrehajtani. Jelenleg azonban orosz légifölény jellemzi a front teljes szakaszát, ami teljesen ellehetetleníti az ukrán csapatok haladását.

„Alapvető fegyverek, mint a rakéták és lőszerek továbbra is létfontosságúak. De Ukrajna fegyveres erőinek kulcsfontosságú katonai képességekre és haditechnikára van szüksége, hogy kitörjön az állóháborúból. A legfontosabb a légierő” 

- szögezte le Zaluzsnij, aki szerint az ukrán hadseregnek napi 30 kilométert kellett volna előrehaladnia az ellentámadás kezdete óta, ehelyett azonban összesen csak 17 kilométert tett meg öt hónap alatt. A főparancsnok elmondása szerint korábban azt hitte, hogy a lassú haladásnak emberi okai vannak, ezért voltak személycserék is, de később rájött, hogy a két hadsereg technológiai fejlettségi szintje közötti különbség miatt alakult ki a mostani patthelyzet.

A tábornok úgy véli, a légierő mellett az elektronikus hadviselésben is sokat kell javulniuk, ezalatt a kommunikációs és navigációs jelek zavarását is érti. Úgy véli, hogy egy olyan háborút, amelyet robbanótöltetekkel repülő drónok uralnak, ez kulcskérdés. Zaluzsnij szerint ebben Oroszország jobban áll.

„Fontos megérteni, hogy ezt a háborút nem lehet megnyerni az elmúlt generáció fegyvereivel és elavult módszereivel. Elkerülhetetlenül késedelemhez és ennek következtében vereséghez vezetnek” 

- jelentette ki Zaluzsnij, aki szorgalmazta Ukrajna katonai tartalékainak megerősítését, illetve azt is, hogy kiszélesítsék a kiképezhető, illetve behívható ukrán állampolgárok körét. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ukrajna területén csak korlátozottan van lehetőség kiképzésre alkalmas emberek és rámutatott a katonai szolgálat elkerülését lehetővé tévő joghézagokra is.

Közben Ukrajna szerte 24 óra leforgása alatt több mint 100 célpontot lőttek az oroszok. Az ukrán hatóságok szerint idén ez volt a legnagyobb mértékű támadás. Több megyében halálos áldozatokat is jelentettek. Nikopol városában hat, Herszonban és Harkivban egy-egy ember vesztette életét.

Volodimir Zelenszkij kedden a haditengerészet katonáinak adott át kitüntetéseket, esti videóüzenetében pedig arra szólította fel a modern világot, hogy ne várjon azonnali háborús sikereket Ukrajnától.

„A modern világ túl gyorsan hozzászokik a sikerhez. Amikor a háború elkezdődött, a világban sokan nem gondolták, hogy Ukrajna ki fogja bírni. Azokat a kolosszális dolgokat, amelyeket a népünk, a katonáink tettek, ma már természetesnek veszik. Ukrajna sikere a Fekete-tengerért vívott csatában olyan dolog, amely bekerül a történelemkönyvekbe, bár most még nem beszélnek róla olyan gyakran” – fogalmazott az ukrán elnök.

A moszkvai védelmi miniszter szerint viszont az ukrán csapatok kimerültek, ezért

sikertelenül támadják az oroszok által elfoglalt területeket.

Az ukrán fegyveres erők sikertelenül támadják harci alakulatainkat Zaporizzsja, Donyeck és Herszon irányában. Az ellenség kétségbeesett akciói súlyos veszteségeket okoznak az ukrán hadseregnek. Az Ukrán Fegyveres Erők emberei fogynak, és egyre csökken a lelkesedésük. A NATO új típusú fegyverszállítmányai ellenére a kijevi rezsim vereséget fog szenvedni ”– jelentette ki Szergej Sojgu.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy légvédelmük egy hónap alatt 1400 ukrán támadófegyvert semmisített meg, köztük 37 repülőgépet. Ez kétszer annyi, mint ahány F-16-os vadászgépet ígértek a nyugati partnerei Ukrajnának. Az orosz védelmi miniszter kijelentette: az amerikai gyártmányú vadászrepülőket 20 nap alatt megsemmisítik.

Ukrajna annak ellenére is vereséget szenved az ellene folyó háborúban, hogy a NATO új fegyvertípusokat szállít neki, erői kimerülőben vannak – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy szerdai moszkvai parancsnoki tanácskozáson.

„Annak ellenére, hogy a NATO új fegyvertípusokkal látja el, a kijevi rezsim vereséget szenved. Az orosz csapatok folytatják az aktív védekezést, hatékony tűzveszteséget okozva az ellenségnek” – mondta a tárcavezető.

Mint mondta, az ukrán hadsereg „kétségbeesetten” és „sikertelenül” próbál támadni Zaporizzsja, Donyeck és Herszon környékén, ami súlyos veszteségekhez vezet számára.

„Az ukrán fegyveres erők kimerülnek, a személyi állomány egyre inkább demoralizált”

– hangoztatta Sojgu.

Állítása szerint az orosz alegységek ezzel szemben előre nyomulnak, kedvezőbb állásokat elfoglalva. Méltatta a 25., a 138. és a 114. gépesített lövészdandár harci érdemeit.

A miniszter közlése szerint az orosz légvédelem az elmúlt hónap folyamán az ukrán légierő több mint 1400 eszközét semmisítette meg, köztük 37 repülőgépet és hat ATACMS harcászati rakétát.

„Szeretném megjegyezni, hogy a 37 repülőgép majdnem kétszerese annak a mennyiségnek, amelynek szállítását F-16-os repülőgépből garantáltan megígértek Ukrajnának. Vagyis ha a légvédelmi rendszerünk így dolgozik, ez körülbelül 20 napi munkát jelent”

– hangoztatta Sojgu.

Az orosz védelmi minisztérium szerdai hadijelentése szerint az orosz légierő vadászgépei az elmúlt nap folyamán lelőttek két ukrán Szu-27-es repülőgépet a donyecki régió felett, a légvédelem és a rádióelektronikai harc eszközei elfogtak nyolc HIMARS-és Uragan-rakétát, egy JDAM irányított légibombát és 48 drónt.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye kormányzója szerda délután a Telegram-csatornáján azt írta, hogy

a régió légterében hét, a Krímre kilőtt ukrán rakétát fogtak el. Öt közülük a levegőben semmisült meg, kettő pedig a földre zuhanva robbant fel, de személyi sérülést és anyagi kárt nem okozott.

Mihail Razvozzsajev, Szevasztopol kormányzója reggel – több mint két órán át tartó – légiriadót rendelt el, és közölte, hogy a légvédelem légi célpontokra mér csapást a Krím felett. A Kercsi-szoroson áthaladó Krími hídon átmenetileg felfüggesztették a közlekedést.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz védelmi tárcának az elmúlt napra vonatkozó összesítése szerint

orosz erők két ukrajnai frontszakaszon négy rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 1040 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A moszkvai jelentés szerint az ukrán fél vesztesége a kupjanszki és a donyecki frontszakaszon egyaránt elérhette a 245 főt.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg még egyebek mellett két vezetésipontot, több lőszerraktárt, három harckocsit a donyecki frontszakaszon – köztük egy német Leopardot -, öt páncélozott harcjárművet, három amerikai gyártmányú M777-es tarackot, valamint két lengyel Krab és egy brit AS-90-es önjáró tarackot.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

magyarnemzet.hu

A magyar válogatott futballista Mercedesét Francesco Totti elcsente és megjavíttatta

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét

KÜLFÖLD

Dagadtnak bélyegezték: halálra futotta magát a 6 éves fiú

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg